icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Kraamzorg na ziekenhuisverblijf

Na een bevalling kan het zijn dat jij of de baby in het ziekenhuis moeten blijven. Bijvoorbeeld vanwege vroeggeboorte of omdat er complicaties waren. Wat betekent dit voor de kraamzorg die je thuis krijgt?
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

bevalling

Ervaringen van ouders

Wij deden begin februari een oproep via onze Facebook-pagina en vroegen naar de ervaringen van ouders met kraamzorg na verblijf in het ziekenhuis. We kregen meer dan 200 reacties.

De ervaringen zijn positief of neutraal tot schrijnend. Sommige moeders die een tijdje in het ziekenhuis lagen kregen thuis nog enige kraamzorg, via een aanvullende verzekering en hadden hier genoeg aan. Maar veel moeders liepen kraamzorg thuis mis doordat zij of hun kindje lang in het ziekenhuis lag, bijvoorbeeld na complicaties of een te vroeg geboren baby. Hulp en zorg thuis kan juist dan zeer welkom zijn, zeker als het om een eerste kind gaat.

Zo vertelt:

 • Astrid: ‘Na mijn keizersnee en ontstekingen had ik juist meer hulp nodig thuis in plaats van minder. Slecht geregeld.'
 • Marlies: ‘Na 5 dagen thuis moest ons meisje met spoed terug opgenomen worden in het ziekenhuis. Geen baby thuis? Geen kraamzorg!’
 • Ann: 'Bij ons werd de kraamzorg minder en wij hadden best meer nodig gehad omdat ik een fluxus heb gehad waarbij ik 3,5 liter bloed ben verloren en niets kon de eerste weken.'
 • Jolijn: ‘Mijn oudste kwam op de 10e dag na geboorte thuis. We hebben nog net een paar uurtjes kraamzorg gehad. Bij de tweede wel 8 dagen kraamzorg gehad en toen wist ik pas wat ik had gemist bij de eerste. Ik vind echt dat er altijd kraamzorg zou moeten zijn om een gezin een goede start te geven.’

En zo lezen we nog veel meer schrijnende verhalen.

Standaardvergoeding kraamzorg

Wat krijg je nu standaard vergoed aan kraamzorguren via de zorgverzekering? En betaal je een eigen risico of bijdrage?

 • Wettelijk krijg je minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg, verdeeld over maximaal 10 dagen. De uren zijn onder andere afhankelijk van jouw gezondheid en die van de baby, van of het om je eerste kind gaat en of je bent bevallen van een meerling.
 • De basiszorgverzekering vergoedt vanaf de geboorte standaard maximaal 49 uur kraamzorg bij borstvoeding, 45 uur bij flesvoeding. De uren kunnen flexibel over doorgaans 8 dagen worden verdeeld.
 • Je betaalt geen verplicht eigen risico voor verloskundige zorg, bevalling en kraamzorg, maar wel voor bijvoorbeeld medische nazorg na de bevalling.
 • Je betaalt wel een eigen bijdrage voor kraamzorg: aan huis is dit €4,30 per uur, in het ziekenhuis is dit €17 per dag voor moeder én het kind als de opname niet medisch noodzakelijk is.

Let er ook op dat je verzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis en vraag dit na. Is er geen contract, dan kan het zijn dat je de rekening (deels) zelf moet betalen.

Zorgverzekeringen vergelijken bij zwangerschap

Een kindje op komst? Controleer of je huidige verzekering voldoende dekking biedt bij zwangerschap. Met de Zorgvergelijker vind je in een paar simpele stappen een zorgverzekering die aansluit bij je wensen.

Naar de Zorgvergelijker

zorgbeeldvergelijker_op_ipad_maat

Minder uren na ziekenhuisverblijf

Lig jij of ligt je baby langdurig in het ziekenhuis, bijvoorbeeld na vroeggeboorte of een keizersnee? Op de dag van ontslag na, wordt er per dag dat jij en/of je baby in het ziekenhuis ligt, eenachtste deel van je kraamzorguren afgetrokken. Wordt je kind om 23.59 uur uur geboren en mag je de volgende dag naar huis? Dan worden er ook uren afgetrokken.

Zo werkt de aftrek van kraamzorguren per dagopname:

 • 6 uur aftrek per dag als je borstvoeding geeft en 49 uur kraamzorg krijgt.
 • 5,5 uur aftrek per dag als je flesvoeding geeft en 45 uur kraamzorg krijgt.

kraamzorgLig je anderhalve week in het ziekenhuis, dan zijn de kraamzorguren hierna op en sta je er thuis in principe alleen voor. Terwijl je na al een moeilijke periode en onzekere tijd zorg en praktische informatie juist goed kunt gebruiken.

Het is dan te hopen - want kan verschillen per ziekenhuis - dat je voldoende uitleg kreeg over (borst)voeding, het opmaken van een babybedje en de dagelijkse verzorging van je kleintje.

Meer uren via kraamverzorgende

Een kraamverzorgende kan er - in overleg met de verloskundige/huisarts - voor zorgen dat je zo nodig meer uren krijgt. Dit geldt alleen als je binnen 10 dagen vanaf de geboorte (de kraamperiode) thuiskomt. Je kunt volgens het Landelijke Indicatieprotocol Kraamzorg bijvoorbeeld meer uren krijgen als:

 • het om je eerste kind gaat: 0,5 uur per dag extra;
 • je nog andere kinderen tot 4 jaar hebt rondlopen: 2 uur per dag extra, maximaal 5 dagen;
 • je nog niet ‘fysiek zelfredzaam’ bent en bedrust nodig hebt op advies van de verloskundige of huisarts: 2 uur per dag tot maximaal 10 uur totaal. Bijvoorbeeld als je moeizaam herstelt na een keizersnee of veel bloedverlies hebt;
 • je een infectie hebt : 80 minuten per dag extra, maximaal 3 dagen;
 • je baby niet in orde is, verminderde conditie heeft: 30 minuten per dag extra;
 • je problemen hebt met voeden: 1 uur per dag extra, maximaal 8 uur totaal.

Deze uren zijn maximum uren en gebaseerd op een kraamtijd van 8 dagen. Hoeveel uren je werkelijk krijgt, hangt af van je situatie.

Wisselende ervaringen met extra zorg

De ervaringen met extra uren via de verloskundige of kraamverzorgende zijn wisselend. Blijf je langer dan 10 dagen in het ziekenhuis? Dan kun je volledige kraamzorg vaak op je buik schrijven, blijkt ook uit de reacties op Facebook. Zo moest Andrea met 36 weken bevallen, omdat ze een complicatie had en zelf erg ziek was (HELLP-syndroom). Na 15 dagen ziekenhuis kreeg ze geen zorg meer, ook niet via haar aanvullende verzekering.

Een greep uit de andere ervaringen:

 • Het zoontje van Elke moest een openhartoperatie ondergaan en kon pas na 14 dagen mee naar huis: ‘Je rechten? 3 x 4 uur kraamzorg, voor de baby en dus niet voor mama. Ik had onze zoon zelfs nog nooit in bad gedaan en gaf volledig borstvoeding. Helaas mochten we haast alles zelf uitzoeken om van uitrusten nog maar te zwijgen.’
 • Stefanie beaamt: ’Dat hadden wij ook! Prematuur geboren. 5 weken ziekenhuis. Je komt thuis met een heel klein kindje en dan kun je 5 uurtjes couveuse-nazorg krijgen. Terwijl ik denk dat juist deze groep mensen op hun tandvlees lopen en extra hulp kunnen gebruiken.’
 • Het zoontje van een andere moeder lag 3 weken in het ziekenhuis. Ondanks 2 verwijsbrieven van het ziekenhuis kreeg ze geen kraamzorg vergoed via de zorgverzekering. ‘Als kersverse moeder is het al ingrijpend genoeg om te vroeg te bevallen en je kind weken te moeten missen. Ook de onzekerheid of je wel überhaupt voor je kind kan zorgen zonder enige ervaring. Natuurlijk leer je de basis in het ziekenhuis maar dat is niet te vergelijken met een week volledige begeleiding thuis. Ik was er kapot van en vind het slecht geregeld. Iedere moeder moet recht hebben op kraamzorg bij thuiskomst van haar kind.’

Andere moeders kregen wél extra zorg, zoals na ziekenhuisopname van een paar dagen tot een week na de bevalling. Zoals Vera, die door zwangerschapsvergiftiging met 35 weken werd ingeleid. Na de bevalling en 3 dagen ziekenhuis, tekende de verloskundige voor 2 dagen extra kraamzorg.

Ook Lieke bijvoorbeeld kreeg na een week ziekenhuis 24 uur extra via de kraamhulp en verloskundige, omdat ze niet mobiel was en de baby onvoldoende groeide.

De kraamverzorger van Margriet kwam voor ondersteuning dagelijks langs in het ziekenhuis toen zij en haar baby 5 dagen werden opgenomen. Thuis kreeg ze nog 3 extra dagen via de verloskundige en kraamzorgorganisatie.

Aanvullende zorgverzekering en kraamzorg

Wil je verzekerd zijn van extra zorg na de bevalling? Je kunt je tijdens je zwangerschap aanvullend verzekeren. Doe dit het liefst voor het eind van het jaar.

Bij sommige verzekeringen kun je tussentijds de dekking aanpassen voor je zwangerschap en de geboorte, zoals bij Delta Lloyd en Ohra. Bij enkele andere zorgverzekeraars kun je de aanvullende zorgverzekering tussentijds wijzigen. Vraag dit goed na bij je zorgverzekeraar. Bij een aanvullende dekking geldt geen eigen risico.

Vergoedingen die bijvoorbeeld onder aanvullende dekkingen kunnen vallen:

 • Extra kraamzorg (bovenop de indicatie), in de meeste gevallen variërend van 4 tot 16 uur extra.
 • Eigen bijdrage voor de kraamzorg uit het basispakket
 • Eigen bijdrage voor de kraamzorg uit het aanvullende pakket.
 • Verlengde kraamzorg: aansluitend op 10 dagen zorg na de bevalling.
 • Uitgestelde kraamzorg of couveuse nazorg: advies en informatie, geen volledige kraamzorg, vaak tot 3 maanden na de bevalling.
 • Een bevalling in een kraamhotel of het ziekenhuis zonder medische noodzaak.
 • Kraampakket.

Prijs en voorwaarden aanvullende dekking

Let op de voorwaarden van de aanvullende dekking voor de kraamzorg en het maximaal aantal dagen waarover je de zorg moet verdelen. Bijvoorbeeld: maximaal 3 uur per dag, maximaal 5 dagen.

Verder moet je letten op:

 • De hoogte van de vergoeding
  Soms krijg je een maximumvergoeding: bijvoorbeeld €100 tot €500 totaal. FBTO dekt met de module Gezinsplanning €250 per jaar voor de eigen bijdrage, de bevalling en het kraampakket. Het gaat wel om zorgaanbieders waar ze een contract mee hebben. Daarnaast krijg je €250 voor zaken als uitgestelde kraamzorg en een borstvoedingscursus.
 • Het soort kraamzorg
  Soms gaat het om uitgestelde kraamzorg en soms juist verlengde zorg, aansluitend op de 10 dagen standaard zorg. Er kunnen voorwaarden gelden voor de extra zorg, zoals aanvullende kraamzorg na medische complicaties (IZA). Je kunt hier dan niet ‘zomaar’ aanspraak op maken.
 • De kosten
  Een aanvullende dekking kan een paar euro per maand kosten, maar ook meer dan €100. Je hebt dan naast de dekking rondom je zwangerschap en de bevalling ook nog alleri andere dekkingen.
  Met een goedkopere verzekering heb je niet altijd dekking voor extra kraamzorg. Zo krijg je bij VGZ Aanvullend Goed niets extra’s. Met de duurdere VGZ Aanvullend Beter, Best en Uitgebreid heb je recht op respectievelijk maximaal 6, 12 en 15 uur verlengde kraamzorg.

Zelf kraamzorg betalen of verzekeren

Heb je geen of onvoldoende dekking via de zorgverzekering maar wel kraamhulp nodig, dan kun je de zorg zelf betalen. Dit is best prijzig: het maximumtarief voor kraamzorg (pdf) per uur  is €46,65 (2017).

Ga voor jezelf na of het loont om een aanvullende verzekering voor extra kraamzorg af te sluiten. Als de premie hoger is dan de kosten voor de kraamzorg, kun je je beter niet aanvullend verzekeren. Maar vaak vergoedt een aanvullende verzekering meer dan alleen kraamzorg. Als je deze zorg ook nodig hebt, kan een aanvullende verzekering interessant zijn.

In de Zorgvergelijker 2017 vergelijk je alle zorgverzekeringen en dekkingen voor de bevalling en kraamzorg.

Overlijden van de baby

Overlijdt je baby na een zwangerschap na 24 weken of meer, dan heb je ook recht op kraamzorg. Dit is maximaal 4 dagen en 2 uur per dag. Soms krijg je na overleg met de kraamzorgaanbieder of kraamverzorgende en verloskundige ook zorg bij een onderbroken zwangerschap vanaf 18 weken.

 Lees ook meer over de dekking van kinderen op de uitvaartverzekering.

Kraamzorg aanvragen

Vraag zelf op tijd kraamzorg voor na de bevalling aan. Doe dat voor je 20 weken zwanger bent.

In het Landelijke Indicatieprotocol Kraamzorg staat zeer uitgebreid wat je precies krijgt. Op pagina 31 staat hoe de kraamzorguren na opname in het ziekenhuis worden vastgesteld. Op pagina 33 t/m 37 vind je de uren die je extra of juist minder kunt krijgen.

Lees ook:

Meer tips over je zwangerschap en je baby?

Nieuw & interessant

 • op schoot bij juffrouw

  Opvoeding en kinderopvang

  Wat kost kinderopvang waar moet je rekening mee houden? En wat als je hulp nodig hebt met de opvoeding?

 • Kinderwagen-iCandy-Orange-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  26 okt.

  iCandy Orange

  De iCandy Orange is een combinatie-kinderwagen. Is het een gebruiksvriendelijke kinderwagen?
 • EasyWalker_CB
  Eerste indruk  |  30 jun.

  Easywalker Harvey

  De Easywalker Harvey is een combinatie-kinderwagen. Hij is om te bouwen naar een duowagen voor 2 kinderen van dezelfde of verschillende leeftijden.Hoe gebruiksvriendelijk is hij?