Opstalverzekering en asbestschade

Rien Meijer Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:28 oktober 2021

Uitkering meestal te laag
Asbest opruimen dat vrijkomt bij een brand kan duur zijn. En het bedrag dat je verzekering uitkeert is soms niet voldoende. De kosten voor losse brokken opruimen valt nog wel mee. Maar grond en oppervlakte schoonmaken (saneren) is een grotere klus. Preventief asbest verwijderen is trouwens nooit gedekt door je verzekering.
Asbest uit een ándere woning
Na bijvoorbeeld een brand, storm of ontploffing vergoeden alle opstalverzekeraars het opruimen van asbestresten in je eigen huis en bij de buren. Saneringskosten vallen meestal ook onder de dekking. Meestal tot een bepaald maximumbedrag of -percentage van het verzekerd bedrag (VB). Bij Aegon Basis en Klaverblad is asbestsanering niet gedekt, bij Aegon Allrisk optioneel. Centraal Beheer, Avéro Achmea, FBTO en Interpolis vergoeden ook de kosten van het verwijderen van asbest afkomstig uit een ándere woning (tot €7500).
Fikse afschrijving bij schade
Centraal Beheer, FBTO en Interpolis hebben per 1 juli 2018 hun afschrijvingspercentages aangepast. Was de (gedekte) schade in 2018? Dan stelden deze verzekeraars de waarde vast op 25% van nieuwe dakbedekking of gevelbekleding van dezelfde soort. De jaren daarop nam dat verder af tot 20% (2019), 15% (2020), 10% (2021) en ten slotte 5% (2022 of later). Univé heeft sinds 1 januari 2018 een vergelijkbare regeling, maar die geldt alleen voor zakelijke klanten.
Alleen de buitenzijde
De afschrijving geldt alleen voor de buitenkant van het dak of de gevel met asbest. Bij een schade aan de binnenzijde betalen Centraal Beheer, FBTO en Interpolis de volledige herstelkosten. Zij schrijven dus niet af op de binnenzijde, -beplating of het dakbeschot.
Wet- en regelgeving
Reaal hanteert bij het vaststellen van de vergoeding bij schade aan asbesthoudende dakbedekking en gevelbekleding een aftrek vanwege waardevermindering of veroudering door slijtage. Daarbij houden zij onder meer rekening met de leeftijd van de dakplaat, de conditie van het oppervlak door verwering én de wet- en regelgeving rondom asbesthoudende daken en gevelbekleding.
Asbestschade uitgesloten
Klaverblad sluit asbest ‘in specifieke gevallen’ via een clausule uit. Een huiseigenaar die weet dat zijn woning asbest bevat, kan nog wel een opstalverzekering bij Klaverblad afsluiten. Maar afhankelijk van de situatie/hoeveelheid wordt dan het volgende uitgesloten:
- Schade aan asbesthoudende dakbedekking en gevelbekleding.
- Kosten voor het opruimen en/of saneren van asbest en asbesthoudende zaken (deze uitsluiting geldt niet na een brand of ontploffing).
- De aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door asbest of asbesthoudende zaken. Normaal is Klaverblad een van de aansprakelijkheidsverzekeraars waar asbestschade aan derden wél is gedekt op de AVP (zie ook de tabel).
Nog eens 16 verzekeraars hebben nu geen afschrijvingsregeling of andere beperking voor asbestdaken. Maar misschien gaan ze dat de komende jaren wel invoeren. Op termijn zullen alle asbestdaken immers hoe dan ook moeten worden vervangen.
Verbod op asbestdaken van tafel
Met de aangescherpte voorwaarden speelden de genoemde opstalverzekeraars in op het aangekondigde verbod op asbestdaken per 1 januari 2025. Dit verbod is echter op de lange baan geschoven. Zijn de beperkte vergoedingen bij asbestschade daarmee nog wel in de haak? Inmiddels zijn er verzekerden met schade aan hun asbestdak die de redelijkheid van de afschrijfbepaling van hun opstalverzekeraar aanvechten, voor de rechter of het Kifid. De Consumentenbond houdt de uitkomsten hiervan nauwlettend in de gaten!