icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Weinig appel in rinse appelstroop

Nieuws|In rinse appelstroop zit veel meer suikerbiet dan appel. De Consumentenbond testte 21 appelstropen waarvan er slechts één geen suikerbieten bevat: de appelstroop van Crombach. De rest bestaat voor zo’n 70% uit suikerbietenstroop en slechts 30% uit appelstroop.

Gepubliceerd op:11 augustus 2011


De stropen in de test bevatten gemiddeld zo’n 180 gram appels per 100 gram stroop. De stroop van Crombach bevat de meeste appels: 700 gram per 100 gram stroop. In de Fruitstroop Rinse Appel van Hero zitten de minste appels: slechts 72 gram per 100 gram stroop – bijna tien keer minder dan in de stroop van Crombach. In vergelijking met ander zoet broodbeleg is rinse appelstroop een bron van ijzer. Dat ijzer komt vooral uit de suikerbieten, in appels zit nauwelijks ijzer. Hoeveel ijzer precies in de stroop zit, varieert sterk per oogstgebied en per jaar. Het ene potje stroop van hetzelfde merk kan dus meer ijzer bevatten dan het andere.

IJzersterk

Kanttekening bij het hoge ijzergehalte in appelstroop is dat het gaat om een vorm van ijzer die het lichaam niet goed kan opnemen: non-heemijzer. Vitamine C bevordert de opname van non-heemijzer, terwijl calcium die juist afremt. Dat pleit voor een glas sinaasappelsap bij de boterham appelstroop, in plaats van een glas melk.