icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je kinderwagen

Hoe vervoer je je kind het veiligst? En hoe kun je het best je kinderwagen schoonmaken? Laat je de wagen professioneel reinigen of ga je zelf aan de slag? Wij geven je een aantal tips.

Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Met de kinderwagen op pad

Zo houd je het veilig als je met de kinderwagen op pad gaat:

 • Voor een goede lichamelijke ontwikkeling is heb belangrijk dat een baby de eerste 6 maanden van zijn leven zo veel mogelijk plat ligt en kan bewegen. Dat gaat uitstekend in de reiswieg. In een autostoeltje ligt het lichaam van de baby in een hoek en zit het vast in een tuigje. Laat een baby daarom niet langer dan een half uur achter elkaar in het autostoeltje zitten.
 • Zodra je kindje goed kan zitten is het tijd om over te stappen van de reiswieg naar het zitje van de kinderwagen.
 • Maak de wagen eerst rijklaar en zet hem op de rem. Zet hierna pas je kind in de wagen.
 • Zet je kind in het zitje vast met het tuigje.
 • Doe de kap pas omhoog als je kind in de wagen ligt.
 • Laat je kind nooit alleen in de kinderwagen en zet de wagen op de rem als je stilstaat.
 • Hang geen zware tassen aan de duwbeugel of handvatten. Gebruik het boodschappenmandje onder de kinderwagen.
 • Klap de wagen niet in of uit als je kind er naast staat.
 • Pas op met handjes en voetjes die uit de wagen bungelen.
 • Controleer of er nog voldoende frisse lucht binnenkomt als je een regenhoes gebruikt.
 • Bescherm je baby tegen direct fel zonlicht. Lees waarom een hydrofiele doek daar soms beter voor is dan een parasol.  
 • Zet de wagen niet naast de verwarming.
 • Pas ook op voor oververhitting door een dichte zonnekap (zonder ventilatiestukken) of een (hydrofiele) doek die je vóór of over de kap kunt hangen om (zon)licht buiten te sluiten. 

Lees meer over hoe wij de kinderwagens testen op veiligheid.

Gebruikstips_metjewagenoppad

2
Je kind veilig vervoeren

In de auto

Gebruik in de auto altijd een autostoeltje. Per leeftijds- of lengtecategorie is er een type autostoeltje. Omdat een baby in een autostoeltje weinig bewegingsruimte heeft is het verstandig om je kind weer in de kinderwagen te leggen zodra je op de plaats van bestemming bent.

Openbaar vervoer

Bij reizen in het openbaar vervoer is het beter om je kind niet op schoot te nemen. Bij een abrupte stop of botsing kan je kind beklemd raken tussen jouw benen, borst en de rugleuning van de bank voor je.

 • Laat kinderen van 0 tot 9 maanden in de reiswieg liggen. Zet de wagen op de rem en dwars op de rijrichting.
 • Laat kinderen van 9 tot 18 maanden in het zitje van de wagen zitten. Het is belangrijk om het tuigje vast te laten. Zet de wagen op de rem en dwars op de rijrichting.
 • Kinderen ouder dan 18 maanden mogen op schoot zitten. Laat je kind in de wagen als het nog niet goed kan zitten. Neem het anders op schoot. Loopt je kind al goed en is er geen zitplaats? Ga dan bij een paal staan waar je kind zich kan vasthouden.

Wij testen bij alle kinderwagens hoe handig ze te gebruiken zijn in het openbaar vervoer.

Op de roltrap

Het is beter om de wagen niet mee te nemen op een roltrap. Op het moment dat de wieltjes helemaal vooraan op de trede staan, kan de bovenliggende trede de wieltjes kapot maken. Neem dus liever de lift. 

Op de fiets

Kan je kind nog niet zelfstandig zitten, gebruik dan geen fietszitje. Er zijn andere mogelijkheden om je baby te vervoeren. Bijvoorbeeld door in een bakfiets of fietskar een autostoeltje te zetten. Zodra je kind zelfstandig kan zitten kun je een fietszitje gebruiken. De buggy kun je meenemen in een buggydrager aan de bagagedrager.

Bekijk meer tips voor als je op pad gaat met je baby of peuter.

Zie ook: Veiligheid.nl.

Gebruikstip_jekindveiligvervoeren_NW

3
Hoe maak je de wagen schoon?

Zelf schoonmaken

Kinderwagens maak je makkelijk zelf schoon. Door de bekleding, het onderstel en het matras schoon te houden gaat de wagen langer mee en blijft hij soepel rijden.

Let op het volgende:

 • Let op het waslabel voordat je de bekleding en het matrasje in de wasmachine wast. Meestal zullen die maar op 30 °C gewassen mogen worden, en mogen ze niet in de droger en niet chemisch gereinigd, gebleekt of gestreken worden.
 • Maak bekleding die niet in de machine mag schoon met een sopje handwasmiddel en een (hand)doek. 
 • Maak het onderstel schoon met een mild schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld vloeibare of groene zeep. Verwijder zand, modder en gruis zo snel mogelijk. Haal regelmatig de wielen van de wagen en maak ze schoon met lauw water. Maak de onderdelen goed droog voor je ze weer bevestigt.

Let op: lees eerst de gebruiksaanwijzing om zeker te weten wat je wel en niet mag schoonmaken.

Wij testen bij alle kinderwagens hoe makkelijk de bekleding is schoon te maken.

Laten reinigen

Er zijn diverse bedrijven waar je de kinderwagen professioneel kunt laten reinigen. Denk aan wasserijen, stomerijen en meubelreinigingsbedrijven. Zit er geen waslabel aan de onderdelen die je wil laten reinigen, lever dan de handleiding mee. Laat je van tevoren informeren hoe ze de bekleding schoonmaken.

Gebruikstips_schoonmaaktips
CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Welke wieltjes zijn geschikt voor rijden in het bos? En hoe lang mag mijn baby in een autozitje blijven liggen, als hij lekker aan het slapen is? Stel je vraag op het forum of deel je eigen ervaring.

Bekijk het forum