icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Koffiecupmachines: Nespresso, Dolce Gusto en meer

Koffiecupmachines kennen we van bijvoorbeeld Nespresso of Dolce Gusto. Het zijn relatief compacte, eenvoudige apparaten waarmee je onder hoge druk koffie zet met koffiecups.
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert espressomachinesBijgewerkt op:12 februari 2024

Cupmachines

Een kop per cup

Koffiecupmachines worden ook wel (gesloten) portiesystemen genoemd. Je zet namelijk per koffiecupje (portie) één kopje koffie. Senseo-apparaten zijn ook koffiemachines met een portiesysteem. Omdat deze apparaten filterkoffie zetten (niet onder hoge druk), zijn het geen espressomachines. Je vindt ze bij de koffiezetapparaten

Voor- en nadelen

Koffiecupmachines hebben een aantal voor- en nadelen ten opzichte van volautomaten of pistonmachines.

Voordelen Nadelen
Kan prima kwaliteit espresso zetten Prijs per kopje is relatief hoog
Snel Verpakkingsmateriaal per cup (niet duurzaam)
Makkelijk in gebruik Kleine watertank
Eenvoudig schoonmaken en ontkalken Weinig persoonlijke instellingen mogelijk
Weinig lawaai Eén kopje tegelijk
Compact op het aanrecht Weinig extra's zoals kopjesverwarming

Kosten

De meest populaire koffiecupmachines kosten minder dan €100. Maar de modellen verschillen sterk in prijs, uiteenlopend van €50 tot ruim €400. De machines met de laagste prijs zijn eenvoudig, zonder veel opties. De duurste modellen hebben melksystemen, zijn groter en hebben meer opties en instellingen.

In vergelijking met volautomaten of pistonmachines zijn koffiecupmachines het goedkoopst. Maar per kopje betaal je het meest. 

Zet je elke dag 2 kopjes met originele Nespressocups, dan ben je na een jaar al voordeliger uit met een volautomaat van €300. Met goedkopere koffiecupjes van een ander merk ben je na 4 kopjes per dag voordeliger uit. 

Als je veel koffie drinkt dan ben je op langere termijn nog voordeliger uit met een pistonmachine.

Lees meer over:
Kosten van een espressomachine

Melk opschuimen

Wil je ook een cappuccino kunnen zetten, dan zijn er koffiecupmachines waarmee je melk kunt opschuimen. Enkele uitgebreidere apparaten hebben een stoompijpje om zelf handmatig mee op te schuimen. Of een geïntegreerd melkreservoir of losse melkopschuimer (vaak Aeroccino). Met een Dolce Gusto apparaat zet je een cappuccino met een melkcapsule.

Lees meer over melkopschuimers of vergelijk koffiecupmachines met een melkopschuimer.

Koffiecupsystemen

9 Dolce Gusto PiccoloAlle koffiecupmachines worden gemaakt voor een specifiek koffiecup systeem. Kies je voor een machine met een bepaald systeem, dan kies je ook voor de bijbehorende koffiecups. Een Nespressocupje past niet in een machine voor Dolce Gusto en vice versa. Verschillende systemen zijn:

  • Nespresso
  • Nespresso Vertuo
  • Dolce Gusto (zie foto)
  • Illy Iperespresso
  • Bosch Tassimo T-Discs
  • Lavazza a Modo Mio
  • Segafredo MyEspresso

Binnen deze koffiecupsystemen kun je kiezen uit verschillende machines. Nespressomachines worden gemaakt door verschillende merken, zoals DeLonghi, Krups, Magimix en Sage. Krups maakt vooral machines van Dolce Gusto. Lees wat ons Consumentenbond Panel een goed merk espressomachine vindt.

Nespresso of Dolce Gusto of ..?

Kies je nu het beste voor een Nespressomachine of eentje voor Dolce Gusto? Of ga je toch voor een Illy Iperespresso? Lees wat de verschillende systemen onderscheidt en maak je keuze.