icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Maandkosten leasen en kopen

Veel mensen weten niet wat ze maandelijks aan hun auto kwijt zijn. In de vergelijking van de Consumentenbond zie je wat de maandkosten zijn van de aanschaf van een nieuwe auto via private lease en particuliere aanschaf met geleend geld en eigen geld.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 januari 2019

Gebruiktips_rekenhulp

Maandkosten auto's vergeleken

Voor de auto’s van het Autolease-collectief heeft de Consumentenbond berekend wat de maandkosten van de auto zijn. Je betaalt zelf kosten voor brandstof, eventuele boetes en het wassen van de auto. In het maandbedrag is inbegrepen:

 • Motorrijtuigenbelasting (MRB)
 • Afschrijving (waardevermindering van de auto) 
 • Reparatie en onderhoud
 • Vervanging van banden
 • Allriskverzekering
 • Pechhulp in Nederland en buitenland
 • Aanvullende verzekeringen en/of vervangend vervoer in het aanbod.
 • Rente persoonlijke lening (bij lenen)
 • Rentederving op spaargeld (bij kopen van eigen geld)

Het maandbedrag kan wijzigen als gevolg van fiscale wijzigingen. Als de MRB wijzigt per 2021, dan wordt dat doorberekend in het maandbedrag. 

Afschrijvingen en restwaarde

Als je een auto koopt, dan zal deze tijdens de gebruiksperiode in waarde dalen. Bij inruil of verkoop van de auto na die periode is de restwaarde dan ook veel lager dan de nieuwwaarde. Deze waardevermindering noemen we de ‘afschrijving’. De berekeningen in het Autoleasecollectief houden rekening met afschrijvingen bij zowel private lease als koop. De afschrijving is omgerekend naar een bedrag per maand, op basis van de nieuwwaarde en de restwaarde.

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Bij het private lease-aanbod is de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) inbegrepen in de maandprijs. Samen met de wegenbelasting betaal je 'provinciale opcenten'. Deze extra belasting kan per provincie verschillen en daardoor ook de leaseprijs. Bij de wegenbelasting gaan we daarom uit van de duurste provincie per auto.

Rente lening

Ook de rente over het geïnvesteerde bedrag wordt in de berekeningen meegenomen. Hoe lager de restwaarde, hoe hoger de afschrijving en hoe hoger het maandbedrag.

Elektrisch rijden en belastingvoordeel

Om elektrisch rijden te stimuleren, gelden er tot 2021 belastingvoordelen op volledig elektrische auto’s. Deels zijn die verwerkt in de private leaseprijs: geen aanschafbelasting (BPM) en geen wegenbelasting (MRB). 

Maandkosten vergeleken van 3 auto’s

We vergelijken de maandkosten voor private lease en het zelf kopen van 3 verschillende auto’s uit het Autoleasecollectief:

 • een kleine stadsauto (de Kia Picanto)
 • een kleinere crossover (de Renault Captur)
 • een middelgrote SUV (BMW X1)

De vergelijking is op basis van een leasecontract van 4 jaar en 15.000 kilometer per jaar.

Zelf autokosten vergelijken

Bekijk via het Autolease-collectief de vergelijking van de maandkosten voor de auto van jouw keuze in het overzicht ‘Leasen of kopen’. Per kostenonderdeel zie je via een i-tje precies waar de berekening op is gebaseerd.

Zorgeloos een private leaseauto rijden?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Schrijf je alvast in

Autolease q3

Lees meer:

Nieuw & interessant