icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Veel consumenten kennen internetgevaren niet

Nieuws|

Gepubliceerd op:26 oktober 2006Op internet zijn mensen kwetsbaarder dan ze denken. De Consumentenbond stelt daarom voor dat er snel veiligheidsnormen komen.

Veel mensen denken op de hoogte te zijn van de risico’s van internet, maar kennen de specifieke gevaren niet en nemen lang niet allemaal de maatregelen die daartegen nodig zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Daaruit komt ook naar voren dat de virusfilters van het merendeel van de grote internetproviders matig scoren. En dat bijna alle draadloze netwerken standaard onbeveiligd worden ingeschakeld.

Verontrustend
Dat is een verontrustende situatie, want mensen verwachten veilig te zijn, maar zijn dat dus niet. De gevolgen zijn groot. Maar liefst 62% van de Nederlandse computergebruiker heeft het afgelopen jaar een veiligheidsprobleem meegemaakt, uiteenlopend van een vastgelopen computer door spyware tot digitale beroving aan toe. De Consumentenbond vindt daarom dat de industrie zelf veiligheidsnormen moet opstellen; de overheid stelt bedrijven die zich daar niet aan houden aansprakelijk, zodat gedupeerden een compensatie kunnen krijgen.