! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De zwangerschapstest

Je denkt dat je zwanger bent, maar wilt het graag zeker weten. Hoe werkt de zwangerschapstest? En vanaf wanneer kun je testen of je zwanger bent?

Frouke Tamsma

Frouke Tamsma , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:16 juni 2021

zwangerschapstest 900 x 600.jpg

Zwangerschapstests zijn er in alle soorten en maten. Ze hebben één ding gemeen: ze werken allemaal op basis van een urinetest. Een minuut nadat je het staafje in je urinestraal hebt gehouden, kan er al een verlossend streepje verschijnen. Maar het kan ook langer duren; de wachttijd verschilt per merk. Een tip voor als je erg zenuwachtig bent: vang de urine op in een schoon potje en doe vervolgens de test. Dat is een stuk makkelijker dan het staafje in de urinestraal houden.

Wanneer moet je testen?

De meeste zwangerschapstests kun je gebruiken vanaf het moment dat je normaal gesproken ongesteld zou worden. Het hormoon dat je aanmaakt als je zwanger bent, is dan voldoende aanwezig in je urine. Houd je je menstruatie niet precies bij, dan kun je beter kiezen voor een test die hoog scoort op gevoeligheid. Tests als Sensitest, Clearblue Vroege Detectie en Mat Care Ultra slaan ook bij lage concentraties zwangerschapshormoon positief uit.

Test niet te vroeg

Sommige zwangerschapstests kun je al eerder gebruiken: 4 of 6 dagen vóór je menstruatie. Het is fijn om zo snel mogelijk te weten of je zwanger bent, maar testen vóór de verwachte menstruatie heeft ook nadelen. Er is namelijk een aanzienlijke kans dat een zwangerschap binnen 2 weken stopt. Je krijgt dan een enorme teleurstelling te verwerken, terwijl je zonder test van niets had geweten.

De test aflezen

Als je zenuwachtig zit te wachten op de uitslag, kan het lastig zijn om deze goed te interpreteren. Als je bang bent om een fout te maken bij het aflezen, kun je kiezen voor Clearblue Digital. Daarbij verschijnt de uitslag in woorden: zwanger of niet zwanger.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Wij testen regelmatig producten die je nodig hebt voor je baby. Zoals babymatrassen en kinderwagens. Zo kies jij voor het beste.

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant