icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto’s mogelijk duurder per 1 juli

Nieuws
|
Per 1 juli 2020 worden de bpm-tarieven voor auto’s gebaseerd op een nieuwe CO2-testmethode. Hierdoor kan de prijs voor sommige auto’s omhooggaan.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 8 mei 2020

Autolease kleine auto

Bpm is de ‘aanschafsbelasting’ die eenmalig wordt betaald bij aankoop van personenauto’s en motorrijwielen. Je betaalt bpm bij aankoop van een nieuw motorrijtuig en bij de import en inschrijving in het kentekenregister. Vaak wordt dit bedrag verwerkt in de verkoopprijs van de auto.

De bpm-tarieven worden vanaf 1 juli gebaseerd op de nieuwe CO2-testmethode WLTP, sinds september 2018 verplicht voor nieuw verkochte auto’s. De bpm-tarieven zullen via de nieuwe methode budgetneutraal worden omgerekend, maar auto’s die meer CO2 uitstoten kunnen zwaarder worden belast. Hoe meer CO2 de auto uitstoot, des te hoger de bpm. Voor volledig elektrische auto’s betaal je nu geen bpm.

Kleine auto’s duurder?

Volgens brancheverenigingen Bovag en RAI Vereniging worden kleine auto’s relatief hard geraakt door de nieuwe tarieven. Dit nadeel weegt niet op tegen de verlaging op (veel minder verkochte) grote auto’s.

‘Een sprekend voorbeeld is de Volkswagen Up 60 pk. Daarvoor moet je vanaf juli 2020 €855 méér BPM betalen dan voor de invoering van de WLTP. Let wel: het gaat hier om een auto die in de afgelopen 2 jaar geen spat is veranderd en dus volstrekt vergelijkbaar is’, aldus de brancheverenigingen. Voor de Citroën C3 zou de BPM vanaf 1 juli gemiddeld zelf €984 hoger worden met de nieuwe rekenmethode.

Auto private leasen

Lease je nu een auto, dan heb je geen last van hogere maandlasten. Als je voor 1 juli via het Autolease-collectief een contract afsluit, dan ben je zeker van de huidige prijzen. Nu je veel thuis moet blijven hoef je de auto niet al voor de deur te hebben staan. Bij meerdere auto’s kun je de start van jouw contract daarom uitstellen.

Bekijk welke private leaseauto’s we nog op voorraad hebben.

Lees ook:


 

Nieuwste artikelen

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Auto leasen via de Consumentenbond