icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Chipknipladers doelwit skimmers

Nieuws
|
Chipknipladers zijn het nieuwe doelwit van skimmers. Vorig jaar was het 50 keer raak. Deze trend heeft zich dit jaar voortgezet.
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 18 mei 2011

Ook onbemande betaalautomaten, zoals bij tankstations, waren vaker het doelwit. Skimmen bij de traditionele apparaten wordt steeds lastiger en dus worden nieuwe doelwitten gezocht. Van alle fraude bij betaalautomaten gebeurde dat in 90% van de gevallen bij een onbemand apparaat.

Ook nam de geavanceerdheid van de gebruikte technieken van de skimmers het afgelopen jaar toe. Dat staat in het jaarverslag van Currence.

Dalingen

Dankzij maatregelen bij pin- en betaalautomaten, zoals de zogenoemde voorzetmondjes, daalde de totale schade van het skimmen vorig jaar met 45% tot 19,7 miljoen euro. Het aantal keren dat het criminelen lukte met gestolen gegevens geld te stelen, daalde met ruim tweederde tot 310 keer. Behalve maatregelen bij de apparaten hebben banken ook hun detectiesystemen aangescherpt.

Andere soorten van fraude met pasjes, zoals diefstal, leverde een schadepost op van 8,5 miljoen euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2009. Het totaalbedrag kwam daarmee uit op 28,5 miljoen euro in 2010 tegen 43 miljoen een jaar eerder.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Vergelijk betaalrekeningen