icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eén accu voor alle apparaten

Doe-het-zelfgereedschap en elektrisch tuingereedschap met een accu is populair. Vaak kun je de accu ook gebruiken voor ander gereedschap van hetzelfde merk. Een accuplatform noemen we dat. We leggen uit waar je op moet letten als je accugereedschap gaat kopen.
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert accuboormachinesBijgewerkt op:12 oktober 2023

Accu voor alle apparaten 1200x800

Wat is de beste accu?

Het is niet gemakkelijk om te zeggen welk accuplatform het beste is. Dat is vooral afhankelijk van je budget en wensen. Maar we kunnen wel iets zeggen over de kwaliteit. In onze test accuboormachines testen we uitgebreid de kwaliteit van de accu en de lader. 

Accu's van Parkside, DeWalt en Skil presteerden het beste, met iets daarachter accu's van Bosch, Metabo en Makita. We hebben minimaal 2 verschillende machines van elk merk getest. 

Maar het is een momentopname en een gemiddelde. Een goed merk is geen garantie voor constante topkwaliteit. Vooral na de levensduurtest zien we vaak dat de capaciteit van de accu meer dan 10% lager is geworden. Dat zien we zelfs bij accu's van Bosch en Makita.

Wat is een accuplatform?

Wanneer een accu van een merk op een groep apparaten van dat merk werkt, heet dat een accuplatform. Bijna elk merk heeft 1 of meerdere accuplatforms. Een accuplatform is handig omdat je kunt besparen door apparaten zonder accu te kopen als je al een accu van dat merk hebt.

Kenmerken van een accuplatform:

  • Een vast voltage, bijvoorbeeld 12V, 18V of 36V.
  • Veel apparaten werken met dezelfde accu’s.
  • Veel accu’s van verschillende capaciteiten.
  • Eén of meerdere laders. Naast een gewone lader is er vaak ook een snellader.

Nadelen accuplatform

  • Je zit vast aan gereedschap van 1 merk.
  • Start een merk een nieuw accuplatform dan is de vraag of dat samenwerkt met het oude platform. Moet je de oude accu vervangen, dan kan het zomaar zijn dat deze niet meer te koop is. Terwijl al je apparatuur ervan afhankelijk is.

Een accuplatform kiezen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.