icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Bluetooth-speaker kopen: waar let je op?

Met een bluetooth-speaker stream je draadloos muziek vanaf je smartphone of tablet. Waar moet je op letten als je een bluetooth-speaker gaat kopen?

Yvo Verschoor
Yvo Verschoor

Expert Elektronica


1
Wat is een bluetooth-speaker?

Met een bluetooth-speaker kun je draadloos muziek afspelen van je smartphone en tablet. Bluetooth is een zeer energiezuinige draadloze techniek. Het verstuurde geluid wordt altijd herverpakt zodat het via Bluetooth verzonden kan worden. Helaas levert dat een iets lagere geluidskwaliteit op.

De kleinste luidspreker in onze test heeft ongeveer de afmetingen van een blikje frisdrank, de grootste van een schoenendoos. De speakers zijn meestal niet zo zwaar. De lichtste weegt een paar ons, de zwaarste zo'n 5 kilo. Je neemt een bluetooth-speaker dus makkelijk mee.

Koopadvies 1 bluetooth speaker2

2
Kenmerken van bluetooth-speakers

Bedenk wat je verwacht van een bluetooth-speaker. De wat grotere klinken meestal beter. De kleinere zijn juist makkelijk mee te nemen. In de productvergelijker kun je filteren op compacte, middelgrote en grote bluetooth-speakers.

Bluetooth-speakers hebben een accu die je oplaadt via micro-usb. Uit onze test blijkt dat de oplaadtijd behoorlijk varieert. De snelste speaker deed er iets minder dan 1,5 uur over, de langzaamste had pas na 6 uur een volle accu. Eenmaal opgeladen gaat de accu tussen de 3 en 40 uur mee.

Oplaadbare accu's hebben niet het eeuwige leven. Kleine slijten sneller dan grote, want je moet ze vaker opladen. Een Bluetooth speaker met langere accuduur slijt dus minder op de langere termijn.

Bluetooth-speakers zijn vrij simpele audiospelers met een aantal extra opties:

  • (Spat-)waterdichtheid
  • Handsfree bellen: een telefoontje opnemen via de speaker
  • Smartphone opladen via de micro-usb-aansluiting
  • NFC: Daarmee kun je bluetooth-speakers eenvoudiger koppelen, mits je smartphone of tablet ook NFC koppeling ondersteunt.

Vergelijk bluetooth-speakers

3
Luisteren in de winkel

4
Bluetooth heeft beperkingen

De geluidskwaliteit van een bluetooth-speaker is niet optimaal. Omdat het geluidssignaal wordt gecomprimeerd kunnen er details wegvallen. Sommige speakers ondersteunen bluetooth aptX. Hiermee is de geluidskwaliteit beter, mits je smartphone of tablet ook aptX heeft.

Een wifi-speaker heeft een betere geluidskwaliteit. Je streamt dan muziek via je wifinetwerk.

Koopadvies 4 Wifi speaker

5
Goedkope speakertjes

De bluetooth-speakers in onze test kosten tussen de €25 en €450. Kleine speakers die minder dan €80 kosten doen het vaak matig in de test. Dit ligt voor een deel aan het formaat.

Klein, licht én een goede klank is een lastige combinatie. Duurdere speakers doen het beter vanwege hun ontwerp en het gebruikte materiaal.

Vergelijk bluetooth-speakers op prijs.

Koopadvies 5 bluetooth speaker kwaliteit2

6
Andere soorten audiosystemen

Er zijn veel verschillende audiosystemen te koop. Van dure hifisets met grote speakers en een losse versterker of receiver tot spotgoedkope en piepkleine bluetooth-luidsprekertjes. Wij hebben testresultaten in 4 categorieën:

Test bluetooth-speakers

CB-Community-Banner-blue.jpg

Hulp nodig of vragen?

Hoeveel kost een goede bluetooth-speaker? En welke streamingsdienst is het beste? Stel je vraag op het forum of deel je eigen ervaringen.

Bekijk het forum