icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Fietskinderzitjes niet altijd veilig voor kinderen

Nieuws|

Gepubliceerd op:23 april 2004


Drie van de acht geteste fietskinderzitjes zijn onvoldoende veilig.  Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Slechts één zitje krijgt als testoordeel goed. De test naar fietskinderzitjes staat gepubliceerd in de nieuwste Consumentengids, die vandaag verschijnt.


De Consumentenbond beoordeelde acht gangbare fietskinderzitjes, voor kinderen van ongeveer negen maanden tot en met 9 jaar. De resultaten zijn ronduit teleurstellend op het gebied van veiligheid.

 

Van de drie geteste zitjes voor achterop de fiets zijn er twee onvoldoende veilig voor kinderen omdat de voetjes gemakkelijk tussen de spaken kunnen komen. Bij een er van is ook nog eens de bevestiging op de bagagedrager riskant. Bij een ander kunnen de vingertjes lelijk bekneld raken. Verder zijn er nog een groot aantal kleinere gebreken. Alleen de Bobike Maxi SC voor achterop de fiets kreeg het testoordeel goed.

 

Uit cijfers van Consument en Veiligheid blijkt dat veel jonge kinderen op een spoedeisende hulp van een ziekenhuis worden behandeld als gevolg van een ongeval met de fiets waarop zij werden vervoerd. Het overgrote deel van de ongevallen gebeurde door een spaakbeknelling, dat ernstig letsel veroorzaakte aan onderbenen, enkels en voetjes.

 

Sinds 2004 is er een nieuwe Europese norm die een aantal veiligheidseisen voor fietskinderzitjes verscherpt. Wettelijk gezien zijn fabrikant nog niet verplicht zich aan deze norm te houden, maar de Consumentenbond vindt de houding van de fabrikanten ronduit laks om niet op deze nieuwe norm te anticiperen.


Ook op het gebied van comfort scoren de fietskinderzitjes niet geweldig. Ze dempen schokken onvoldoende en bieden het kind onvoldoende steun.

 

De Consumentenbond heeft de betreffende fabrikanten er op aangesproken dat hun fietskinderzitjes onvoldoende veilig zijn. De fabrikanten van Belleli Sittybike special en G.M.G. R911-1 hebben toegezegd maatregelen te nemen.