icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Actie tegen hypotheekrente

Nieuws|Consumenten krijgen eindelijk meer duidelijkheid over de opbouw van hun hypotheekrente. Het Ministerie van Financiën gaat banken dwingen meer informatie aan hun klanten te geven over hoe zij variabele hypotheekrente opbouwen. De Consumentenbond pleit ervoor om aanpassing van de regels niet alleen te beperken tot variabele hypotheekrente, maar ook te zorgen voor volledige transparantie bij de vaste hypotheekrente.

Gepubliceerd op:8 juli 2010


Hand-eurosUit onderzoeken van de Consumentenbond in 2009 naar (variabele) hypotheekrente blijkt dat onduidelijk en onverklaarbaar is waarom banken de variabele hypotheekrente nauwelijks verlagen terwijl de geldmarktrente daalt. Die trend was in 2009 ook zichtbaar bij hypotheekrentes die 5 of 10 jaar vaststaan. Banken zijn niet in staat aan consumenten uit te leggen hoe het kan dat lenen veel goedkoper is geworden voor de banken, maar zij dit voordeel niet doorgeven aan de klant.

Onderzoek

De Consumentenbond heeft in 2009 een jaarlang de gemiddelde marge gepeild die de banken bovenop het Euribor tarief in rekening brengen bij de variabele hypotheekrente. Die marge liep van 1,39%-punt in augustus 2008 tot wel 3,47%-punt in augustus 2009! Ook bij hypotheekrente die 10 jaar vast staat, rekenen banken gemiddeld steeds hogere marges: van medio 2008 1,4% boven de marktrente tot circa 2,3% in augustus 2009. Bij een hypotheek van €300.000 scheelt dat per maand bijna €250 aan rente. Gelukkig gaat de minister na diverse oproepen van de bond nu over tot wettelijke maatregelen om de banken tot actie te dwingen.