icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Navigatie-apps

Je mobiele telefoon lijkt het aangewezen apparaat om mee te navigeren. Je hebt hem namelijk bijna altijd bij je. Er zit meestal een gps-ontvanger in om je locatie te bepalen en hij beschikt over mobiel internet. Met verschillende betaalde of gratis apps vind je gemakkelijk je bestemming.
Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  12 april 2018


Verschil tussen online en offline applicaties

Veel gratis apps maken continu gebruik van je mobiele internetverbinding om de kaart te tonen. Nuttige plaatsen zoals toeristische attracties zijn soms offline beschikbaar, maar bij de meeste apps heb je internet nodig. Andere functionaliteiten, zoals actuele verkeers- en flitsinformatie, zijn altijd online.

Betaalde apps installeren kaarten offline op je smartphone. Zo heb je de kaarten altijd bij de hand zonder dat je data uit je databundel gebruikt. Houd daarom bij het uitkiezen van een offline app rekening met de vrije ruimte op je telefoon. Een extra sd-kaart helpt niet altijd, omdat de meeste apps vooral gebruikmaken van de opslagruimte op je telefoon. De TomTom GO Mobile app op iOS met de kaart van Europa is bijvoorbeeld bijna 7 GB groot. Je hebt zelfs meer dan 8 GB aan vrije ruimte nodig voordat je de kaart kunt installeren. Er zijn ook apps waarbij je zelf kiest welke landen je wilt downloaden.

Bekijk alle geteste navigatie-apps.

Voordelen van navigeren met een app

Navigeren met een applicatie heeft zo zijn voordelen. Zo kun je op dezelfde telefoon makkelijk wisselen van navigatie-app. En als je een nieuwe telefoon koopt kun je dezelfde app kosteloos opnieuw installeren. Updates download je via wifi gemakkelijk direct op je telefoon. Verder kun je de navigatie ook gebruiken als voetganger of op de fiets. Tot slot kun je routes en aankomsttijden makkelijk delen met anderen via sms, e-mail of sociale media.

Daarnaast kunnen apps je locatie iets sneller vaststellen, doordat ze naast gps ook gebruikmaken van mobiel internet. Dit wordt ook wel assisted gps (A-gps) genoemd. Verder kun je navigeren naar het adres van een contactpersoon of naar de locatie waar een foto genomen is.

Nadelen van navigeren met een app

Telefoon, sms en e-mail

Als je je smartphone als navigatieapparaat gebruikt, werkt je telefoon nog wel door. Je ontvangt dus nog steeds notificaties van apps, sms-berichten en e-mails. Ook kan het voorkomen dat je gebeld wordt. Je smartphone is dus een extra afleiding in het verkeer. Wat gevaarlijke situaties kan opleveren.

Om gesprekken te beantwoorden, te weigeren of om deze op handsfree-mode te zetten, moet je het scherm bedienen. Daarnaast moet je tijdens het gesprek zelf de navigatie-app weer tevoorschijn halen, omdat dit niet automatisch gebeurt. Dat kan lastig kan zijn als je aan het rijden bent. Zorg daarom dat je makkelijk bij het scherm kunt zonder te hoeven strekken. Ook is het vervelend dat sommige apps de rij-instructies blijven uitspreken, soms op vol volume, tijdens je gesprek.

Of koppel je smartphone met je bluetooth-autoradio. Dan hoor je je gesprekken via je autoradio. Een dergelijke koppeling zit ook op losse navigatiesystemen met bluetooth.

Opladen is noodzakelijk

Door het gebruik van de gps-ontvanger gaat de accu van je smartphone flink sneller leeg. Afhankelijk van de telefoon kan dat al vaak na een paar uur rijden het geval zijn. Gelukkig hebben nieuwe auto’s een usb-aansluiting waarmee je je smartphone kunt opladen. Voor oudere auto's zijn er usb-laders voor in de sigarettenaansteker te koop.

Je telefoon bevestigen

Bij losse navigatiesystemen zit altijd een raamhouder meegeleverd, maar bij een navigatie-app moet je zelf een houder kopen. Je kunt zulke houders al vanaf €10 vinden. Je bevestigt je telefoon aan het raam of aan het ventilatierooster.

Hoe gaan apps om met je privacy?

Bedrijven achter apps verkopen jouw gegevens soms voor extra (advertentie)inkomsten. Lees daarom eerst het privacy beleid voordat je een app koopt of installeert. Je vindt deze in de App Store, Play Store of Windows Martketplace. Let dan vooral op de volgende 4 zaken:

  • Wat gebeurt er met jouw locatiegegevens?
  • Wat gebeurt er met jouw opgeslagen locaties, zoals werk en thuis?
  • Wat gebeurt er met jouw adresboek, als je naar contactpersonen navigeert?
  • Wat gebeurt er met jouw zoekopdrachten naar points of interest?

Wat kost de navigatie-app?

Navigatie-apps zijn er in verschillende prijscategorieën. Apps als Google Maps en Apple Maps zijn gratis te downloaden en te gebruiken. Terwijl bijvoorbeeld Navigon met een kaart van Europa tussen de €60 en €80 kost, afhankelijk of Android of Apple hebt. Naast de eventuele aanschafkosten zijn er nog een aantal extra bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden. Denk aan:

  • kosten voor gebruik van mobiel internet;
  • kosten voor uitbreidingen, zoals andere stemmen voor gesproken instructie;
  • kosten voor een auto-oplader en een raamhouder of ventilatieroosterhouder;
  • kosten voor toegang tot actuele verkeers- en flitsinformatie;
  • kosten voor extra landen of kaartupdates;
  • kosten voor extra functionaliteiten, zoals een 3D-weergave.

Grote merken veranderen regelmatig de prijzen van apps. Vooral tijdens de zomermaanden profiteer je vaak van extra korting.

Navigatie-apps vergelijken

Nieuwste artikelen