icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Vraag het een onderzoeker: cholesterol en voeding

Gepubliceerd op:27 maart 2006


Enige tijd geleden verzochten wij u uw vragen op het gebied van voeding aan ons te stellen. Onze onderzoeker beantwoordde dit keer de vraag: 'Hoe zit het met cholesterol en onze voeding?'

Cholesterol en voeding

Het cholesterolgehalte van het bloed wordt beïnvloed door de vetzuursamenstelling van onze voeding.

Onverzadigde vetten hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte van het bloed. Verzadigde vetten en transvetten zorgen voor een toename van het cholesterolgehalte in het bloed. Daarmee verhogen ze het risico op hart- en vaatziekten.

Het is dan ook van belang om de inname van transvetzuren en verzadigde vetzuren zo laag mogelijk te houden.  

Een aantal tips

 Kies voor magere zuivelproducten
 Kies voor 20+ of 30+ kaas
 Eet 1 á 2 keer in de week (vette) vis
 Kies voor magere vleessoorten
 Gebruik vloeibare bak- en braadproducten of olie om in te bakken
 Gebruik vloeibaar frituurvet of frituurolie
 Gebruik dieethalvarine of dieetmargarine
 In koekjes, chips en snacks zitten veel verzadigde vetten, gebruik deze producten dan ook met mate
 Een vezelrijke voeding met voldoende groente, fruit en graanproducten wordt ook in verband gebracht met een lager cholesterolgehalte