icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Subsidie nieuwe elektrische auto’s stopt

Nieuws
|
Voor nieuwe elektrische auto’s kan binnenkort geen subsidie meer worden aangevraagd. De subsidiepotten zijn te snel leeg vindt ondermeer de Consumentenbond.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 5 januari 2021

Private lease elektrische auto

Update 5 januari: subsidie voor 2021 binnen 1 dag op

De subsidie van €4000 voor nieuwe elektrische auto's kon sinds 4 januari weer worden aangevraagd, maar de pot is binnen 1 dag leeg. Het contract voor de koopauto of private leaseauto moest op of na 1 januari zijn gesloten. Via een loting wordt bepaald wie de subsidie alsnog krijgt.

Voor tweedehands elektrische auto's is nog voldoende subsidie beschikbaar.

Update: subsidie aanvragen stopt vanaf 30 oktober

Subsidieaanvragen voor nieuwe elektrische auto's kunnen nog tot en met 29 oktober 2020 worden ingediend. Je komt in aanmerking als je een koop- of leaseovereenkomst hebt die niet ouder is dan 60 dagen. Vanaf 30 oktober kan er geen subsidie meer worden aangevraagd. Subsidieaanvragen tot die datum worden nog in behandeling genomen, maar dat gebeurt pas januari volgend jaar. Voor tweedehands elektrische auto's is er nog wel voldoende subsidie.

Op de website van de Rijksoverheid staan de veelgestelde vragen en antwoorden over de subsidieregeling.

Subsidie elektrische auto's

Dit jaar zijn er meer elektrische auto’s dan ooit aan particulieren verkocht of privé geleased, bijna 6 op 10 zelfs het afgelopen kwartaal. Het aantal private leasecontracten voor elektrische auto’s verdrievoudigde. De overheidssubsidie voor de aankoop of private lease van €4000 op nieuwe en €2000 op gebruikte stekkerauto’s speelde hierbij ongetwijfeld een rol. De subsidieregeling ging op 1 juli van start, maar voor nieuwe auto’s was het geld al binnen een week op. Consumenten konden wel subsidie blijven aanvragen voor het budget van 2021. 

Loket nieuwe auto’s sluit

Onlangs kondigde het kabinet aan dit subsidieloket voor nieuwe elektrische auto’s binnenkort te gaan sluiten. Dit plotselinge besluit doet het vertrouwen van de consument die schoner wil gaan rijden geen goed en draagt niet bij aan de klimaatdoelen. 

Wees er snel bij als je nog een aanvraag wil doen voor het kopen of privé leasen van een nieuwe elektrische auto. De doorgeschoven aanvragen worden dan op volgorde van binnenkomst behandeld.

Slechts 2500 aanvragen

In totaal hebben zo’n 2500 consumenten de subsidie voor een nieuwe elektrische auto aangevraagd voor 2020. Dat aantal steekt schril af bij de jaarlijks meer dan 300.000 nieuw verkochte auto’s en meer dan 1 miljoen gebruikte. Voor het kopen of privé leasen van tweedehands elektrische auto’s is er overigens nog voldoende subsidie: nog ruim 3 miljoen euro.

Nieuwste artikelen

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Auto leasen via de Consumentenbond