icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Vraag het een onderzoeker: cholesterol en voeding

Nieuws |

Gepubliceerd op:  27 maart 2006


Enige tijd geleden verzochten wij u uw vragen op het gebied van voeding aan ons te stellen. Onze onderzoeker beantwoordde dit keer de vraag: 'Hoe zit het met cholesterol en onze voeding?'

Cholesterol en voeding

Het cholesterolgehalte van het bloed wordt beïnvloed door de vetzuursamenstelling van onze voeding.

Onverzadigde vetten hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte van het bloed. Verzadigde vetten en transvetten zorgen voor een toename van het cholesterolgehalte in het bloed. Daarmee verhogen ze het risico op hart- en vaatziekten.

Het is dan ook van belang om de inname van transvetzuren en verzadigde vetzuren zo laag mogelijk te houden.  

Een aantal tips

Kies voor magere zuivelproducten
Kies voor 20+ of 30+ kaas
Eet 1 á 2 keer in de week (vette) vis
Kies voor magere vleessoorten
Gebruik vloeibare bak- en braadproducten of olie om in te bakken
Gebruik vloeibaar frituurvet of frituurolie
Gebruik dieethalvarine of dieetmargarine
In koekjes, chips en snacks zitten veel verzadigde vetten, gebruik deze producten dan ook met mate
Een vezelrijke voeding met voldoende groente, fruit en graanproducten wordt ook in verband gebracht met een lager cholesterolgehalte