icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verkeersinformatie

Veel navigatiesystemen en -apps kunnen actuele verkeersinformatie ontvangen. Zoals actuele files, wegwerkzaamheden, afgesloten wegen en gevaarlijke situaties. Voor een deel wordt de data landelijk verzameld. En vullen fabrikanten deze informatie aan voor hun eigen systemen.
Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica


Hoe ontvang je verkeersinformatie?

Je navigatiesysteem krijgt verkeersinformatie via Traffic Message Channel (TMC), DAB+ of mobiel internet. TMC is onderdeel van de radiosignalen van radiozenders zoals Veronica of Q-music. Bij sommige navigatiesystemen koppel je je smartphone en ontvang je verkeersinformatie via mobiel internet. Er zijn ook apparaten waarbij de ontvangst van mobiel internet ingebouwd zit, zoals TomTom Always Connected modellen.

Waar komt verkeersdata vandaan?

Een belangrijke bron van actuele verkeersinformatie is de Nationale Databank Wegverkeersgegevens. Deze overheidsorganisatie verzamelt continu gegevens, zoals verkeersintensiteit en rijsnelheid, via duizenden meetlocaties langs snelwegen, provinciale wegen en diverse stedelijke wegen. Deze informatie is voor iedereen beschikbaar. Ook bedrijven, zoals Garmin en Mio, maken gebruik van deze informatie.

Een andere vorm is het volgen van individuele navigatiesystemen of mobiele telefoons. Zo ontvangt TomTom geanonimiseerde locatiegegevens van mobiele telefonie klanten van Vodafone. En verzamelen onder meer TomTom, Garmin en Google Maps actuele gegevens via de 'rijdende' navigatiesystemen en apps van het eigen merk. Dit gebeurt overigens anoniem en met toestemming van de gebruiker.

Deze 'realtime' gegevens worden gebruikt om een schatting te maken van de verkeersdrukte op elk moment. De navigatiesystemen nemen dit mee in de berekening van de snelste route naar de bestemming.

Wat kost verkeersinformatie?

Bij losse navigatiesystemen zit verkeersinformatie meestal bij de aanschafprijs van het apparaat in. Bij Garmin herken je dit aan de toevoeging LT of LMT aan de merknaam wat staat voor Lifetime Traffic. Je ontvangt de verkeersinformatie totdat de fabrikant jouw navigatiesysteem niet meer ondersteunt. Navigatie-apps zoals Google Maps en Waze leveren gratis verkeersinformatie. Bij apps zoals Navigon en Sygic moet je een betaald abonnement afsluiten.

Kwaliteit van verkeersinformatie

Uit het onderzoek in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (eind 2014) blijkt dat verkeersinformatie niet altijd even accuraat is. Vaak melden navigatiesystemen dat er een file staat, terwijl dat helemaal niet het geval is. Of er staat wel file, maar het navigatiesysteem meldt dit niet. Ook het goed inschatten van de vertraging als gevolg van een file gaat niet altijd goed. In 24% van de gevallen schatte het navigatiesysteem de vertraging te kort in en in 7% juist te lang.

Niet elke vertraging door files of wegwerkzaamheden zorgt voor een andere route. Voor korte vertragingen is meestal geen snellere route mogelijk. Met een file op het eind van een lange route hoef je niet direct rekening te houden. De verkeerssituatie wijzigt meestal nog voordat je in de buurt komt.

Verkeersinformatie verschilt per fabrikant

Op 3 punten verschilt de verkeersinformatie per fabrikant. Dit zijn verversingssnelheid, kwaliteit en detailniveau.

Verversingssnelheid

Via mobiel internet ontvang je continue nieuwe verkeersinformatie. Ook via DAB+ is de verversingssnelheid hoog. De verversingssnelheid van TMC-radiosignalen ligt rond de 5 tot 15 minuten.

Detailniveau

TMC stuurt hoofdzakelijk file-gegevens door die Rijkswaterstaat verzamelt via meetlussen op de snelwegen. Diezelfde informatie wordt ook via internet verzonden, maar is dan vaak aangevuld met informatie over secundaire wegen.

Kwaliteit

Fabrikanten stellen hun eigen file-informatie samen, zodat ze zich onderscheiden van concurrenten. Zo heeft TomTom een samenwerking met Vodafone. De snelheid waarmee TomTom-gebruikers en Vodafone-telefoons zich verplaatsen, geeft hen extra informatie over de doorstroming.

Flitsers, weer en parkeren

Naast verkeersinformatie kun je soms ook extra informatie ontvangen over flitsers en het weer.

  • Met flitsinformatie krijg je informatie over vaste flitsers en trajectcontroles. Soms krijg je ook actuele informatie over mobiele flitsers en over plaatsen waar frequent flitsers staan. Flitsinformatie is altijd een betaalde dienst en niet in elk land toegestaan.
  • Actuele weersinformatie laat niet alleen het weer op je bestemming zien, maar ook hoe de weersomstandigheden onderweg zijn. Zo ben je op de hoogte van eventuele gladheid, mist of sterke wind.