icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Herdenking legionellaslachtoffers Bovenkarspel

Nieuws|

Gepubliceerd op:20 februari 2004


Vandaag zijn in Bovenkarspel de legionellaslachtoffers van de Westfriese Flora herdacht. Vijf jaar geleden brak tijdens deze jaarlijkse bloemenbeurs een zeer agressieve legionellabacterie uit. Uiteindelijk overleden als gevolg van de bacterie 32 mensen en werden meer dan 200 mensen ziek. De slachtofferstichting Veteranenziekte organiseerde de herdenking bij het monument in Bovenkarspel. Meer dan 100 mensen, waaronder slachtoffers, vrienden en familie, en nabestaanden, stonden in het Westfriese dorp stil bij de ramp die zich vijf jaar geleden voltrok.

Voorzitter Fred Bertrand van de Stichting Veteranenziekte gaf in een toespraak te kennen nog steeds erg boos te zijn op de overheid. Hij vindt dat de legionella-uitbraak ten onrechte niet is aangemerkt als ramp, waardoor de slachtoffers slechts een summiere vergoeding voor hun schade hebben ontvangen. Bovendien zijn de strenge regels voor waterleidinginstallaties die direct na de Floraramp zijn uitgevaardigd door voormalig minister Pronk van VROM niet meer van toepassing. Volgens de Stichting Veteranenziekte laat de overheid slachtoffers van legionella al met al flink in de steek.

De Consumentenbond strijdt nog steeds voor de floraslachtoffers. Bij het gerechtshof in Amsterdam loopt een hoger beroepprocedure tegen de Staat der Nederlanden en de Westfriese Flora. Beide partijen zijn volgens ons aansprakelijk voor de ramp in 1999; de overheid vanwege een gebrek aan regelgeving en de Flora vanwege een gebrek aan controle. Ook vinden wij net als de Stichting Veteranenziekte, dat de overheid met twee maten meet; slachtoffers van rampen in Volendam en Enschede konden – terecht – terugvallen op het nationale rampenfonds. De legionella-uitbraak op de Westfriese Flora daarentegen is door de overheid nooit als ramp aangemerkt.

Eerdere berichtgeving over de Westfriese Flora:

  • Bond vecht door voor legionellaslachtoffers
  • Getuigenverhoor in legionellazaak
  • Brief aan kabinet Balkenende, oktober 2002 (Word-document, opent in nieuw venster)