icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Uitspraak Pirate Bay zonder inhoudelijke toets

Nieuws|Bij het besluit dat downloadwebsite The Pirate Bay voor Nederlanders ontoegankelijk gemaakt moet worden, heeft de rechter niet gekeken naar de inhoudelijke kant van de zaak. Bij afwezigheid van The Pirate Bay op de zitting heeft de rechter de eis van Stichting Brein toegewezen. De Consumentenbond is teleurgesteld dat de rechtbank tot deze forse en ingrijpende maatregel is gekomen zonder de eis inhoudelijk te toetsen.

Gepubliceerd op:31 juli 2009


Met de stap naar de rechter lijkt de entertainmentindustrie zich niets aan te trekken van het rapport Auteursrechten, dat een werkgroep onder leiding van SP'er Arda Gerkens op 17 juni aan de Tweede Kamer presenteerde. Daarin wordt de entertainmentindustrie opgeroepen te zorgen voor een beter en breder aanbod, een legaal substituut dat aantrekkelijk is voor consumenten.

Aanbod

Volgens het rapport Auteursrechten is het pas zinvol om maatregelen, zoals een verbod op downloaden, te nemen nadat de industrie haar eigen aanbod heeft versterkt en aantrekkelijk heeft gemaakt voor consumenten. De Consumentenbond pleit ervoor dat gratis downloaden van muziek voor eigen gebruik ook in de toekomst toegestaan blijft. Voor consumenten is lang niet duidelijk wanneer er sprake is van illegaal downloaden.