icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Onderzoek autokosten

Test
|
Jaarlijks onderzoekt de Consumentenbond de betrouwbaarheid én kosten van auto's. Bij de kosten valt dit jaar vooral op dat de energieprijzen sterk zijn gestegen ten opzichte van 2020. De achterliggende reden: na de lockdown van de coronacrisis is de economie weer aangetrokken en stijgen alle prijzen.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 22 november 2021

Besparen op brandstof en verzekeringl

€2.900 per jaar? Het kan...

 1. 1
  Van goedkoop...

  De goedkoopste auto's in het onderzoek zijn een gebruikte Dacia Sandero of Fiat Panda uit 2016. Als je die nu koopt en er 5 jaar mee doorrijdt, dan kost deze je zo'n €2.900 per jaar.

 2. 2
  ...tot verbazingwekkend duur

  De duurste auto in ons onderzoek is zowel qua nieuwprijs als qua maandkosten aan de pittige kant. Het is de Mercedes-Benz S 350 BlueTEC, een dieselauto van meer dan €110.000. Die kost je, als je hem financieert, met €22.000 per jaar dus bijna 8 Sandero's of Panda's.

 3. 3
  Energieprijzen zijn sterk gestegen

  Voor de literprijzen aan de pomp gebruiken we cijfers van het CBS. Door de coronacrisis en de aangetrokken economie zijn de prijzen flink gestegen ten opzichte van 2020. De gemiddelde literprijs voor benzine is dit jaar tot nu toe €1,78 (2020: €1,57) en voor diesel €1,43 (2020: €1,27). Eind oktober 2021 stonden ze al op respectievelijk €1,94 en €1,61, de '2 euro'-grens voor een litertje benzine zal rap worden overschreden. 

Van de verschillende merken en types zijn de meestverkochte versies doorgerekend. Er is gerekend voor 5 jaar gebruiksduur en 15.000 km/jaar. Voor de occasions wordt gerekend op basis van bouwjaar 2016 en inruil in 2026 met 150.000 km op de klok.

Conclusie

We rekenen met 5 jaar gebruiksduur en 15.000 km per jaar voor zowel nieuw als 'gebruikt'. 

Wat vooral opvalt, is dat elektrische auto's qua kilometerkosten sterk zijn gedaald ten opzichte van evengrote benzine- of dieselauto's. Ook al zijn ze meestal flink duurder in aanschaf, qua maandkosten ben je vaak evenveel kwijt.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.