icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overstromingsverzekering komt er in juli

Nieuws
|
De enorme wateroverlast in delen van ons land maakt de discussie over de noodzaak van een overstromingsverzekering weer actueel. Die komt er in juli. Voorlopig zijn we nog aangewezen op de inboedel- en opstalverzekering én in het uiterste geval de overheid.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringGepubliceerd op:6 juni 2016

overstroming verzekering nieuws

Het Verbond van Verzekeraars waarschuwde er in april 2015 al voor: zonder maatregelen zal de schade aan woningen en spullen als gevolg van de klimaatveranderingen maar liefst 139% toenemen.

Opstalverzekeraars

Gelukkig vergoeden de meeste inboedel- en opstalverzekeraars (overstromings)schade door hevige regenbuien. In de regel heb je recht op een vergoeding als er minimaal 40 millimeter neerslag in 24 uur valt. Ter illustratie: in het Limburgse Arcen viel vorige week in korte tijd 50 millimeter. Overstromingen, doordat er een dijk doorbreekt of waterkeringen zijn beschadigd, zijn sinds de Watersnoodramp van 1953 onverzekerbaar.

Speciale rampenwet

Om slachtoffers van dit soort overstromingen niet helemaal in de kou te laten staan, schiet sinds 1998 de overheid te hulp op grond van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS). Zo kan de overheid gedupeerden bij rampen (zoals een overstroming) tegemoetkomen in de schade en de kosten.

Firma Klap slaat slag

Diverse pogingen om het risico van overstromingen door dijkdoorbraken toch weer verzekerbaar te maken, strandden tot dusver. Maar in juli wordt de langverwachte Overstromingsrisicoverzekering dan toch op de markt gebracht door het Amsterdamse assurantiebedrijf Klap, met name bekend van het label United Insurance. Klap heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met initiatiefnemer Neerlandse, die alleen op de achtergrond betrokken blijft.

Bron: Consumentenbond/Neerlandse

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test inboedelverzekeringen