icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Zwemhulpmiddelen en reddingsvesten

Zwemhulpjes en reddingsvesten vallen in verschillende categorieën, en moeten ook aan verschillende veiligheidseisen voldoen. Wat gebruik je wanneer?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:19 november 2019

zwemband

Altijd onder toezicht van de ouders

Houd altijd een oogje in het zeil. Ook als kinderen hun zwemdiploma's hebben. Zeker in gebieden met stroming zijn ze niet altijd opgewassen tegen de kracht van water.

Op de boot: een reddingsvest

reddingsvestTrek jezelf en je kinderen een reddingsvest aan als je gaat varen op een boot. Ook als je kinderen hun zwemdiploma's hebben gehaald. Met een reddingsvest blijven je mond en neus boven water, zodat je niet verdrinkt. Je kunt al reddingsvesten kopen voor baby's van 2 à 3 maanden.

Soorten reddingsvesten

tabel 12402 reddingsvesten drijfvermogenEen officieel reddingsvest voldoet aan de EN12402-norm. Reddingsvesten zijn er in 3 categorieën, gebaseerd op drijfvermogen.
Maar let op: De norm voor reddingsvesten heeft 4. In de eerste categorie vallen zwemvesten.

Welk reddingsvest je koopt, hangt af van het soort water dat je op gaat, wat je gaat doen en welke kleding je kind draagt. Het drijfvermogen van een reddingsvest wordt uitgedrukt in N (Newton). Hoe hoger het getal, hoe meer drijfvermogen het vest heeft en hoe beter het hoofd boven water wordt gehouden.

Let bij de aankoop op dit drijfvermogen. En koop een reddingsvest dat goed past. Niet op de groei dus, want dan werkt het vest mogelijk niet goed. Een goed reddingsvest heeft een harnas of kruisband, anders schiet het vest uit als je in het water valt.

Gebruik een reddingsvest niet in de volgende situaties

 • In ondiep water waar je kind de grond kan raken. In dit geval draait je kind niet vanzelf op zijn of haar rug;
 • Als je kind een normale wegwerpluier draagt. Omdat deze luiers lucht vasthouden, komen de billen boven het water uit en gaat het hoofd kopje-onder. Doe je kind dus geen luier om, of gebruik een speciale zwemluier.

Alleen ervaren zwemmers: een zwemvest

zwemvestZwemvesten zijn bedoeld voor ervaren zwemmers en zijn daarom pas verkrijgbaar voor kinderen vanaf 30 kg. Een zwemvest wordt vaak verward met een reddingvest. Maar een zwemvest heeft géén kraag om de nek en voorkomt géén verdrinking. Een zwemvest is een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat je blijft drijven. Het is dus niet bedoeld om levens te redden.

Let op! Er zijn onder de noemer 'zwemvesten' ook vestjes verkrijgbaar voor kinderen van minder dan 30 kg. Dit zijn geen officiële zwemvesten, al lijken ze er verdacht veel op. Dit zijn hulpmiddelen en geen reddingsvesten. Ze voldoen niet aan de EN12402-norm en zijn niet geschikt voor op een boot.

Zwemhulpmiddelen

Voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen, gebruik jemeestal zwemhulpmiddelen. Er zijn verschillende categorieën: zwemhulpmiddelen die gebruikt worden in de zwemles om te leren zwemmen, en 'verfraaide' en recreatieve zwemhulpmiddelen.

Zwemhulpmiddelen voor in de zwemles

zwemplankjesZwemhulpmiddelen die tijdens de zwemles gebruikt worden om te leren zwemmen moeten voldoen aan de EN13138-norm.

Onder deze norm vallen 3 categorieën:

 1. Drijfhulpmiddelen die je draagt, zoals zwemkurken, zwemvleugels, swimtrainer en drijfpakjes.
 2. Drijfhulpmiddelen om vast te houden, zoals plankjes.
 3. Zwemzitjes, een soort opblaasbare stoel waar je kind in blijft hangen. Onze Duitse collega's hebben deze zitjes een paar jaar geleden getest, met soms alarmerende resultaten. Bij verschillende modellen was er risico op kanteling, waardoor het kind ondersteboven in het water kan belanden. Wil je een zwemzitje gebruiken, kies er dan een die voldoet aan de EN13138-norm.

Recreatieve zwemhulpmiddelen

zwemvleugelsWij adviseren om zwembandjes te gebruiken, zolang je kind geen zwemdiploma's heeft. Zwembandjes zitten hoog en houden het hoofd boven water. Kinderen die oud genoeg zijn om zwemslagen aan te leren en zelfstandig het hoofd boven water kunnen houden, kunnen ook een zwempakje met drijvers aan. Let er bij aanschaf op dat er een drijvende ring rond de hals zit. Er bestaan ook drijfpakjes met alleen drijvers rond de buik en rug, maar dat doet niet meer dan een gordel met kurkjes. Gebruik liefst zwemvleugels en drijfpakjes die voldoen aan de EN13138-norm.

zwemstoelVoor de recreatieve zwemhulpmiddelen bestaat de norm EN15649: opblaasbare vrijetijdsartikelen voor gebruik op en in het water. Hieronder vallen de opblaasbanden, maar óók zwembandjes en zwemzitjes met een decoratieve opdruk. Niet alle zwembandjes en zwemzitjes die te koop zijn voldoen dus aan dezelfde norm.
De EN 15649 is een vrijwillige norm en stelt minder strenge eisen dan de EN13138- en de EN12402-norm. Al deze recreatieve producten moeten daarnaast voldoen aan de speelgoednorm. 

Check het etiket

Uit onderzoek van onze Belgische collega's blijkt dat veel producten niet voldoen aan de regels voor etikettering om verkocht te mogen worden in Europa. Op sommige producten staat de tekst alleen in het Chinees, of is de tekst onleesbaar. In het algemeen bleek de etikettering beter op orde bij producten die in de winkel gekocht werden dan bij producten die online gekocht werden. 

Bij sterke stroming

Sterke stroming kindGa je ergens naartoe waar een sterke stroming staat, doe je kind dan geen zwembandjes of andere opblaasbare zwemhulpmiddelen om. Daarmee wordt hij sneller meegevoerd door de stroming. Zet je kind bij voorkeur in een zwinnetje, zo'n ondiep stukje zee dat ontstaat als het eb wordt.

Een checklist rondom water vind je op de website van VeiligheidNL

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Wij testen regelmatig deze producten. Zo maak je een goede keus.

Meer tips voor je kind?
Volg ons op Facebook. En schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • 01_reiswieg-baby-park-wakker
  Nieuws  |  16 dec.

  Weer Beste Koop en Beste uit de Test kinderwagens

  Wij hebben kinderwagens strenger getest. Daarom waren er een tijdje geen Beste Koop en een Beste uit de Test.
 • Kinder in de auto
  19 nov.

  7 tips voor een lange autorit

  ‘Zijn we er al bijna?’ en ‘Hoe lang duurt het nog?’ klinkt er vanaf de achterbank als je net de snelweg op rijdt. Met deze tips houd je ze zoet.
 • Autostoel spoed
  Nieuws  |  21 mei.

  Waarschuwingssysteem voor autostoeltjes moet beter

  Waarschuwingssystemen voor autostoeltjes, waarbij ouders een signaal krijgen als hun kind achterblijft in de auto, moeten beter. Dat vindt de Consumentenbond die er 5 bekeek.
 • zonnebrand-meisje-strand
  Test  |  6 mei.

  Test zonnebrandmiddelen

  Voor de zomer van 2019 testten wij 14 zonnebrandmiddelen voor kinderen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+. Eén daarvan biedt onvoldoende bescherming.