! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Meer nieuws

Meer nieuws

Auto leasen via de Consumentenbond

Subsidie nieuwe elektrische auto’s stopt

Nieuws|Voor nieuwe elektrische auto’s kan binnenkort geen subsidie meer worden aangevraagd. De subsidiepotten zijn te snel leeg vindt ondermeer de Consumentenbond.

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op:5 januari 2021

Private lease elektrische auto

Update 5 januari: subsidie voor 2021 binnen 1 dag op

De subsidie van €4000 voor nieuwe elektrische auto's kon sinds 4 januari weer worden aangevraagd, maar de pot is binnen 1 dag leeg. Het contract voor de koopauto of private leaseauto moest op of na 1 januari zijn gesloten. Via een loting wordt bepaald wie de subsidie alsnog krijgt.

Voor tweedehands elektrische auto's is nog voldoende subsidie beschikbaar.

Update: subsidie aanvragen stopt vanaf 30 oktober

Subsidieaanvragen voor nieuwe elektrische auto's kunnen nog tot en met 29 oktober 2020 worden ingediend. Je komt in aanmerking als je een koop- of leaseovereenkomst hebt die niet ouder is dan 60 dagen. Vanaf 30 oktober kan er geen subsidie meer worden aangevraagd. Subsidieaanvragen tot die datum worden nog in behandeling genomen, maar dat gebeurt pas januari volgend jaar. Voor tweedehands elektrische auto's is er nog wel voldoende subsidie.

Op de website van de Rijksoverheid staan de veelgestelde vragen en antwoorden over de subsidieregeling.

Subsidie elektrische auto's

Dit jaar zijn er meer elektrische auto’s dan ooit aan particulieren verkocht of privé geleased, bijna 6 op 10 zelfs het afgelopen kwartaal. Het aantal private leasecontracten voor elektrische auto’s verdrievoudigde. De overheidssubsidie voor de aankoop of private lease van €4000 op nieuwe en €2000 op gebruikte stekkerauto’s speelde hierbij ongetwijfeld een rol. De subsidieregeling ging op 1 juli van start, maar voor nieuwe auto’s was het geld al binnen een week op. Consumenten konden wel subsidie blijven aanvragen voor het budget van 2021. 

Loket nieuwe auto’s sluit

Onlangs kondigde het kabinet aan dit subsidieloket voor nieuwe elektrische auto’s binnenkort te gaan sluiten. Dit plotselinge besluit doet het vertrouwen van de consument die schoner wil gaan rijden geen goed en draagt niet bij aan de klimaatdoelen. 

Wees er snel bij als je nog een aanvraag wil doen voor het kopen of privé leasen van een nieuwe elektrische auto. De doorgeschoven aanvragen worden dan op volgorde van binnenkomst behandeld.

Slechts 2500 aanvragen

In totaal hebben zo’n 2500 consumenten de subsidie voor een nieuwe elektrische auto aangevraagd voor 2020. Dat aantal steekt schril af bij de jaarlijks meer dan 300.000 nieuw verkochte auto’s en meer dan 1 miljoen gebruikte. Voor het kopen of privé leasen van tweedehands elektrische auto’s is er overigens nog voldoende subsidie: nog ruim 3 miljoen euro.

Je eigen private-leaseauto rijden?

Met ons Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar leasecontract en eerlijke prijs. Je least al een nieuwe auto vanaf €217 per maand. 

  • Verschillende auto's met maandelijks opzegbaar contract
  • Kosteloos opzegbaar bij persoonlijke omstandigheden
  • Nu nog veel auto’s op voorraad.
  • Betrouwbare en gecheckte voorwaarden
  • Groot aanbod hybride en elektrische auto's
  • Vanaf 5000 km per jaar

Bekijk de auto's

Autolease-collectief Kia Picanto wit

Meer nieuws

Meer nieuws

Auto leasen via de Consumentenbond