! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Navigatiesysteem kopen: waar let je op?

Er zijn verschillende soorten navigatiesystemen op de markt. Zo kun je kiezen voor een los navigatiesysteem, een inbouwnavigatiesysteem of een navigatie-app voor op je smartphone. Waar moet je bij de aankoop op letten?

Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica


1
Verschillende soorten navigatiesystemen

2
Wat zijn de mogelijkheden?

3
Updaten van je kaarten

Als je overweegt om een navigatiesysteem te kopen, houd dan rekening met het updaten van de kaarten. Per systeem kan dit net weer anders geregeld zijn.

Lifetime Maps

De meeste navigatiesystemen hebben tegenwoordig Lifetime Maps. Daarmee krijg je ongeveer 4 keer per jaar een gratis update voor de 'levensduur' van het apparaat.

Let op: dit betekent niet daadwerkelijk 'levenslang', maar tot het moment dat de fabrikant bepaalt om jouw navigatiesysteem niet meer te ondersteunen. De kosten voor deze kaartupdates in de aanschafprijs verwerkt.  

Voordeliger

Bij oudere systemen moet je vaak betalen voor een losse kaartupdate. Dat kost meestal tientallen euro’s per update.

Het kan dan handiger en voordeliger zijn om een nieuw systeem inclusief Lifetime Map-updates aan te schaffen. Daarmee beschik je steeds over de nieuwste kaart van dat moment en kosteloze kaartupdates voor de toekomst.

Voldoende opslagruimte

Check voordat je een kaartupdate koopt of je navigatiesysteem nog genoeg opslagruimte heeft. Bij oudere modellen kun je dit niet altijd zien. Meestal staat bij de kaartupdate zelf aangegeven hoeveel ruimte hij in beslag neemt.

Heb je niet genoeg ruimte? Download dan een deel van de kaart of breid het geheugen uit met een micro-sd-kaart als dat mogelijk is.

4
Verkeersinformatie op je navigatiesysteem

Veel navigatiesystemen gebruiken actuele verkeersinformatie om een zo goed mogelijke route te bepalen. Denk aan file-informatie, wegwerkzaamheden en afgesloten wegen.

Fabrikanten verzamelen zelf verkeersinformatie. Bijvoorbeeld door (geanonimiseerde) gegevens te gebruiken uit individuele navigatiesystemen van het eigen merk. En via locatiegegevens van smartphonegebruikers. Zo krijgen zij informatie over waar auto’s zich bevinden en hoe hard ze rijden.

Verkeersinformatie zit vaak bij de aanschafprijs inbegrepen. Maar bij een aantal merken moet je een apart abonnement afsluiten.

Lees meer over verkeersinformatie op je navigatiesysteem.

Koopadvies_channel3

5
Spraakbediening en bellen

Sommige navigatiesystemen laten zich via je stem bedienen. Handig, want op die manier hoef je je handen niet van het stuur te halen. Meestal beschikken topmodellen van de verschillende fabrikanten over stembediening. Bij de navigatie-apps werkt dit meestal via de standaard spraakherkenning van het besturingssysteem van de telefoon.

Uit onze test komt naar voren dat je vaak toch nog het scherm moet bedienen. Alleen bij een paar losse navigatiesystemen kun je volledig zonder handen werken.

Als je losse navigatiesysteem is uitgerust met bluetooth, kun je ook je telefoon koppelen. Zo neem je telefoontjes aan via je navigatiesysteem. Deze functie vind je alleen op de duurdere modellen.

Bij navigatie-apps ligt bellen voor de hand, omdat ze op een smartphone staan. Toch werkt deze combinatie niet altijd even makkelijk. Bij sommige apps moet je handmatig terug naar het navigatiescherm of praat de navigatie-app hard door het gesprek heen. Niet handig...

Vergelijk verschillende soorten navigatiesystemen in onze vergelijker

6
Accessoires voor je navigatiesysteem

Voor een los navigatiesysteem zijn er verschillende accessoires verkrijgbaar. Denk aan:

 • Een voedingsadapter
  Opladen kan via een usb-aansluiting of de 12V-aansluiting in de auto. Zorg in ieder geval dat de voedingsadapter hetzelfde voltage heeft én evenveel of meer ampère afgeeft als de originele lader van je apparaten.
 • Een TMC-antenne
  Zo'n antenne heb je nodig om actuele verkeersinformatie via TMC te ontvangen. Vaak wordt deze antenne meegeleverd, maar in sommige gevallen moet hij apart gekocht worden.
 • Clips voor de oplaadkabel
  Met speciale plak-clips kun je de kabel in goede banen over je dashboard leiden. Zo heb je er geen last van tijdens het rijden.
 • Een tas of hoes
  Hiermee bescherm je het scherm tegen krassen.

Gebruik je een navigatie-app? Dan is het handig om een houder voor op de voorruit of het ventielatierooster te kopen. Zo zit de smartphone niet in de weg tijdens het rijden en heb je goed zicht op het scherm.

In 2016 hebben wij er een aantal getest: universele telefoonhouders voor in de auto.

Koopadvies_channel5

7
Campernavigatie

Als je op pad gaat met een camper of caravan, kan een speciaal navigatiesysteem je helpen door rekening te houden met het gewicht, afmetingen en maximale snelheid van de camper. Maar doen ze dat wel zo goed als ze beloven?

We hebben verschillende campernavigatiesystemen getest van merken zoals Garmin en TomTom (alleen voor leden) .

BesteDetail-Navigatie-Camper-kleur

8
Fietsnavigatie

Er zijn speciale navigatiesystemen voor op de fiets. Je kunt er routes mee plannen, volgen en opnemen en ze geven je informatie over je snelheid en afgelegde afstand. De apparaatjes zijn wel behoorlijk duur. 

Heb je een smartphone? We hebben gekeken naar enkele fietsnavigatiesystemen en enkele apps. Daaruit blijkt dat je met de juiste app op je smartphone vaak net zo veel - en soms zelfs meer - kan dan met een speciaal fietsnavigatie apparaat. De smartphone kun je met een stuurhouder op je fiets plaatsen.

Koopadvies 6 fietsnavigatie

9
Maak de juiste keuze

Wil je weten welk navigatiesysteem het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies het juiste navigatiesysteem.

Help mij kiezen

Navigatie

Hulp nodig of vragen?

Welk systeem geeft de beste verkeersinformatie? En hoe vaak moet ik mijn kaarten updaten? Praat mee op het forum en deel je ervaringen!

 

Bekijk het forum