! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zwangerschapsverlof

Alle vrouwen in Nederland die werknemer of zelfstandig ondernemer zijn of een uitkering ontvangen, hebben recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof.
Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 16 juni 2021

Wanneer met zwangerschapsverlof

Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof vóór de datum dat je bent uitgerekend. Je kunt doorwerken tot 4 weken voor de uitgerekende datum. De dagen die je in dat geval overhoudt, neem je mee naar je bevallingsverlof. Besluit je door te werken en word je ziek tussen week 6 en week 4, dan ga je automatisch met verlof.

Bevallingsverlof

Als je bent bevallen, begint je bevallingsverlof. Dit duurt minstens 10 weken, ook als je baby later wordt geboren dan de uitgerekende datum. Opgeteld duren je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof dus altijd minstens 16 weken.

Zwangerschapsverlof bij tijdelijk contract

Heb je een tijdelijk contract dat afloopt terwijl je zwanger bent? Dan is je werkgever niet verplicht om het contract te verlengen. Maar je zwangerschap mag niet de reden zijn om je contract niet te verlengen. Dan is er sprake van discriminatie. Hetzelfde geldt als je zwanger wordt in je proeftijd.

Zwanger en werkloos

Heb je een WW-uitkering? Ook dan ontvang je 16 weken zwangerschapsverlof. In plaats van je WW-uitkering krijg je een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Die is hoger dan de WW-uitkering, namelijk 100% van het brutoloon dat je per dag verdiende in het jaar voordat je werkloos werd. Je ontvangt echter een maximaal(bruto)dagloon van €223,40 (2021). Tijdens je verlof hoef je niet te solliciteren en hoef je niet ingeschreven te staan als werkzoekende.

Zwanger en zelfstandige

Ben je zwanger en ben je (deels) zelfstandige? Ook dan ontvang je 16 weken verlof. Dit gaat via de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ). Je hebt hier onder meer recht op als je een eigen onderneming hebt, meewerkend partner bent in het bedrijf van je partner, of zorgverlener via persoonsgebonden budget (pgb) bent. Via het UWV vraag je de ZEZ-uitkering aan. Doe dat op zijn vroegst als je 24 weken zwanger bent, maar uiterlijk 2 weken voor de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof.

Verlof partner

Ook partners krijgen vrij. Voor het bijwonen van de bevalling heeft een partner recht op calamiteitenverlof. Daarnaast krijgt hij of zij 1 werkweek geboorteverlof. Werkt je partner 24 uur per week, dan krijgt hij of zij dus ook 24 uur verlof. Je mag zelf bepalen wanneer je dit opneemt, maar het moet wel binnen 4 weken na de geboorte.

Daarnaast kan je partner ook tot 5 weken aanvullend verlof opnemen. Dit gaat in na het opnemen van het geboorteverlof. Hij of zij krijgt dan een uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon, met een maximum van 70% van het maximumdagloon. Deze verlofweken moeten worden opgenomen binnen 6 maanden na de bevalling. 

Vrije dagen opnemen

Wil je meer tijd doorbrengen met je kind? Je kunt ook ouderschapsverlof opnemen.
Let op: dit is onbetaald. Wil je als het verlof is afgelopen niet direct fulltime aan het werk, maar liever bijvoorbeeld halve dagen? Gebruik dan je vrije dagen, als je die nog hebt. Maak hiervoor wel goede afspraken met je werkgever.

Meer weten?

Meer informatie over zwangerschapsverlof vind je op Rijksoverheid.nl.

Lees ook:

Nieuw & interessant