icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Euthanasie

Euthanasie is al jaren een veelbesproken onderwerp. Toch bestaan er nog tal van vragen over. Onder welke omstandigheden is euthanasie toegestaan? Wie moet van mijn euthanasieverzoek op de hoogte zijn? En wat is nu precies het verschil met palliatieve sedatie?

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:15 juli 2016

rechten-als-patient-euthanasie

Onderzoek Consumentenbond

2 op de 3 mensen met een euthanasieverzoek hebben dit nooit besproken met de huisarts, terwijl dat toch echt van belang is. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar euthanasieverzoeken (pdf). Ze gaan ervan uit dat hun wensen als puntje bij paaltje komt wel worden ingewilligd. Maar dat is nog maar zeer de vraag.

Recht op euthanasie?

Er bestaat namelijk niet zoiets als een recht op euthanasie. Euthanasie is enkel toegestaan bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden van de patiënt. Wanneer daar precies sprake van is, kan natuurlijk per persoon verschillen. Bij een euthanasiewens is het dan ook belangrijk om in gesprek te gaan met je arts en hem of haar duidelijk te maken onder welke omstandigheden je euthanasie wenst. Als een arts zelf principiële bezwaren heeft tegen euthanasie, dient hij of zij je door te sturen naar een andere arts zonder zulke bezwaren.

Onderliggend lijden

In 2015 was in bijna driekwart van de euthanasiegevallen kanker het onderliggend lijden. Euthanasie bij dementie vindt, anders dan veel mensen denken, nauwelijks plaats. Dit omdat de demente patiënt zijn ondraaglijk en uitzichtloos lijden vaak niet meer goed kenbaar kan maken. In het geval van een coma is euthanasie helemaal niet mogelijk. Omdat er bij een coma een sterk verlaagd bewustzijn optreedt, is er bij een comateuze patiënt geen sprake van ondraaglijk lijden. En dat laatste is wel één van de vereisten bij euthanasie.

Woordenlijst levenseinde

 • Euthanasie: de arts geeft de patiënt een dodelijke injectie of een dodelijk infuus.
 • Hulp bij zelfdoding: de patiënt drinkt een dodelijk middel dat hij van de arts krijgt.
 • Palliatieve sedatie: in slaap houden van de patiënt tot het overlijden.
 • Afzien van eten en drinken: de patiënt stopt zelf met eten en drinken om het overlijden te bespoedigen.

Tips

 • Praat altijd met je (huis)arts over een euthanasieverzoek. De meeste artsen willen geen euthanasie uitvoeren als ze er niet met de patiënt over hebben gesproken.
 • Zorg voor een actuele schriftelijke wilsverklaring en bespreek deze elke 2 jaar met je arts.
 • Een persoonlijke wilsverklaring is overtuigender dan een ingevuld formulier. Het gaat erom dat de verklaring overduidelijk van jou is en bij je past. Taalfouten zijn niet erg.
 • Wijs iemand aan die je wens kan verwoorden als je dit zelf niet meer kunt. Geef je arts een papier met de naam van deze vertegenwoordiger. Zet je naam, handtekening en datum erbij.
 • Op de website van de KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) staat uitgebreide informatie over euthanasie en wilsverklaringen.

Nieuw & interessant

 • medisch-kinddossier
  Nieuws  |  6 feb.

  Opvragen van medisch kinddossier moeizaam proces

  Het opvragen van medisch dossiers van kinderen bij een consultatiebureau of GGD is niet eenvoudig, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Ziekenhuizen kunnen verschillende keurmerken ontvangen. Bieden ze goede keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit ons onderzoek.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.