icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis
WAARSCHUWING-ICOON2

Koop deze Samsungs niet:

Galaxy S7, S7 Edge of J3 2016

Collectieve rechtszaak tegen Samsung om misleiding over opslaggeheugen van start

Nieuws | De rechter in Italië heeft de weg vrijgemaakt voor een class action rechtszaak tegen Samsung, die gaat over de misleidende communicatie van het bedrijf over het opslaggeheugen op smartphones en tablets. De Italiaanse consumentenorganisatie Altroconsumo had de zaak in 2016 aangespannen.
Elvin Dujardin
Elvin Dujardin

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  22 februari 2017

Samsung gebouw

Op 2 februari dit jaar gaf de rechter in Milaan goedkeuring voor de collectieve rechtszaak tegen Samsung, die in maart 2016 was aangespannen door Altroconsumo. De organisatie spreekt zich al langer uit tegen de onduidelijke communicatie van fabrikanten over het opslaggeheugen van smartphones en tablets. Ook de Consumentenbond heeft zich hier in het verleden over geuit.

De kern van de zaak: een smartphone met 16 GB opslaggeheugen heeft eigenlijk geen 16 GB, maar bijvoorbeeld 10 of 11 GB beschikbare opslag. Een groot deel wordt namelijk ingenomen door het besturingssysteem en voorgeïnstalleerde apps. Samsung verkoopt de telefoon echter wel als 16 GB model. Het is vooraf dus niet duidelijk hoeveel opslag je daadwerkelijk koopt als consument.

Italiaanse consumenten die tussen augustus 2009 en december 2014 een Samsung-smartphone of -tablet hebben gekocht, kunnen zich aansluiten bij de rechtszaak. Altroconsumo eist dat Samsung de aankoopprijs van de apparaten volledig terugbetaalt. Het is daarnaast te verwachten dat Samsung beter zal communiceren over de opslag, als Altroconsumo gelijk krijgt. Dat is ook fijn voor de Nederlandse smartphone- en tablet-kopers.

De Italiaanse Consumentenbond richt zich volledig op Samsung, maar het probleem komt ook voor bij andere fabrikanten van telefoons en tablets. De organisatie sluit dan ook vergelijkbare zaken tegen deze fabrikanten niet uit.