icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe tevreden zijn ouders over hun kinderwagen?

Hoe tevreden zijn ouders over hun kinderwagen? Waar letten ze op als ze er een kopen, en welke merken worden het meest gekocht? Is er vaak een probleem met een wagen?
Else Meijer
Else Meijer

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  5 juni 2015


Om dat te achterhalen hield de Consumentenbond een enquête onder ruim 600 ouders die in de afgelopen 2 jaar een kinderwagen gebruikten of nog steeds gebruiken. De ervaringen gaan over combiwagens, niet over buggy's of duowagens. Driekwart van de ouders van kinderen onder de 5 jaar gebruikt een combiwagen. Ruim de helft heeft (ook) een buggy en bijna 10% een duowagen.

Kinderwagen aanschaffen

Bijna 1 op de 4 ouders schafte een gebruikte wagen aan, meestal door hem tweedehands te kopen van een onbekende particulier. Maar de meeste kinderwagenbezitters kochten (68%) of kregen (9%) een nieuwe wagen.

Ouders letten bij het kiezen van een wagen vooral op de volgende aspecten:

  • comfort voor het kind;
  • rijden en besturen;
  • dagelijks gebruiksgemak: gebruik van de gordeltjes, het kind in de wagen plaatsen, verstellen van de zonnekap enzovoort;
  • ook prijs, het gemak van in- en uitklappen en instelmogelijkheden zijn van belang.

De meeste wagens worden niet via internet, maar gewoon in de winkel gekocht. Dit is ook aan te raden, want op deze manier kun je de wagen uitproberen voordat je hem koopt. Ruim de helft van de ouders doet dat ook. Ook vragen veel mensen het winkelpersoneel om informatie, en familie en vrienden naar hun ervaringen.

Tevredenheid

Ouders zijn tevreden over hun kinderwagen. Ze geven hem gemiddeld een 7,8. Mensen die hun wagen nieuw aanschaften zijn iets positiever (7,9) dan mensen die hem tweedehands kregen of kochten (7,5).

Enkele ouders geven een onvoldoende of een zesje. De ontevredenheid heeft vooral te maken met de prijs: de wagen wordt te duur gevonden.

Ouders zijn - gelukkig - vooral te spreken over de dingen die ze belangrijk vinden:

  • comfort voor het kind;
  • het rijden en besturen;
  • gebruiksgemak.

Minder tevredenheid is er over het boodschappennet (16% is ontevreden), dit is te klein en/of lastig toegankelijk. Ook is niet iedereen tevreden over het formaat en gewicht van ingeklapte wagen en het vervoer in de auto. De wagen is te groot en/of te zwaar en het is onhandig als de wielen eraf moeten.

Merk en model

Merk
Mutsy en Maxi-Cosi worden het meest aangeschaft. Ze hebben elk een marktaandeel van ruim 20%. Daarna volgen Quinny en Bugaboo (beide met 14%). Deze 4 merken hebben samen een aandeel van 70%, maar verder is de markt erg versnipperd.

Model
De vaakst genoemde modellen zijn:

Maar liefst 1 op de 5 ouders weet niet (meer) wat voor model hij of zij heeft of heeft gehad.

Prijs

De bedragen die aan een nieuwe kinderwagen worden besteed lopen uiteen, maar de meeste mensen betalen tussen de €500 en €750. Dit is inclusief reiswieg en zitje, maar exclusief eventuele accessoires en een autostoeltje waarvoor apart moet worden betaald.

Problemen

Ondanks dat ouders erg tevreden zijn over de wagen, heeft 21% een of meer problemen (gehad). De meeste problemen zijn er met de wielen. Ze gaan lek, zijn snel zacht en/of lastig op te pompen. Of ze rijden stroef of zwabberen. Het in- en uitklappen van de wagen gaat moeilijk of de wagen past slecht in de auto. Verstelbare onderdelen zoals de duwstang of rugleuning gaan soms stroef. Onderdelen als de rem, inklapvergrendeling of het boodschappenmandje gaan weleens kapot of de bekleding is lastig te wassen.

Levensduur

Bovenstaande problemen zijn meestal geen reden om een nieuwe kinderwagen te kopen. Slechts 6% van de ondervraagde ouders schafte een nieuwe wagen aan omdat de oude versleten of kapot was. Een ander teken dat een kinderwagen vaak niet wordt weggedaan omdat hij kapot is, maar vooral omdat het kind er niet meer in zit, is dat ouders met een tweedehands kinderwagen deze bijna net zo lang gebruiken als ouders die een nieuwe aanschaffen, namelijk ruim 2 jaar.

Van de mensen die de kinderwagen inmiddels niet meer in bezit hebben, zegt 60% hem doorverkocht te hebben aan onbekenden.

  • Wil je weten welke kinderwagens goed uit onze test komen en hoe ze scoren op aspecten als rijden, sturen en gebruiksgemak? Bekijk onze productvergelijker.
  • Lees ook over de ervaringen van ouders met autostoeltjes.

Nieuwste artikelen

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, kindermatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind