icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Harde maatregelen vereist voor gezondere voeding

Gepubliceerd op:9 september 2004Steeds meer mensen lijden aan voedingsgerelateerde ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en darmkanker. 40% van de Nederlanders kampt met overgewicht en één op de acht kinderen is te zwaar. De Consumentenbond eist dan ook harde wettelijke maatregelen. Vandaag trappen we af met de campagne "Bond kiest gezond".

De overheid en het bedrijfsleven willen de enorme bedreiging voor de volksgezondheid aanpakken met meer voorlichting. De Consumentenbond verwacht hiervan geen resultaat en eist harde (wettelijke) maatregelen.

Bij de lancering van onze campagne kregen minister Hoogervorst (VWS) en de woordvoerders Gezondheid van de verschillende politieke partijen uit de Tweede Kamer ons eisenpakket overhandigd. Bovendien roept de bond de vaste Kamercommissie Volksgezondheid op het pleidooi voor harde maatregelen te steunen.

De maatregelen moeten ertoe leiden dat consumenten kunnen kiezen uit een ruimer aanbod van betaalbare gezonde producten in winkels, in school- en sportkantines, op stations enzovoort. Ook moeten consumenten in een oogopslag kunnen zien of ze te maken hebben met een gezond product.

De constante verleiding om ongezond te eten moet worden ingeperkt door een verbod op reclame voor ongezonde producten gericht op kinderen en door juist gezond eten te promoten. Bovendien moet misleiding worden tegengegaan, onder andere door een verbod op het gebruik van gezondheidsclaims op ongezonde producten.

Onze eisen

  • Verbied reclame voor ongezonde voedingsmiddelen gericht op kinderen
  • Zorg dat fabrikanten geen onnodig vet en suiker in hun producten stoppen
  • Verbied gezondheidsclaims op ongezonde producten
  • Zorg dat supermarkten met hun aanbod en winkelindeling de gezonde keuze makkelijker maken
  • Zorg dat consumenten in één oogopslag kunnen zien of ze te maken hebben met een gezond product (kleurpiramide)
  • Stel concrete, meetbare doelstellingen vast. Bijvoorbeeld binnen vijf jaar moet het aantal kinderen met overgewicht zijn gedaald met 20%.

Lees ook
Alle informatie van de campagne "Bond kiest gezond"