icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Identificatie bij de bank verplicht

Nieuws|

Gepubliceerd op:28 september 2006


Iedereen met een bank- of girorekening heeft een bericht van zijn bank gekregen met het verzoek om zich met een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) bij de bank te komen identificeren. Voor alle duidelijkheid, dit is geen verzinsel van de banken. Zij zijn wettelijk verplicht dat al hun klanten zich identificeren. Wij adviseren consumenten dan ook om voor het eind van dit jaar met hun legitimatiebewijs naar de bank te gaan. Mocht dat moeilijk gaan, dan raden wij consumenten dringend aan om contact met hun bank op te nemen om een oplossing te zoeken.

<img height="135" alt="Alles over spaarrekeningen" hspace="5" src="http://212.72.56.204/images/focusplaatjes/spaarrekeningen185x135.jpg" width="185" align="left" vspace="5" border="0">Veiligheid
De banken zijn met ingang van volgend jaar wettelijk verplicht de rekening te blokkeren als iemand zich niet kan of wil identificeren. Daarom is het belangrijk dat consumenten contact met hun bank opnemen, als tijdige identificatie problemen oplevert. Met de identificatie hoopt de overheid de veiligheid van het financieel verkeer verder te versterken. Daarmee is bijvoorbeeld de terroristenbestrijding gediend, maar ook witwaspraktijken worden zo een stuk moeilijker.

Informatievoorziening
In principe hebben alle bankklanten persoonlijk een brief ontvangen en zou iedereen goed geïnformeerd moeten zijn. Desondanks blijft de Consumentenbond een vinger aan de pols houden. Mocht over enige weken blijken dat veel consumenten zich nog niet geïdentificeerd hebben, dan zal de Consumentenbond de banken en de overheid op hun verantwoordelijkheid wijzen om zorg te dragen voor een goede informatievoorziening.