icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Navigatiesysteem kopen: waar let je op?

Er zijn verschillende soorten navigatiesystemen op de markt. Zo kun je kiezen voor een los navigatiesysteem, een inbouwnavigatiesysteem of een navigatie-app voor op je smartphone. Waar moet je bij de aankoop op letten?

Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica


1
Verschillende soorten navigatiesystemen

 • Los navigatiesysteem

  Het traditionele losse navigatiesysteem heeft een groot scherm en duidelijk geluid. Updaten doe je via de computer. En hij is te gebruiken in meerdere auto’s.

  Meer over losse navigatiesystemen

   

 • Navigatie-app

  Een alternatief voor een navigatiesysteem is een navigatie-app op je smartphone. Het voordeel is dat je een smartphone bijna altijd bij je hebt. Maar let wel op: sommige navigatie-apps verbruiken behoorlijk wat data tijdens een ritje.

  Meer over navigatie-apps

 • Inbouwnavigatie

  Inbouwnavigatie is tegenwoordig een standaard optie bij nieuwe auto's. Je kunt ook in vrijwel alle auto’s achteraf een navigatiesysteem inbouwen. Omdat het systeem verwerkt zit in je auto, wordt je zicht niet belemmerd.

  Meer over inbouwnavigatie

2
Wat zijn de mogelijkheden?

3
Updaten van je kaarten

Als je overweegt om een navigatiesysteem te kopen, houd dan rekening met het updaten van de kaarten. Per systeem kan dit net weer anders geregeld zijn.

Lifetime Maps

De meeste navigatiesystemen hebben tegenwoordig Lifetime Maps. Daarmee krijg je ongeveer 4 keer per jaar een gratis update totdat de fabrikant jouw navigatiesysteem niet meer ondersteunt.

De kosten voor deze kaartupdates zitten in de aanschafprijs verwerkt. 

Betalen per kaartupdate

Bij sommige systemen betaal je voor een losse kaartupdate, dit is ook vaak bij oudere modellen het geval. Dit kost meestal tientallen euro’s per update.

Maak je maar zelden gebruik van je navigatie, dan kun je volstaan met een jaarlijkse kaartupdate. Maar soms is het toch handiger om een nieuw systeem aan te schaffen met nieuwe kaarten en Lifetime Map updates. Dan beschik je direct over de nieuwste techniek.

Kijk voordat je een nieuwe kaart koopt of je navigatiesysteem nog wel genoeg opslagruimte heeft. Bij oudere modellen kun je dit niet altijd zien. Meestal staat bij de kaartupdate zelf wel aangegeven hoeveel ruimte hij in beslag neemt.

Heb je niet genoeg ruimte? Download dan een deel van de kaart of breid het geheugen uit met een micro-sd-kaart als dat mogelijk is.

4
Verkeersinformatie op je navigatiesysteem

Veel navigatiesystemen en -apps ontvangen actuele verkeersinformatie. Denk bijvoorbeeld aan file-informatie, wegwerkzaamheden en afgesloten wegen.

De informatie komt voornamelijk uit de Nationale Databank Wegverkeersgegevens. Maar de fabrikanten volgen ook anoniem individuele navigatiesystemen. Zo krijgen zij informatie over waar auto’s zich bevinden en hoe hard ze rijden.

Verkeersinformatie zit vaak bij de aanschafprijs inbegrepen. Maar bij een aantal merken moet je een apart abonnement afsluiten.

Lees meer over verkeersinformatie op je navigatiesysteem.

Koopadvies_channel3

5
Spraakbediening en bellen

Sommige navigatiesystemen laten zich via je stem bedienen. Handig, want op die manier hoef je je handen niet van het stuur te halen. Het gaat vaak wel over de topmodellen van de verschillende fabrikanten. Bij de navigatie-apps werkt dit meestal via de standaard spraakherkenning van het besturingssysteem van de telefoon.

Uit onze test komt naar voren dat je vaak toch nog het scherm moet bedienen. Alleen bij een paar losse navigatiesystemen kun je volledig zonder handen werken.

Als je losse navigatiesysteem is uitgerust met bluetooth, kun je ook je telefoon er aan koppelen. Zo kun je telefoontjes via je navigatiesysteem aannemen. Ook deze functie vind je alleen op de duurdere (top)modellen.

Bij navigatie-apps ligt bellen voor de hand omdat ze op een smartphone staan. Maar toch werkt deze combinatie niet altijd even makkelijk: bij sommige apps moet je handmatig terug naar het navigatiescherm of praat de navigatie-app hard door het gesprek heen.

Vergelijk verschillende soorten navigatiesystemen in onze vergelijker

6
Accessoires voor je navigatiesysteem

Voor een los navigatiesysteem zijn er verschillende accessoires verkrijgbaar. Denk aan:

 • Clips voor de oplaadkabel: met speciale plak-clips kun je de kabel in goede banen leiden. Zo heb je er geen last van tijdens het rijden.
 • Een voedingsadapter: opladen kan via een usb-aansluiting of de 12v (sigaren) aansluiting in de auto. Zorg in ieder geval dat de voedingsadapter hetzelfde voltage heeft én evenveel of meer ampère afgeeft als de originele lader van je apparaten.
 • Een TMC-antenne: vaak wordt deze meegeleverd maar in sommige gevallen moet hij apart gekocht worden.
 • Een tas of hoes: zo bescherm je het scherm tegen krassen.

Gebruik je een navigatie-app? Dan is het handig om een raamhouder te kopen. Zo zit de smartphone niet in de weg tijdens het rijden en heb je goed zicht op het scherm. Wij hebben er een aantal getest.

Bekijk de test: universele telefoonhouders voor in de auto.

Koopadvies_channel5

7
Campernavigatie

Als je op pad gaat met een camper of caravan, kan een speciaal navigatiesysteem je helpen door rekening te houden met het gewicht, afmetingen en maximale snelheid van de camper. Maar doen ze dat wel zo goed als ze beloven?

In 2017 testten wij 8 goed verkrijgbare, losse campernavigatiesystemen van merken zoals Garmin, TomTom, Snooper en Mio. 

Kom erachter in onze test campernavigatie.

BesteDetail-Navigatie-Camper-kleur

8
Fietsnavigatie

Er zijn speciale navigatiesystemen voor op de fiets. Je kunt er routes mee plannen, volgen en opnemen en ze geven je informatie over je snelheid en afgelegde afstand. De apparaatjes zijn wel behoorlijk duur. 

Heb je een smartphone? Uit onze fietsnavigatietest van 2013 blijkt dat je met de juiste app op je smartphone net zo veel en soms zelfs meer kunt dan met fietsnavigatie. De smartphone kun je met een stuurhouder op je fiets plaatsen.

We hebben recentelijk geen fietsnavigatie getest, maar wel 2 nieuwe systemen geprobeerd; de Smarthalo en de Beeline. Deze plaats je op het stuur en geven de richting aan waar je heen moet, zónder precies aan te geven waar je bijvoorbeeld af moet slaan.

Ben je op zoek naar een leuke fietsroute? Bekijk dan eens deze 5 populaire route apps voor op je smartphone.

Koopadvies 6 fietsnavigatie
illust-dossier-probleem-community
Community

Stel je vraag!

Welk systeem geeft de beste verkeersinformatie? En hoe vaak moet ik mijn kaarten updaten? Vraag het de aan de Community of deel je eigen ervaringen!

We zijn de topics aan het ophalen...