icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

De zwangerschapstest

Je denkt dat je zwanger bent, maar wilt het graag zeker weten. Welke zwangerschapstest kun je het beste aanschaffen? En vanaf wanneer kun je testen of je zwanger bent?
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

zwangerschapstest 900 x 600.jpg

Zwangerschapstests zijn er in alle soorten en maten. Ze hebben één ding gemeen: ze werken allemaal op basis van een urinetest. Een minuut nadat je het staafje in je urinestraal hebt gehouden, kan er al een verlossend streepje verschijnen. Maar het kan ook langer duren; de wachttijd verschilt per merk. Een tip voor als je erg zenuwachtig bent: vang de urine op in een schoon potje en doe vervolgens de test. Dat is een stuk makkelijker dan het staafje in de urinestraal houden.

Wanneer moet je testen?

De meeste zwangerschapstests kun je gebruiken vanaf het moment dat je normaal gesproken ongesteld zou worden. Het hormoon dat je aanmaakt als je zwanger bent, is dan voldoende aanwezig in je urine. Houd je je menstruatie niet precies bij, dan kun je beter kiezen voor een test die hoog scoort op gevoeligheid. Tests als Exacto Ultra en Mat Care Ultra slaan ook bij lage concentraties zwangerschapshormoon positief uit.

Test niet te vroeg

Sommige zwangerschapstests kun je al eerder gebruiken: 4 of 6 dagen vóór je menstruatie. Het is fijn om zo snel mogelijk te weten dat je zwanger bent, maar testen vóór de verwachte menstruatie heeft ook nadelen. ‘Er is een aanzienlijke kans dat een zwangerschap binnen 2 weken stopt’, zegt Mieke Beentjes, verloskundige en vicevoorzitter bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen. ‘Je bent dan onterecht blij geweest, terwijl je zonder test van niets had geweten.’

De test aflezen

Als je zenuwachtig zit te wachten op de uitslag, kan het lastig zijn om deze goed te interpreteren. ‘Als je bang bent om een fout te maken bij het aflezen, kun je kiezen voor Clearblue Digital. Daarbij verschijnt de uitslag in 'zwanger’ of 'niet zwanger, tipt onze onderzoekster Linda de Gouw.

Beste uit de Test

Hierdoor – en door de hoge score op de andere testonderwerpen – kreeg Clearblue Digital, samen met Clearblue Plus, in 2013 het predicaat Beste uit de Test. Of deze merken nu nog steeds als beste scoren, is niet met zekerheid te zeggen.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees onze artikelen over baby's en kinderen. Ben je zwanger? Schrijf je in voor de nieuwsbrief Mama telt af! en ontvang praktische to-do lijstjes voor de maanden van je zwangerschap in mailbox.

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • op schoot bij juffrouw

  Opvoeding en kinderopvang

  Wat kost kinderopvang waar moet je rekening mee houden? En wat als je hulp nodig hebt met de opvoeding?

 • Kinderwagen-iCandy-Orange-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  26 okt.

  iCandy Orange

  De iCandy Orange is een combinatie-kinderwagen. Is het een gebruiksvriendelijke kinderwagen?
 • EasyWalker_CB
  Eerste indruk  |  30 jun.

  Easywalker Harvey

  De Easywalker Harvey is een combinatie-kinderwagen. Hij is om te bouwen naar een duowagen voor 2 kinderen van dezelfde of verschillende leeftijden.Hoe gebruiksvriendelijk is hij?