icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
koopadvies

Accuboormachine kopen: waar let je op?

Accuboormachines zijn er in verschillende uitvoeringen: schroefboormachines, klopboormachines en hamerboormachines. Welke heb je nodig en waar moet je op letten? En welke accu en extra's moet je kiezen?

1

Welke accuboormachine voor welke klus?

Koopadvies_channel1_accuboormachine

Schroefboormachine

Een (bijna) alleskunner voor schroeven en boren in hout, metaal en zachte steen. Minder geschikt voor boren in harde steen en ongeschikt voor boren in beton.

We raden dit type aan als je eerste accuboormachine. Dit is het enige type dat we elk jaar testen, in lichte en zware varianten. 

Wat is de beste accuboormachine?

Miniboormachine graphic koopadvies

Accuschroevendraaier

Een handzame en kleine, maar veel minder krachtige variant van de schroefboormachine. Vooral handig voor schroeven, ook waar je weinig ruimte hebt.

Het is vooral een schroevendraaier, maar je kunt er soms ook wel een beetje mee boren. Met accu's van 3,6V tot 7,2V.

Koopadvies_channel1_Klopboormachine

Klopboormachine

Zwaardere boor die ook kan ‘kloppen’. De boor beweegt ook in de lengterichting. Geschikt voor hardere steensoorten, maar niet voor beton.

Met regelbare snelheid en een hoger toerental dan een schroefboormachine. Verkrijgbaar met accu, maar populairder met een snoer. Minder geschikt voor schroeven.

Koopadvies_channel1_Boorhamer

Boorhamer

De zwaarste boormachine, die niet 'klopt', maar 'hamert'. De beweging 'vooruit' is het belangrijkst. Geschikt voor boren in beton.

Gebruikt speciale (SDS plus of max) boren. Te koop met accu, maar meestal gekocht met snoer. Met een boorhamer kun je ook normaal boren, maar niet schroeven.

2

Hoe zwaar?

We testen zware en lichte accuboormachines. Zwaar en licht slaat op het gewicht, maar ook op de kracht. Als het gaat om de kracht of prestatie van een boormachine zijn toerental en koppel belangrijk. Koppel is kracht gecombineerd met rotatie.

Simpel gezegd: voor boren wil je maximale toeren, voor schroeven maximaal koppel. Veel accuschroefboormachines hebben daarom 2 versnellingen: in de ene heb je maximale toeren, in de andere meer koppel.  

Bij accuboormachines bepaalt het voltage van de motor en de bijbehorende accu hoe krachtig de machine is. Zware machines hebben een accu van 14,4V, 18V of meer. Lichte machines hebben een voltage van 12V of 10,8V. 

Een hoger voltage betekent (meestal) dat een machine een hoger maximaal toerental heeft, en dus beter kan boren. Voor schroeven is het voltage minder van belang. Accuschroevendraaiers hebben meestal een voltage van maar 7,2V of minder.

Als je met je machine zo veel mogelijk wil doen, raden we een zware accuboormachine aan. Maar boormachines met een lage accuspanning zijn al snel een halve kilo lichter, en goedkoper. Wil je alleen schroeven en licht boren, bijvoorbeeld voorboren in zacht hout? Kies dan een lichte accuboormachine. 

De beste zware accuboormachine

De beste lichte accuboormachine

3

Welke accu?

We raden aan om een accuboormachine te kopen met 2 (of meer) Li-ion accu’s. Dan kun je altijd door blijven werken. Boormachines met een NiMH accu raden we niet aan en die zien we ook nauwelijks meer.

Een accuboormachine heeft een motor met een voltage, en dat voltage bepaalt welke accu erbij hoort. Naast een voltage hebben accu's ook een capaciteit (in Ah). Dit is een maat voor hoe lang je met de accu kunt schroeven of boren en zegt niets over de prestaties van een machine.

Fabrikanten van elektrisch gereedschap werken steeds vaker met accusystemen of accuplatforms. Dat wil zeggen dat je de accu in meerdere gereedschappen van hetzelfde merk kunt gebruiken. Je kunt daarom vaak dezelfde machine kopen met 0, 1 of 2 accu's, en met accu's van verschillende capaciteiten.

Wij raden een capaciteit van 1,5 tot 2,5 Ah aan. Met grotere accu's, van bijvoorbeeld 4 of 5 Ah, kun je langer doorwerken, maar de machine wordt een stuk zwaarder. Alleen een aanrader als je lang zonder netstroom moet werken.

Een accuboormachine zonder accu's kopen is alleen handig als je de accu's al hebt. Soms wordt een variant zonder accu's ook geleverd zonder koffer, en dat is onhandig.

Lees meer over accu's en accuplatforms

accu boor 2

4

Extra’s en accessoires

Er zijn nogal wat opties bij accuboormachines. Dit raden we aan:

Koolborstelloze motor
De laatste jaren worden veel accuboormachines uitgerust met een koolborstelloze of 'brushless' motor. Die zouden veel langer mee moeten gaan, en zorgen ook voor een compactere accuboormachine. We zien de laatste jaren dat de beste producten uit onze test steeds vaker een koolborstelloze motor hebben.

Koffer
Een koffer is handig om je accuboormachine op te bergen en te vervoeren. Kost meestal niet veel extra.

2 versnellingen
Een goede accuboormachine heeft 2 versnellingen. Je gebruikt de eerste voor schroeven en de tweede voor boren.

Softgrip
Machines met softgrip hebben een handgreep van zacht rubberachtig plastic. Dat is fijn als je de boormachine voor een langere tijd gebruikt.

Accessoires
Je kunt regelmatig boormachines kopen in de aanbieding. Vaak zit er dan ook een accessoireset bij, met boren en bitjes. Handig, zeker als je nog niets hebt.

Snellader
Soms kun je een variant met een snellader kopen. Met zo'n lader heb je door een hogere laadstroom je accu's binnen korte tijd (< 30 min) opgeladen. Heel handig als het niet veel extra kost, maar je moet er rekening mee houden dat een hogere laadstroom zorgt voor een kortere levensduur van de accu.

Klopboorfunctie niet nodig
Sommige accuboormachines hebben ook een klopboorfunctie. We raden die optie voor thuisgebruik niet aan. Voor boren in beton heb je een boorhamer nodig. En een 'echte' klopboor (met een snoer) heeft vaak een veel hoger maximum toerental en is niet heel duur. 

5

Wat zegt de prijs?

Accuboormachines heb je van €40 tot ver over de €300. Het vermogen, de mogelijkheden en de meegeleverde accessoires bepalen de prijs.

Zelfs bij machines met dezelfde mogelijkheden kan er een flink prijsverschil zijn. Uit onze test blijkt dat duurdere machines over het algemeen beter presteren dan goedkopere. Het verschil zit hem dan in kwaliteit en degelijkheid.

De goedkopere machines hebben moeite met de levensduurtests. Af en toe vinden we ook problemen met de (elektrische) veiligheid. 

Als je accuboormachines op prijs gaat vergelijken, let dan op het aantal accu's dat meegeleverd wordt. Als je een boormachine van een topmerk vindt voor een hele lage prijs, dan kan het wel eens een variant zonder accu's zijn.

Vergelijk accuschroefboormachines op prijs

Koopadvies_channel4_NW

6

Waar koop je een accuboormachine?

Accuboormachines koop je bij de bouwmarkt, de gereedschapsspecialist of online. Zeker als je een duurdere machine koopt mag je ervan uitgaan dat hij lang mee gaat.

Voor garantie en reparaties moet je contact opnemen met de winkel waar je het product gekocht hebt. Daarom is het de moeite waard om even stil te staan bij de plek waar je een apparaat koopt.

Lees ook:

DeBeste_algemeen

Test boormachines