icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reiswieg voor een 3-in-1-kinderwagen

Wil je je kinderwagen direct na de geboorte gebruiken? Dan heb je een reiswieg nodig. Waar moet je op letten?
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert kinderwagensBijgewerkt op:25 april 2024

Reiswieg buiten

Reiswieg: basisuitrusting

De reiswieg hoort bij de basisuitrusting van een 3-in-1-kinderwagen als je die direct vanaf de geboorte wil gebruiken.

Voor een goede en gezonde lichamelijke ontwikkeling van je baby is het beter om in elk geval de eerste 6, maar liever nog 9 maanden een reiswieg te gebruiken op de kinderwagen.

Let goed op de maat van de reiswieg. Bij sommige kinderwagens in de test is die eigenlijk veel te klein. Kies liefst voor een reiswieg die minstens 80 cm lang is aan de binnenkant. 

Deze kinderwagens hebben een reiswieg waar de meeste baby's minstens 6 maanden in passen.

Heb je of verwacht je een grote baby? Deze kinderwagens hebben een extra grote reiswieg.

Alternatieven reiswieg

In een cocoon en in een autostoeltje zit de baby vast in een tuigje. Je baby kan zich daardoor niet vrij bewegen. Gebruik ze daarom liever niet in plaats van een reiswieg. 

Kun je echt niet anders dan voor een cocoon of autostoeltje kiezen? Let er dan op dat je je kindje er niet langer dan een halfuur achter elkaar in laat zitten. Laat je baby dan even lekker bewegen, liefst liggend. 

Lees meer over cocoons

Prijs inclusief reiswieg?

Een 3-in-1-kinderwagen is eigenlijk niet compleet zonder reiswieg. Toch zit de wieg niet altijd bij de prijs van de goedkooptste uitvoering in. Bij bepaalde merken en modellen moet je een duurdere versie van de kinderwagen kopen. Of de reiswieg er als aparte accessoire bij kopen. 

De prijs voor een losse reiswieg verschilt. Je kunt ze kopen voor minder dan €100 maar er zijn er ook van ruim over de €400.

Richtprijs inclusief reiswieg

Wij vinden dat je een 3-in-1-kinderwagen vanaf de geboorte moet kunnen gebruiken. Daarom vermelden we in onze Kinderwagenvergelijker voor 3-in-1-kinderwagens de richtprijs van de kinderwagen, inclusief de reiswieg. Zit de reiswieg niet bij de prijs in, dan geven we dat aan in de  beschrijving. De prijs in de vergelijker kan dus hoger zijn dan de prijs die de fabrikant of winkel opgeeft voor het standaardmodel.

Bij deze 3-in-1-kinderwagens zit de reiswieg in de prijs van het standaardmodel. Je hoeft je dus geen duurder model te kopen of een aparte reiswieg.

Kies geen reiswieg met tuigje

Maar let op. We zien steeds meer kinderwagens waarvan je het zitje kunt ombouwen tot reiswieg. Dat bespaart geld en ruimte. Maar let erop dat je een tuigje uit de omgebouwde reiswieg kunt halen. In zo'n tuigje kan je baby namelijk niet vrij bewegen. Een reiswieg waar je het tuigje niet uit kunt halen, raden we af. 

Aerosleep in de reiswieg?

Veel ouders zweren bij extra ventilerende babymatrasjes en matrasbeschermers van Aerosleep, of zelfde soort producten. Maar een extra ventilerende matrasbeschermer is helemaal niet nodig, zeker niet in de reiswieg van een kinderwagen. Sterker nog, een erg ventilerend matras kan veel te koud zijn voor je baby. 

Lees meer over matrasbeschermers voor babybedjes

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.