icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Bluetooth-speaker kopen: waar let je op?

Met een bluetooth-speaker stream je draadloos muziek vanaf je smartphone of tablet. Waar moet je op letten als je een bluetooth-speaker gaat kopen?

Stefan Vrijdag
Stefan Vrijdag

Expert Elektronica


1
Wat is een bluetooth-speaker?

Met een bluetooth-speaker kun je draadloos muziek afspelen van je smartphone en tablet. Bluetooth is een draadloze techniek waarbij maar weinig energie wordt gebruikt. Het verstuurde geluid wordt altijd herverpakt en dat levert een iets lagere geluidskwaliteit op.

De kleinste luidspreker in onze test heeft ongeveer de afmetingen van een blikje frisdrank, de grootste van een schoenendoos. De speakers zijn meestal niet zo zwaar. De lichtste weegt een paar ons, de zwaarste bijna 3 kilo. Je neemt een bluetooth-speaker dus makkelijk mee.

Koopadvies 1 bluetooth speaker2

2
Kenmerken van bluetooth-speakers

Bluetooth-speakers hebben een accu die je oplaadt via micro-usb. Uit onze test blijkt dat de oplaadtijd behoorlijk varieert. De snelste speaker deed er iets minder dan 1,5 uur over, de langzaamste had pas na 6 uur een volle accu. Eenmaal opgeladen gaat de accu tussen de 2 en 28 uur mee.

Bluetooth-speakers zijn vrij simpele audiospelers, bij sommige kom je de volgende extra opties tegen:

  • (Spat-)waterdichtheid
  • Handsfree bellen: een telefoontje opnemen via de speaker
  • Smartphone opladen via de micro-usb-aansluiting
  • NFC: veel bluetooth-speakers koppel je eenvoudig via NFC. Je hoeft dan alleen je smartphone of tablet tegen de speaker aan te houden. Dit werkt alleen als je telefoon of tablet een NFC-chip heeft.

Vergelijk de verschillende bluetooth-speakers in de vergelijker.

3
Luisteren in de winkel

Beoordeel de geluidskwaliteit in een winkel, daar kun je namelijk luisteren naar het geluid van een speaker. Luister naar muziek die je goed kent. Dan kun je makkelijker kwaliteit beoordelen.

Probeer het geluid op een laag én hoog volume. Bedenk wel dat het geluid in een winkel altijd anders klinkt dan thuis. De akoestiek is anders en er is meer omgevingsruis, dat af kan leiden van het luisteren.

4
Bluetooth heeft beperkingen

De geluidskwaliteit van een bluetooth-speaker is niet optimaal. Omdat het geluidssignaal wordt gecomprimeerd kunnen er details wegvallen. Sommige speakers ondersteunen bluetooth aptX. Hiermee is de geluidskwaliteit beter, mits de ontvanger ook aptX heeft.

Een wifi-speaker heeft een betere geluidskwaliteit. Je streamt dan muziek via je wifi-netwerk.

Koopadvies 4 Wifi speaker

5
Goedkope speakertjes

De bluetooth-speakers in onze test kosten tussen de €30 en €400. Kleine speakers die minder dan €100 kosten doen het vaak matig in de test. Dit ligt voor een deel aan het formaat.

Klein, licht én een goede klank is een lastige combinatie. Duurdere speakers doen het beter vanwege hun ontwerp en het gebruikte materiaal.

Vergelijk bluetooth-speakers op prijs.

Koopadvies 5 bluetooth speaker kwaliteit2

6
Andere soorten audiosystemen

Er zijn veel verschillende audiosystemen te koop. Van dure hifi-sets met losse receiver en speakers tot spotgoedkope bluetooth-luidsprekertjes. Wij hebben testresultaten en keuzeadvies in 3 categorieën:

Test bluetooth-speakers

illust-dossier-probleem-community
Community

Stel je vraag

Hoeveel kost een goede bluetooth-speaker? Kan ik niet beter een wifi-speaker kopen? Stel je vraag aan de Community of deel je eigen ervaringen.

We zijn de topics aan het ophalen...