icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuwe kwetsbaarheid in smartphones

Nieuws
|
Onderzoekers van Google meldden in maart 2023 dat sommige smartphones van Samsung een beveilingsprobleem hebben. Dat zou ook gelden voor smartphones van het minder bekende merk vivo, al ontkent dit merk dat er iets aan de hand is. 
peter kulche

Peter Kulche   Expert ElektronicaBijgewerkt op:27 maart 2023

Kwetsbaarheid in smartphones 2023

Wat is het probleem?

Het gaat om modellen met een bepaald type modem van Samsung Semiconductor. De modem zorgt ervoor dat het apparaat informatie kan versturen via een internetverbinding. Door een probleem in de modem zijn smartphones compleet over te nemen. Dit kan door een simpel sms’je of telefoontje naar het mobielnummer van de gebruiker te sturen.

Na de overname kan een hacker kwaadaardige software installeren. Hoe de hack precies werkt wil Google niet zeggen. 

Om welke smartphones gaat het?

Samsung laat weten dat het de problemen wil verhelpen met beveiligingsupdates. De updates worden gedateerd als maart 2023 en april 2023. Installeer meteen deze beveiligingsupdates. 

Van vivo kregen we pas later een reactie. De Vivo-woordvoerder ontkent dat in de genoemde modellen de kwetsbare chips van Samsung Semiconductor gebruikt zouden zijn. Dat is opmerkelijk. Ga je af op de waarschuwing van Google, of geloof je de reactie van Vivo? Wie geen risico neemt, volgt het advies hieronder.  

Hack voorkomen

Totdat jouw toestel de updates heeft, kun je een hack voorkomen door 'Bellen via Wi-Fi' en 'Bellen via 4G LTE' in je toestel uit te schakelen. Hierdoor ben je alleen nog bereikbaar via 2G en 3G. Daardoor heb je mogelijk een minder goed bereik. En de geluidskwaliteit van gesprekken kan minder zijn.

Voice over LTE uitschakelen

Open de app 'Instellingen', tik op 'Mobiele Netwerken'. Hier kun je 'Bellen via 4G' uitzetten.

Voice over Wi-Fi uitschakelen

Open de Telefoon-app, tik op de '3 puntjes rechtsboven', en vervolgens op 'Instellingen'. Hier kun je 'Bellen via Wi-Fi' uitzetten.

Niet gelukt?

Kun je het niet vinden? Gebruik dan de zoekfunctie in de 'Instellingen-app'. Afhankelijk van welke smartphone je hebt en welke software daarop staat, kunnen de uitschakelopties op een iets andere plek staan.

Heb je de opties wel gevonden, maar kun je ze niet uitzetten? Het kan zijn dat de aanbieder van je mobiel netwerk dit onmogelijk heeft gemaakt voor jouw smartphone.

Bron: Project Zero (Google) en Tweakers

Update 27 maart:

Reactie van Vivo aan het bericht toegevoegd.