icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Update je navigatiesysteem

Een up-to-date kaart is belangrijk omdat het wegennet continu verandert. Dagelijks komen er nieuwe wegen en rotondes bij. Ook bestaande wegen veranderen.
Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica


Geen enkele kaart is perfect

Zelfs de nieuwste kaart kan fouten bevatten. Let dus op de actuele wegsituatie en bebording.

Wijzigingen sneller doorgevoerd

Sinds 1 januari 2013 publiceren wegbeheerders de wijzigingen elektronisch in de Staatscourant. Wijzigingen komen daardoor sneller terecht in kaartupdates.

Neem de tijd voor een update

Je hebt een computer en een internetverbinding nodig. Volg ons stappenplan voor TomTom HOME, TomTom MyDrive, Mio of volg de stappen op de website van Garmin. Je moet je apparaat registreren en software downloaden. Het hele proces is  best een gedoe en neemt een aantal uur in beslag.

Update je kaart via wifi

De kaarten van navigatie-apps update je rechtstreeks op je smartphone. Bij online apps zoals Google Maps en Apple Maps hoef je de kaarten niet te updaten. Ze weergeven altijd de meest recente kaart. Andere apps moet je updaten vanuit de App Store of de app zelf. Je hebt hiervoor een wifi-verbinding nodig.

Lifetime Maps houdt je kosteloos up-to-date

Je krijgt met Lifetime Maps zo’n vier keer per jaar kosteloos de nieuwste kaart. Je herkent deze navigatiesystemen aan toevoegingen aan de naam als LMT, LM of alleen een M. De kosten voor deze kaartupdates zitten in de aanschafprijs verwerkt. Je krijgt deze updates totdat de fabrikant jouw navigatiesysteem niet meer ondersteunt.

Update kost je een paar tientjes

Heb je geen Lifetime Maps, dan betaal je voor een kaartupdate. Heb je bijvoorbeeld een TomTom Go 1005 uit 2010 met een kaart van Europa? Dan betaal je voor een kaartupdate € 70. Bij Garmin kost zo’n losse update € 90.

Nieuw navigatiesysteem is een alternatief

De prijzen voor een nieuwe navigatiesysteem beginnen al bij de prijs van twee kaartupdates. Kies je voor een nieuw systeem in plaats van een update, dan beschik je ook meteen over de nieuwste techniek. Als je maar zelden gebruikmaakt van je navigatie, kun je ook volstaan met een jaarlijkse kaartupdate. Bekijk onze kooptips als je een nieuw navigatiesysteem wilt kopen.

Benodigde opslagcapaciteit

Als je een kaartupdate koopt, staat aangegeven hoeveel ruimte deze in beslag neemt. Kijk in de apparaatspecificaties of je navigatiesysteem genoeg ruimte heeft. Bij oudere modellen is dat niet altijd het geval. Je kunt er dan voor kiezen om maar een deel van de kaart te downloaden, of om de opslagcapaciteit uit te breiden met een micro-SD kaart.

Kaartaanpassingen van andere gebruikers

Bij een aantal navigatiesystemen en –apps kun je zelf kaartinformatie aanpassen. Met TomTom Mapshare kun je wijzigingen op de kaart aanbrengen en wijzigingen van andere gebruikers in je kaarten opnemen. Met de navigatie-app Waze komt vrijwel alle actuele informatie van andere gebruikers: kaartwijzigingen, maar ook flitsinformatie, gemelde ongelukken, tijdelijke afsluitingen en meer verkeerssituaties. Ook bij Google Maps en Apple Maps kun je zelf kaartinformatie aanpassen.