icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ooglaserkliniek kiezen

Jaarlijks willen zo'n 25.000 bril- of contactlensdragers hun ogen laten laseren. Veel klinieken maken reclame voor hun behandelingen. Een keuze maken tussen de klinieken kan daardoor lastig zijn. Lees waar je op kunt letten bij je keuze.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:22 februari 2018

Artikel ooglaserknlinieken hoe kies je

Is de oogarts gecertificeerd en geregistreerd? 

Een startpunt kan zijn om na te gaan of de oogartsen die je voorkeur hebben, juist gecertificeerd en geregistreerd zijn. Zijn ze door hun beroepsgroep NOG (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap) gecertificeerd als refractiechirurg? Dan zijn ze aangesloten bij het Nederlands Gezelschap voor Refractie Chirurgie (NGRC). Ze zijn allen BIG-geregistreerd; ze moeten voldoen aan de Nederlandse kwaliteitseisen. En ze houden zich aan de richtlijnen van het NGRC. 

Keurmerk alleen niet voldoende 

Je kunt je ogen laten laseren in een ziekenhuis of in een particuliere kliniek. Alleen particuliere ooglaserklinieken die een kwaliteitsonderzoek van de beroepsgroep NOG met goed gevolg hebben doorstaan, komen in aanmerking voor het ZKN-keurmerk van de vereniging van Zelfstandige Klinieken Nederland. Maar net als in ziekenhuizen en klinieken zonder ZKN-keurmerk komt het voor dat hier oogartsen laseren zonder het persoonlijke certificaat van refractiechirurg. Controleer dus zelf of de behandelend arts een NOG-gecertificeerd refractiechirurg is. 

Heldere voorwaarden  

De ZKN-klinieken moeten zich houden aan de algemene voorwaarden die samen met ons zijn opgesteld. De voorwaarden zijn absoluut belangrijk in de oriëntatiefase. ZKN-klinieken mogen een redelijke aanbetaling vragen. De volledige prijs is echter niet eerder opeisbaar dan op de dag van de behandeling. Klinieken zonder het ZKN-keurmerk mogen zelf de betalingsvoorwaarden opstellen. Vraag daar dus naar vóór je met ze in zee gaat. 

Info over risico's 

Kijk goed welke risico's de behandeling met zich meebrengt. Als je deze niet vindt op de website, vraag de kliniek dan om een toestemmingsverklaring, het zogeheten 'informed consent'. Daar staat vaak veel informatie in over de risico's en bijwerkingen van de behandeling. Zo weet je gelijk wat je moet ondertekenen voorafgaand aan de behandeling. Je kunt ook zoeken naar opgetreden complicaties. Sommige klinieken hebben die informatie openbaar staan.  

Ontevreden, en dan? 

Kijk van tevoren hoe ooglaserklinieken omgaan met klachten. Ontevredenheid hoeft overigens niet tot een klacht te leiden. Wie niet blij is met het eindresultaat kan vragen om een nabehandeling. Deze is meestal kosteloos bij klachten die binnen een half jaar terugkomen. En soms heb je levenslang recht op een nabehandeling. Wel zijn hier vaak voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld dat je geen enkele controle mag overslaan. Ook gaat de ene kliniek eerder tot nabehandeling over dan de andere. Elke ZKN-kliniek is in ieder geval aangesloten bij de Geschillencommissie. 

Zorgverzekeringen vergelijken

Ben je op zoek naar een aanvullende zorgverzekering of wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Met de Zorgvergelijker vind je in een paar stappen de zorgverzekering die het beste bij je past.

Naar de Zorgvergelijker

zorgvergelijker-ipad-nov_2017

Prijzen vergelijken 

Pas als duidelijk is welke voorwaarden je stelt aan een kliniek, komt de fase van prijzen vergelijken. De 'quickscan' wijst uit of de ogen überhaupt geschikt zijn voor een behandeling. Deze behandeling is bijna overal gratis. Wie doorgaat in het traject, maakt een afspraak voor een vooronderzoek. Dat is soms gratis, maar kost meestal rond de €100. Bij veel klinieken krijg je dit bedrag terug als je voor een behandeling kiest. 

De kosten voor de behandelingen lopen sterk uiteen en zijn lastig te vergelijken. Een basisbehandeling wordt al snel duurder als de oogarts de behandeling op je persoonlijke situatie toespitst. Soms geldt een toeslag voor een hogere sterkte en blijkt een 'goedkope' kliniek plotseling een stuk duurder. 

Vergoeding door zorgverzekeraar 

Let ook op de kosten voor benodigde medicijnen. Bij sommige ooglaserklinieken zijn die bij de behandeling inbegrepen, bij andere gaat de rekening naar de zorgverzekeraar. Wie nog eigen risico heeft openstaan, moet daar rekening mee houden. Een behandeling wordt in uitzonderlijke gevallen vergoed uit de basisverzekering. Zorgverzekeraars vergoeden soms een deel van de behandeling uit een aanvullend pakket of maken kortingsafspraken. Soms vermelden klinieken de prijzen inclusief korting, let dan op of dit ook voor jouw zorgverzekeraar geldt. Overigens zijn de kosten van de behandeling sinds 2009 niet meer aftrekbaar van de belasting. 

Hoe ziet de ideale kliniek eruit? 

 • De behandelend oogarts is gecertificeerd als refractiechirurg en volgt de richtlijn van het Nederlands Genootschap van Refractie Chirurgen (NGRC). 

 • De zelfstandige kliniek heeft het ZKN-keurmerk en houdt zich aan de afspraken. De kliniek heeft een overeenkomst met een ziekenhuis in geval van calamiteiten. 

 • Om maatwerk te leveren, biedt de kliniek meerdere typen behandeling aan. 

 • De kliniek is transparant over resultaten van behandelingen, klanttevredenheidsonderzoeken en complicaties. Ook op hun website. 

 • De website bevat informatie over de (bijkomende) kosten, mogelijke bijwerkingen en risico's. Ook de algemene voorwaarden en informatie over de klachtenprocedure en nabehandeling zijn gemakkelijk vindbaar. 

 • De toestemmingsformulieren bevatten alle besproken informatie en staan ook op de website. 

 • Na de behandeling brengt de oogarts de huisarts op de hoogte. 

 • De patiënt krijgt aan het einde van het behandeltraject een kopie van zijn dossier. De informatie kan van belang zijn bij toekomstige oogkwalen. 

Wij publiceerden in februari 2015 een onderzoek (pdf, alleen voor leden) naar de transparantie van ooglaserklinieken. Voor niet-leden is het artikel voor tablets en smartphones tegen betaling van €1,99 beschikbaar via de CB Kiosk-app

Handige websites 

Nieuw & interessant

 • medisch-kinddossier
  Nieuws  |  6 feb.

  Opvragen van medisch kinddossier moeizaam proces

  Het opvragen van medisch dossiers van kinderen bij een consultatiebureau of GGD is niet eenvoudig, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Ziekenhuizen kunnen verschillende keurmerken ontvangen. Bieden ze goede keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit ons onderzoek.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.