icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test matrasbeschermers en topdekjes

Test|De 15 babymatrasbeschermers in deze test zouden het babymatrasje beschermen tegen vocht uit luier- en spuugongelukjes weghouden én tegelijkertijd 'ademend' zijn. Wij vragen ons af wat dit betekent en testten deze matrasbeschermers, topdekjes en hoeslakens. Vijf stuks laten helemaal niets door. 

Noelle van der Weel

Noelle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:28 juni 2019

babymatras-toplaag

Beste matrasbeschermers

'Waterdicht' en 'ademend' zijn erg moeilijk te verenigen eigenschappen voor een babymatrasbeschermer, blijkt uit deze test. Slechts 2 matrasbeschermers en 1 hoeslakentje laten voldoende lucht door voor een score boven de 6.

Benieuwd naar de testresultaten?

Leden hebben onbeperkt toegang tot onze testresultaten. Geen lid? Meld je aan en krijg direct toegang.

Word lid

Al lid? Log in

Test matrasbeschermers voor babymatrassen

Voor deze test kozen we matrasbeschermers die in hun productinformatie claimen dat er geen vocht doorheen kan dringen, maar wel lucht. In veel van de geteste matrasbeschermers zijn plastic componenten zoals polyurethaan (PU) verwerkt, dus dat ze waterdicht zijn willen we wel geloven. Om te zien hoeveel lucht ze doorlaten, schakelden we ons testlab in.  

Airgosafe_Topper_zijWe testen de luchtdoorlating op dezelfde manier als bij de babymatrassen en altijd in combinatie met een matras.

De matrasbeschermers van Aerosleep en Airgosafe worden los verkocht, maar vooral in combinatie met een bijbehorend matras. Deze matrastoppers testten we met de bijbehorende matras. Om te kijken of de onderliggende matras nog uitmaakt, testten we deze matrasbeschermers óók met de IKEA Krummelur-babymatras. Voor de Aerosleep- en Airgosafe-matrasbeschermers is ook een bijbehorend hoeslakentje te koop. Deze testten we ook, beide in combinatie met de bijbehorende matrasbeschermer en matras.

De 'losse' matrasbeschermers en hoezen testten we allemaal met de IKEA Krummelur. 

De matrasbeschermer van de Angelcare by Mykko-matras is niet los te koop en zit daarom niet in deze test.

Ter vergelijking van alle matrasbeschermers en hoezen testten we ook een doodgewoon katoenen hoeslakentje van de Hema

Vijf matrasbeschermers laten geen lucht door

labelUit de test blijkt dat de meeste 'ademende' matrasbeschermers in deze test nauwelijks lucht doorlaten als ze op een babymatras liggen. Van de 15 matrasbeschermers die we testten, laten er 5 zo weinig lucht door dat ze een dikke onvoldoende krijgen voor hun luchtdoorlating. Nog eens 5 laten zelfs totaal geen lucht door. Op deze matrasdekjes kan een baby zijn lichaamswarmte moeilijk kwijt en loopt risico oververhit te raken. Als vocht uit ongelukjes ook nergens naartoe kan omdat de matrasbeschermer waterdicht is, blijft dat vocht bij de baby. De matras mag dan wel schoon blijven, maar de baby wordt er niet beter van. 

Slechts 3 matrasbeschermers en hoezen krijgen een oordeel van boven de 6. Eéntje scoort een 10 voor zijn luchtdoorlating.

Matras maakt geen verschil

De matrasbeschermers van Aerosleep en Airgosafe testten we in combinatie met het bijbehorende matrasje. Ter vergelijking testten we ze ook met de IKEA Krummelur-babymatras. Op de IKEA-matras blijken deze dekjes evenveel lucht door te laten als op hun 'eigen' matras. Je kunt deze matrasbeschermers dus ook prima los kopen en gebruiken met je eigen babymatrasje van een ander merk.

Katoenen lakentje

Het 100% katoenen hoeslakentje van de Hema blijkt ook helemaal niet zoveel lucht door te laten. Is het daarmee riskant om te gebruiken in een babybedje? Natuurlijk niet! Beddengoed van 100% katoen is juist uitstekend geschikt voor in het babybedje. Extreme luchtdoorlating is dan ook helemaal niet nodig om je baby veilig te laten slapen.

In plaats van een waterdichte matrasbeschermer kun je beter een babymatrasje gebruiken met een tijk (matrashoes) die je op 60 °C in de wasmachine kunt wassen en het matrasje regelmatig goed luchten. Dit kun je nog meer doen om de matras(tijk) schoon en fris te houden. 

Lees ook:

7 dagen gratis

Maak 7 dagen gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze tests.