icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je baby dragen

Wie het internet afstruint op zoek naar een geschikte babydrager, komt allerlei soorten, merken en maten draagdoeken en draagzakken tegen. Je stuit al gauw op heftige discussies over ergonomische draagzakken en draagzakken die dat beweren te zijn. Een lastige discussie, omdat er weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan. Waar moet je op letten als je een draagzak of draagdoek zoekt?
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  5 juli 2016

Je baby dragen

Marloes de Graaf is voorzitter van de Vereniging van Draagdoekconsulenten. Die vereniging heeft tot doel om ergonomisch verantwoorde babydragers bekender te maken en het gebruik ervan te stimuleren. De Graaf: 'Bij een ergonomische babydrager zit het kind met zijn gezicht toe naar degene die hem draagt, met een bolle rug en opgetrokken beentjes. De heupen en benen vormen de letter 'M'. Kijk maar hoe een baby automatisch bij je ligt als je hem op je borst legt. Een zacht rugpand heeft de voorkeur, omdat de rug van het kind dan zijn natuurlijke bolle houding kan aannemen.' Het is overigens niet bewezen dat een zacht rugpand ergonomisch beter is voor het kind.

Draagdoek

Een draagdoek knoop je om. Daarom zit hij goed om de drager en het kind en past hij altijd. Grofweg kun je bij draagdoeken kiezen uit 2 varianten: van rekbaar doek, of van geweven doek.

 • Een rekbare draagdoek is een lange lap, vaak van tricot. De doek is zacht en comfortabel. Je knoopt hem eerst om en zet vervolgens je kind erin. Dat knopen moet strak, zodat de doek met je kind erin niet uitzakt. Het kind draag je op de buik. Een rekbare doek is bedoeld voor jonge baby's tot 9 à 10 kg.
 • Een geweven draagdoek rekt alleen diagonaal. Daardoor geeft hij meer steun. Er zijn korte en lange varianten. Je kunt je kind erin dragen vanaf de geboorte tot aan de kleutertijd. Dragen kan op je buik, maar later ook op je rug of heup.

Welk type draagdoek, grootte en hoe je hem het best kunt knopen, hangt onder meer af van je postuur en lengte.

Draagzak

Een draagzak is een voorgevormde babydrager. Je hoeft hem niet te knopen, zoals een doek. Bij draagzakken is de maatvoering een aandachtspunt.

 • Sommige draagzakken kun je voor een pasgeboren baby gebruiken; andere zijn voor grotere baby's maar kun je met een uitneembare 'insert' (zitverkleiner) geschikt maken voor een kleintje. Er zijn ook draagzakken die uitsluitend voor oudere baby's geschikt zijn.
 • 'Koop een draagzak nooit op de groei. Als een kind te klein is en wegzakt in een te grote draagzak is dat levensgevaarlijk', waarschuwt De Graaf. 'Daar zijn in het verleden al eens baby's door overleden, door verstikking.

Vanaf geboorte je baby dragen

Welke draagdoek of draagzak de voorkeur heeft, is verder vooral een kwestie van uitproberen. In principe kunnen baby's al vanaf de geboorte in een draagdoek. Er moet wel aan een paar voorwaarden worden voldaan: Je kind moet voldoen aan het minimale gewicht en het gezicht van je kind moet vrij zijn. De Graaf: 'Maar overleg in bijzondere situaties, zoals een premature baby of een baby met een beperking, altijd even met de behandelend specialist. Eventueel in combinatie met een consult bij een draagdoekconsulent.'

Op je rug of op je buik?

Draag je kind in het begin het liefst op je buik, met het gezichtje naar je toe. Dan krijgt je kind niet zo veel prikkels, kun je elkaar goed zien en kun je je kind goed in de gaten houden. Met de baby in een buikdrager kun je zelfs borstvoeding geven. Een oudere baby of peuter kun je ook op je rug of heup dragen. Dan kan je kind wat meer om zich heen kijken

Op je buik dragen

 • Voordelen: Zoals net genoemd kan je in principe een baby vanaf de geboorte op je buik dragen.  
 • Nadelen: Niet geschikt voor hele kleine (te vroeg geboren) kinderen. Er is een maximum aan het gewicht dat je zo kunt dragen. Een draagdoek gebruik je doorgaans een paar maanden,  als kinderen ouder worden willen ze niet meer zo gedragen worden en wordt het voor de ouders ook te zwaar.

Op je rug dragen

 • Voordelen: Voor de ouder is op de rug dragen fysiek het meest makkelijk. Je kunt het als ouder het langst volhouden, soms wel tot je kind 3 of vier jaar oud is. Het is wel afhankelijk van je eigen kracht en of je kind tegen die tijd nog gedragen wil worden.  
 • Nadelen: Je kunt een kind pas op je rug dragen als het zelfstandig kan zitten. En je kan je kind niet zien, dus het contact is minder groot.  

Verschillende systemen kunnen op verschillende manieren gedragen worden en zo kan je het aanpassen aan de wensen van jou en je baby.  

Kooptips voor het kopen van een babydrager

 • Willen jij en je partner beide het kind dragen? Bekijk dan of het product is aan te passen aan jullie beider wensen. Wat voor de één fijn is, kan dat voor de ander niet zijn. Soms zal je dan op twee verschillende producten uit komen.
 • Een ingebouwd opbergvakje: een opbergvakje kan handig zijn, maar let er op dat het ook weer extra gewicht met zich mee kan brengen.  
 • Gecertificeerde materialen: Sommige draagdoeken en draagzakken geven aan dat ze voldoen aan Oeko-Tex 100 O 00-91 Swerea IVF. Dit is een wereldwijd test en certificeringssysteem voor textiel; van grondstof tot eindproduct. In de test wordt ondermeer gekeken naar schadelijke stoffen die bij wet verboden zijn, chemicalien die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en andere gezondheidasaspecten van de stof zelf.
 • Een drager weegt tussen de 0,3 en 1 kilo. 
 • Waarschijnlijk wil je de drager ook buitenshuis dragen. Let er op dat hij makkelijk op te vouwen is zodat hij ook in je tas kan. Een zonnekapje kan ook handig zijn. 
 • Een drager heeft vaak verschillende manieren waarop je hem kunt omknopen of allerlei gespen en riempjes die je moet verstellen. Het daarom belangrijk dat je je goed laat informeren in de winkel of raadpleeg tutorials op youtube over het gebruik. Probeer hem om en af te toen, de baby erin te zetten en eruit te halen, de drager te verstellen voor als je kind groter wordt.
 • Schoonmaakgemak: Wat voor system je ook kiest, de drager zal ongetwijfeld een keer onder gekwijld of gespuugd worden. Dus het is handig als hij in de wasmachine gewassen kan worden. Sommige modellen leveren een spuuglapje mee.  

Lees ook:

Wij testen ook/Ook getest: 

Reageren kan ook via Facebook op onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant

 • Kinderwagen-iCandy-Orange-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  26 okt.

  iCandy Orange

  De iCandy Orange is een combinatie-kinderwagen. Is het een gebruiksvriendelijke kinderwagen?
 • Waarschuwing-Recaro-Optia
  Nieuws  |  28 jul.

  Terugroepactie autostoeltje Recaro Optia

  Recaro, fabrikant van onder meer autokinderzitjes, roept het Recaro Optia autostoeltje terug. De terugroepactie volgt op een test van de Consumentenbond waarbij het zitje los schoot van het onderstel en met kind en al door de auto vloog.
 • zonwerende-kinder-kleding
  Nieuws  |  20 jul.

  Uv-beschermende kinderzwemkleding voldoet aan de eisen

  Voor kleine kinderen kun je speciale uv-beschermde (zwem)kleding kopen. Beschermt dat voldoende?
 • autostoeltje-botsproef
  Nieuws  |  17 jul.

  Test autostoeltjes: 2 afraders

  Tijdens onze autostoeltjestest is het al aan het begin misgegaan bij 2 zitjes. Ze krijgen daardoor het predicaat 'Afrader'. Het is nog onduidelijk of de fabrikanten Recaro en Jane actie gaan ondernemen.