icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Prinsjesdag: de veranderingen in de zorgverzekering voor 2023

Nieuws
|
We gaan volgend jaar meer betalen voor onze zorgverzekering. De verwachting van het kabinet is dat de gemiddelde jaarpremie met €135 stijgt. Het verplichte eigen risico blijft €385 en de zorgtoeslag stijgt fors. Dit blijkt uit de Prinsjesdagstukken van vandaag.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert Geld & VerzekeringGepubliceerd op:19 september 2022

Koffer prinsjesdag 1200x800

Zorgpremie

De verwachting is dat de zorgpremie stijgt en flink ook. Voor 2023 verwacht het kabinet een gemiddelde jaarpremie van €1649. Dat is een stijging van €135 ten opzichte van de gemiddelde zorgpremie in 2022. De gemiddelde verwachte maandpremie van 2023 komt daarmee uit op €137,41.

De zorgverzekeraars bepalen uiterlijk 12 november de uiteindelijke premies voor hun zorgverzekeringen van 2023.

Eigen risico

Het eigen risico blijft €385 per volwassene in 2023.

Zorgtoeslag

De maximale zorgtoeslag stijgt in 2023 met €514 voor eenpersoonhuishoudens en met €613 voor meerpersoonshuishoudens. Dit is meer dan de stijging van de zorgpremie en is eenmalig ter compensatie van de koopkacht van de lagere inkomens.

Basispakket

Voor het basispakket veranderen er een aantal zaken. De belangrijkste wijziging is het verdwijnen van de collectiviteitskorting. Op het basispakket mogen zorgverzekeraar geen korting meer geven. Dit jaar was dat nog maximaal 5%. Op de aanvullende zorgverzekering mag dat nog wel.

Andere wijzigingen zijn:

  • De regeling paramedisch herstelzorg voor coronapatiënten is verlengd tot 1 augustus 2023.
  • Vitamine D verdwijnt uit het basispakket.
  • Vanaf 1 april 2023 wordt de NIPT (een screening van het ongeboren kind op chromosoomafwijkingen) voor alle zwangere vrouwen vergoed.

 

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.