icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kindgebonden budget neemt waarschijnlijk toe

Nieuws
|
Het kindgebonden budget gaat flink omhoog in 2019. Er gaat 500 miljoen per jaar extra naartoe.

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 24 september 2018

kindgebonden-budget-toeslag

Meer ouders krijgen recht op kindgebonden budget

Het meest concrete wat de overheid tot nu toe prijsgaf is dat ouders vanaf 2019 kindgebonden budget krijgen bij een gezamenlijk inkomen tot ongeveer €75.000, terwijl de inkomensgrens nu nog bij ongeveer €58.500 ligt.

Dit is een verwarrende aankondiging. Er geldt nu namelijk helemaal niet één inkomensgrens. Alleenstaande ouders en grote gezinnen met pubers komen in 2018 namelijk ook al vaak in aanmerking voor deze toeslag bij een inkomen van €75.000 of zelfs €100.000. De bedoelde grens geldt momenteel wel ongeveer voor een gemiddeld gezin (2 ouders met 2 kinderen).

Extra steun middeninkomens

Wie het meest gaan profiteren van deze wijziging is nog niet duidelijk. De titel van een nieuwsbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de voorgenomen wijziging van het kindgebonden budget per 2019 geeft wel een indruk: 'middeninkomens krijgen een extra steun in de rug'. Ook liet het ministerie weten dat de meeste gezinnen die op dit moment al recht hebben op het kindgebonden budget erop vooruit gaan.

Honderden euro’s

Gezien de jaarlijks begrote 500 miljoen euro en de ongeveer 750.000 ouders die de toeslag nu jaarlijks ontvangen, kan de nieuwe doelgroep mogelijk gemiddeld een vooruitgang van enkele honderden euro’s tegemoetzien.

We hadden gehoopt dat het betreffende wetsvoorstel met Prinsjesdag zou worden ingediend bij de Tweede Kamer, maar dat is niet gebeurd. Het is wel toegezonden aan de Raad van State voor advies.

Bron: Rijksoverheid

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • carrousel-dagelijkse-uitgaven-1200x1200px

  Benieuwd hoe je kunt besparen?

  Hogere energiekosten, duurdere boodschappen en stijgende brandstofprijzen. Iedereen voelt de snel stijgende prijzen in de portemonnee. We geven tips om de pijn wat te verzachten.

 • belasting-toeslag-1200x800px
  Nieuws | 9 feb.

  Consumenten lopen geld mis door Belastingdienst

  Consumenten lopen mogelijk honderden tot soms duizenden euro’s per jaar mis aan huurtoeslag en kindgebonden budget. In 2020 kregen veel meer mensen hier recht op, maar de informatie hierover vanuit de Belastingdienst schiet tekort, zo stelt de Consumentenbond.
 • Kosten kinderopvang
  Nieuws | 20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk | 18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.