icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Philips L'Or Barista Sublime

Eerste indruk
|
De L’Or Barista Sublime is een koffiecupmachine waarmee je met XXL cups dubbel zoveel koffie kunt zetten. Voor 2 kopjes tegelijk of 1 grote kop. Hoe werkt dat? En wat zijn de voor- en nadelen van het apparaat?
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:21 januari 2022

TypeLM9012 (verkrijgbaar in verschillende kleuren)

Richtprijs€100

Philips L'Or - hoofdbeeld

Conclusie

Het apparaat werkt prettig, snel en eenvoudig. Het heeft een aantal voordelen vergeleken met andere koffiecupmachines. Het is handig dat je 2 koppen tegelijk of 1 grote kop kunt zetten. Ook heeft het een paar nadelen. Zo is de simpele bediening van 3 knoppen wat verwarrend. Het opvangbakje is snel vol. En de watertank is snel leeg. 

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Mogelijkheid voor een grote kop sterke koffie. Verschillende formaten koffie zijn verwarrend.
Mogelijkheid twee kopjes tegelijk. Opvangbakje snel vol en zonder waarschuwing.
Soepele, eenvoudige bediening. Watertank snel leeg en zonder waarschuwing.
Goed geprijsd voor een degelijke koffiecupmachine. Lekbakje verwijderen voor grote mok.

Verschillende formaten koffie

Philips L'Or - cupsysteemHet apparaat heeft 3 knoppen voor een voorgeprogrammeerde hoeveelheid koffie: ristretto (25 ml), espresso (40 ml) en lungo (110 ml). Deze voorgeprogrammeerde hoeveelheid kun je naar persoonlijke voorkeur aanpassen.

Gebruik je de XXL cups van L’Or? Dan wordt de hoeveelheid automatisch verdubbelt bij een druk op 1 van deze 3 knoppen (50 ml, 80 ml en 220 ml). Je zet dan 2 kopjes tegelijk of een dubbele ristretto, espresso of lungo. Door nog een keer op de knop te drukken, kun je de watertoevoer stoppen of extra water laten doorlopen.  

Het is een voordeel dat je met 1 cup 2 kopjes tegelijk kunt zetten. Andere koffiecupmachines zetten slechts 1 kop tegelijk. Ook is het voordelig dat je een grote kop sterke koffie kunt zetten met gebruik van 1 cupje.

Toch zorgen de in totaal 6 verschillende mogelijke formaten wel voor verwarring. Het kan een verrassing zijn hoe vol je kop wordt. Een heel enkele keer detecteert het apparaat de grote cup niet goed. Ook hebben de cups dezelfde namen als de hoeveelheid koffie (bijvoorbeeld ‘Ristretto’ of ‘Lungo’).

Nieuwe L’Or koffiecups

XXL cups

L’Or heeft extra grote cups, naast de standaard aluminium koffiecups voor een Nespresso-systeem. Met deze XXL cups zet je 1 grote kop koffie of 2 kopjes tegelijk. Je hoeft dan dus niet 2 keer een cupje in de machine te plaatsen. Het apparaat herkent automatisch of je een normale of grote cup gebruikt. Daar past hij de waterhoeveelheid dan op aan.

Smaak XXL cups

We hebben de XXL cups Doulbe Forza en Lungo Profondo aan het smaakpanel voorgelegd. De kwaliteit van de espresso is prima en ontloopt elkaar weinig. Wel wordt de kwaliteit net iets lager beoordeeld dan van koffie uit gewone Nespresso cups (Livanto en Roma). 

Cups voor filterkoffie

L’Or heeft ook cups voor filterkoffie. Filterkoffie smaakt anders dan espresso gezet onder hoge druk. Ook heeft het geen cremalaag. De cups hebben een filtertje en het grote formaat voor een vollere kop. Handig als je wel van de smaak van filterkoffie houdt, maar geen koffiezetapparaat hebt. Het is duurzamer en goedkoper om een gewone kop filterkoffie te zetten.

Prijs koffiecups

De XXL cups kosten precies 2 keer zoveel als de standaard cups van L’Or: €0,60 per stuk tegenover €0,30 voor een normale. Als je al L’Or cups gebruikt, maakt dat dus geen verschil.

De standaard L'Or cups zijn goedkoper dan originele Nespressocups van zo'n €0,40. Maar de standaard L'Or cups zijn duurder dan de meeste alternatieve (plastic) cups. Het apparaat is te gebruiken met de meeste standaard koffiecups.

Ook de filtercups Gran Matin Filter kosten €0,60. Prijzig, als je het vergelijkt met een kop filterkoffie uit een traditioneel koffiezetapparaat.  

Recycling

De gebruikte cups kun je in een gesloten zak inleveren voor recycling. Bijvoorbeeld bij Blokker. Lees meer over recyclen van koffiecups

Philips L'Or - bovenGebruik

Bediening

Het apparaat is erg eenvoudig te gebruiken. Het bestaat uit slechts 3 knoppen: de extractieknoppen voor een ristretto, espresso en lungo. Dat maakt het misschien wel te eenvoudig. Zo zul je waarschijnlijk gaan zoeken naar een aan-/uitknop. Die is er niet.

Na een keuze voor één van deze 3 knoppen, warmt het water op en gaat de koffie direct lopen. Dat scheelt wel een druk op de knop. Voor het ontkalken moet je een combinatie van de knoppen indrukken.

Watertank

Het lichtje gaat knipperen als de watertank leeg is. Dat gebeurt al snel, want het reservoir is met 0,8 liter niet zo heel groot. Vooral niet omdat je er dubbele hoeveelheden koffie mee zet. Helaas geeft hij niet vooraf aan dat er te weinig water is voor de hoeveelheid koffie die je wilt. Je kunt de watertank gemakkelijk van het apparaat halen en vullen.

Hoogte koffieuitloop

Om een grote mok onder de koffieuitloop te zetten, zul je het lekbakje moeten verwijderen. Dat gaat soepel. Maar het is jammer dat de uitloop niet wat hoger is of in hoogte kan worden versteld. 

Opvangbakje vol

Ook geeft het apparaat geen waarschuwing als het opvangbakje vol is. Dat is onhandig, omdat die snel vol is met de grote cups. Er passen zo’n 9 XXL cups in of 14 gewone. Op het moment dat je een nieuwe cup wilt plaatsen terwijl het bakje vol is, komt de cup klem te zitten in het apparaat.

Onderhoud

Het ontkalken en schoonmaken gaat makkelijk. De onderdelen kun je zo omspoelen of in de vaatwasser doen. Als je moet ontkalken knippert het lichtje. Het ontkalken duurt zo'n 40 minuten. Philips geeft aan speciale L'Or Barista ontkalker te gebruiken. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.