! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kosten auto leasen en auto kopen

Veel mensen weten niet wat ze maandelijks aan hun auto kwijt zijn. In de vergelijking van de Consumentenbond zie je wat de maandkosten zijn van de aanschaf van een nieuwe auto via private lease en particuliere aanschaf met geleend geld en eigen geld.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:11 november 2020

Gebruiktips_rekenhulp

Wat kost een auto per maand?

Voor de auto’s van het Autolease-collectief van de Consumentenbond hebben we berekend wat de maandkosten van de auto zijn. Je betaalt zelf kosten voor brandstof, eventuele boetes en het wassen van de auto. In het maandbedrag is inbegrepen:

 • motorrijtuigenbelasting (MRB)
 • afschrijving (waardevermindering van de auto) 
 • reparatie en onderhoud
 • vervanging van banden
 • allriskverzekering
 • pechhulp in Nederland en buitenland
 • aanvullende verzekeringen en/of vervangend vervoer in het aanbod
 • rente persoonlijke lening (bij lenen)
 • rentederving op spaargeld (bij kopen van eigen geld)

Het maandbedrag kan veranderen door gevolg van fiscale wijzigingen. Als de motorrijtuigenbelasting wijzigt per 2021 dan wordt dat doorberekend in het maandbedrag. 

Je eigen private-leaseauto rijden?

Met ons Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar leasecontract en eerlijke prijs. Je least al een nieuwe auto vanaf €198 per maand. 

Actie: nu met gratis thuislevering van je auto!

 • Contracten vanaf 12 maanden
 • Kosteloos opzegbaar bij persoonlijke omstandigheden
 • Nu nog veel auto’s op voorraad.
 • Betrouwbare en gecheckte voorwaarden
 • Groot aanbod hybride en elektrische auto's

Bekijk de auto's

 

Autolease via de Consumentenbond

Afschrijvingen en restwaarde

Als je een auto koopt, zal deze tijdens de gebruiksperiode in waarde dalen. Bij inruil of verkoop van de auto na die periode is de restwaarde dan ook veel lager dan de nieuwwaarde. Deze waardevermindering noemen we de ‘afschrijving’.

De berekeningen in het Autoleasecollectief houden rekening met afschrijvingen bij zowel private lease als koop. De afschrijving is omgerekend naar een bedrag per maand op basis van de nieuwwaarde en de restwaarde.

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Bij het private-leaseaanbod is de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) inbegrepen in de maandprijs. Samen met de wegenbelasting betaal je 'provinciale opcenten'. Deze extra belasting kan per provincie verschillen en daardoor ook de leaseprijs. Bij de wegenbelasting gaan we daarom uit van de duurste provincie per auto.

Pechhulp

Bij veel nieuwe auto's krijg je enkele jaren gratis pechhulp. Daarom wordt het voor nul euro per maand opgevoerd. Als je geen pechhulp krijgt bij de nieuwe auto rekenen we met €12 euro maand.

Rente lening

Ook de rente over het geïnvesteerde bedrag wordt in de berekeningen meegenomen. Hoe lager de restwaarde, hoe hoger de afschrijving en hoe hoger het maandbedrag.

Elektrisch rijden en belastingvoordeel

Om elektrisch rijden te stimuleren, gelden tot 2021 belastingvoordelen op volledig elektrische auto’s. Die zijn deels verwerkt in de private leaseprijs. Je betaalt geen Belasting van Personenauto's en Motorrijtuigen (BPM) als je de auto aanschaft. En geen wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting, MRB). Met een plug-in hybride krijg je nu nog 50% korting op de wegenbelasting.

Veiligheid 

We geven ook aan hoe veilig in auto is. Daarbij geldt hoe meer sterren een auto scoort in de crashtest van Euro NCAP, hoe veiliger hij is. Maar ook het jaartal is van belang: hoe korter geleden, hoe scherper de eisen waren. Resultaten van meer dan vijf jaar geleden worden niet vermeld.

Betrouwbaarheid 

De betrouwbaarheid van een auto speelt bij een nieuwe (private lease) auto een mindere rol. Je wilt niet om de haverklap met een technisch probleem naar de dealer moeten. Ook al hoef je niks hiervoor te betalen. Daarom staat ook de score uit het onderzoek automankementen bij de maandkosten. Het cijfer geldt voor merk en type. Als er van het type onvoldoende praktijkgegevens bekend zijn, geldt het cijfer alleen voor het merk.

Maandkosten vergeleken

We vergelijken de maandkosten voor private lease en het zelf kopen van de verschillende nieuwe auto’s uit het Autoleasecollectief (start 15 juli 2020). De vergelijking is op basis van een leasecontract van 5 jaar en 15.000 kilometer per jaar. Leasen is in verschillende gevallen goedkoper tot soms wel 25%. Soms is zelf kopen voordeliger. Bekijk de berekeningen per auto.

Leasen of kopen

Wil je een auto private leasen? Dan moet je aan bepaalde eisen voldoen. Zo vindt er een financiële check en BKR-check plaats om na te gaan of je de maandkosten wel kunt betalen.

Lees ook de verschillende voor- en nadelen van private autolease en de verschillende overwegingen om een auto te kopen of te leasen

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • stedentrip-trein-nieuws
  Nieuws | 6 jan.

  Openbaar vervoer minder in trek

  Na de pandemie pakken we liever de eigen auto of de fiets in plaats van het openbaar vervoer. Ook blijven we dichter bij huis. Dat blijkt uit een onderzoek van BEUC, de samenwerkende Europese consumentenorganisaties.
 • Private lease elektrische auto
  Nieuws | 5 jan.

  Subsidie nieuwe elektrische auto’s stopt

  Voor nieuwe elektrische auto’s kan binnenkort geen subsidie meer worden aangevraagd. Wees er dus snel bij als je nog een elektrische auto wil kopen of privé leasen.
 • kopen-en-verkopen-van-autos

  Veelgestelde vragen private lease

  Met private lease rij je voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. Hoe zit het met eigen risico bij schade, BKR-registratie en afschrijvingen? Bekijk de video!

 • Proost bespaartips
  29 dec.

  Bespaartips voor verzekeringen in 2021

  Vergelijken kan zo een paar honderd euro per jaar schelen. Begin het nieuwe jaar goed met deze bespaartips voor verzekeringen.