icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

De ideale gezinsauto: hoe kies je die?

Met de komst van een kind ontkom je vaak niet aan een ruimere auto. Want Maxi-Cosi, kinderwagen, luiers en speelgoed moeten mee. Maar hoe kies je een geschikte gezinsauto? 

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:6 november 2018

Gezinsauto

Eisen aan een gezinsauto

Waar moet je aan denken bij een gezinsauto?

Ruimteaanbod. Niet alleen tijdens korte ritten, maar ook tijdens een lange vakantierit moet iedereen voldoende ruimte hebben. Ook de bagageruimte moet voldoende ruim zijn om alle vakantiebagage kwijt te kunnen.

Proefrit. Doe dit niet alleen, neem liefst alle gezinsleden mee of rijd tijdens de proefrit langs huis om iedereen te laten meebeslissen. Doe vooral niet alleen een 'rondje om de kerk', maar maak een een uitgebreide proefrit waarin je dezelfde ritten maakt als normaal. Parkeer een paar keer in alsof je boodschappen gaat doen en dergelijke.

Uitrusting. Airconditioning is tegenwoordig echt geen luxe-item meer. In moderne auto' is dit standaard. Test ook of de kinderen achterin voldoende frisse lucht krijgen.

Bevestiging kinderstoeltjes. Moderne auto's hebben isofix- of iSize-bevestigingspunten om een kinderstoeltje vast te zetten. Uit testen komen deze veiliger uit de bus dan gordels alleen. iSize vind je niet alleen in de nieuwste auto’s, maar ook in die van 3 jaar oud.

Nieuw of tweedehands?

Ondanks de lagere onderhoudskosten zijn nieuwe auto's substantieel duurder dan occasions. Dat komt vooral door de hoge afschrijvingskosten in de eerste jaren en de hogere (all risk) verzekeringspremie.

Zorgeloos een gezinsauto leasen?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Bekijk de auto's

Autolease q3

Diesel of benzine?

Voor de echte kilometervreter die zowel zakelijk als privé grote afstanden aflegt, is diesel vaak voordeliger. Een gemiddeld omslagpunt valt niet te geven. Dat is afhankelijk van het merk en type auto. Overweeg ook andere mogelijkheden, zoals een minder milieubelastende hybride of een benzinemotor met lpg (vloeibaar gas).

Betaal ik niet te veel voor een occasion?

Dat kun je controleren met de ANWB-koerslijst. Kijk op internet ook naar prijzen van vergelijkbare auto’s. Dat kan bijvoorbeeld gemakkelijk via de site gaspedaal.nl.

Tips van de Consumentenbond

 • Vergelijk auto's en kijk wat de gemiddelde kosten zijn van diverse (tweedehands) auto’s.
 • De premie van de autoverzekering van grotere auto’s pakt waarschijnlijk hoger uit. Maar die verschilt sterk per aanbieder.
 •  Vergelijk autoverzekeringen en kijk of overstappen zin heeft. 

Hoe beding de gunstigste prijs als ik een nieuwe auto koop?

Koop een nieuwe auto liefst aan het einde van het jaar. Autodealers zijn dan eerder bereid om korting te geven. Zeker als het gaat om modellen die net uit productie gaan. Moet je je huidige auto nog verkopen of overweeg je die in te ruilen tegen korting? Je eigen auto verkopen pakt financieel vaak gunstiger uit dan inruilen.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • Autostoel spoed
  Nieuws  |  21 mei.

  Waarschuwingssysteem voor autostoeltjes moet beter

  Waarschuwingssystemen voor autostoeltjes, waarbij ouders een signaal krijgen als hun kind achterblijft in de auto, moeten beter. Dat vindt de Consumentenbond die er 5 bekeek.
 • zonnebrand-meisje-strand
  Test  |  6 mei.

  Test zonnebrandmiddelen

  Voor de zomer van 2019 testten wij 14 zonnebrandmiddelen voor kinderen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+. Eén daarvan biedt onvoldoende bescherming.
 • joolz-hub-eersteindruk
  Eerste indruk  |  14 jun.

  Joolz Hub

  De Joolz Hub is een combinatie-kinderwagen: hij is te gebruiken met een wieg, zitje en autostoeltje. Hoe gebruiksvriendelijk is de wagen?
 • Kinder in de auto
  13 apr.

  7 tips voor een lange autorit

  ‘Zijn we er al bijna?’ en ‘Hoe lang duurt het nog?’ klinkt er vanaf de achterbank als je net de snelweg oprijdt. Met deze tips houd je ze zoet.