icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Kosten auto leasen en auto kopen

Veel mensen weten niet wat ze maandelijks aan hun auto kwijt zijn. In de vergelijking van de Consumentenbond zie je wat de maandkosten zijn van de aanschaf van een nieuwe auto via private lease. En wat de maandkosten zijn bij particuliere aanschaf met geleend geld of eigen geld.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 23 februari 2023

Gebruiktips_rekenhulp

Wat kost een auto per maand?

Voor de auto’s van het Autolease-collectief van de Consumentenbond hebben we berekend wat de maandkosten van de auto zijn. Je betaalt zelf kosten voor brandstof, eventuele boetes en het wassen van de auto.

In het maandbedrag is inbegrepen:

  • Motorrijtuigenbelasting (MRB).
  • Afschrijving (waardevermindering van de auto).
  • Reparatie en onderhoud.
  • Vervanging van banden.
  • Allrisk-verzekering.
  • Pechhulp in Nederland en buitenland.
  • Aanvullende verzekeringen en/of vervangend vervoer in het aanbod.
  • Rente persoonlijke lening (bij lenen).
  • Rentederving op spaargeld (bij kopen met eigen geld).

Het maandbedrag verandert alleen bij belastingwijzigingen. Wijzigt de motorrijtuigenbelasting dan wordt dat doorberekend in het maandbedrag. Verder mogen leasemaatschappijen met het Keurmerk Private Lease (zoals bij het Autolease-collectief) het maandbedrag niet tussentijds verhogen.

Onderzoek betrouwbaarheid en kosten

Jaarlijks onderzoekt de Consumentenbond de betrouwbaarheid én kosten van auto's.  Bekijk de laatste publicatie autokosten van september 2022.

Vergelijking kosten private lease en kopen

We vergelijken de maandkosten voor private lease en het zelf kopen van de verschillende nieuwe auto’s uit het Autoleasecollectief. De vergelijking is op basis van een leasecontract van 5 jaar en 15.000 kilometer per jaar. Leasen is in verschillende gevallen goedkoper, soms tot wel 25%. En af en toe is zelf kopen voordeliger.   

Bekijk de berekeningen per auto.

Auto leasen of kopen

Wil je een auto private leasen? Check dan aan welke eisen voor private lease je moet voldoen. Zo vindt er een financiële controle en BKR-beoordeling plaats. Deze beoordeling bepaalt of je de maandkosten wel kunt betalen. 

Lees ook de verschillende voor- en nadelen van private autolease. En bekijk de verschillende overwegingen om een auto te kopen of te leasen

Twijfel je of leasen wel bij jou past? Gebruik dan onze keuzehulp auto leasen of kopen. Beantwoord een paar simpele vragen en wij geven je advies.