icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Koffiecupmachines: Nespresso, Dolce Gusto en meer

Koffiecupmachines kennen we van bijvoorbeeld Nespresso of Dolce Gusto. Het zijn relatief compacte, eenvoudige apparaten waarmee je onder hoge druk koffie zet met koffiecups.
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 31 mei 2021

Cupmachines

Koffiecupmachines worden ook wel (gesloten) portiesystemen genoemd, omdat je per koffiecupje één kopje koffie zet.

Senseo-apparaten zijn ook koffiemachines met een portiesysteem, maar vanwege de manier van zetten scharen we ze niet onder espressomachines. Lees meer over Senseo bij de koffiezetapparaten.

Voor- en nadelen

Koffiecupmachines hebben een aantal voor- en nadelen ten opzichte van volautomaten of pistonmachines.

Voordelen Nadelen
Kan prima kwaliteit espresso zetten Prijs per kopje is relatief hoog
Snel Verpakkingsmateriaal per cup (niet duurzaam)
Makkelijk in gebruik Kleine watertank
Eenvoudig schoonmaken en ontkalken Weinig persoonlijke instellingen mogelijk
Weinig lawaai Eén kopje tegelijk
Compact op het aanrecht Weinig extra's zoals kopjesverwarming

Kosten

De meest populaire koffiecupmachines kosten minder dan €100. Maar de modellen verschillen sterk in prijs, uiteenlopend van €50 tot ruim €400. De machines met de laagste prijs zijn eenvoudig, zonder veel opties. De duurste modellen hebben melksystemen, zijn groter en hebben meer opties en instellingen.

In vergelijking met volautomaten of pistonmachines zijn koffiecupmachines het goedkoopst. Maar per kopje betaal je het meest. 

Zet je elke dag 2 kopjes koffie, dan ben je na een jaar al voordeliger uit met een volautomaat van €300, dan met een koffiecupmachine met originele Nespressocups. Gebruik je goedkopere koffiecupjes van een ander merk, dan ben je na een jaar goedkoper uit als je minimaal 4 kopjes per dag zet.

Als je veel koffie drinkt en je vindt het leuk om zelf aan de slag te gaan, dan ben je op langere termijn nog voordeliger uit met een pistonmachine, waarvan er al goede zijn vanaf €100.

Lees meer over de prijs van een kopje espresso.  

Melk opschuimen

Wil je koffievarianten met melk kunnen maken, dan zijn er koffiecupmachines waarmee je melk kunt opschuimen. Enkele uitgebreidere apparaten hebben een stoompijpje om zelf handmatig mee op te schuimen. Ook kan het apparaat een geïntegreerde melkkan of losse melkopschuimer (veelal Aeroccino) hebben. Apparaten voor Dolce Gusto hebben melkcapsules om melkkoffies mee te maken.

Lees meer over melkopschuimers of vergelijk koffiecupmachines met een melkopschuimer.

Koffiecupsystemen

9 Dolce Gusto PiccoloAlle koffiecupmachines worden gemaakt voor een specifiek systeem koffiecups. Kies je voor een machine met een bepaald systeem, dan kies je ook voor de bijbehorende koffiecups. Een Nespressocupje past niet in een machine voor Dolce Gusto en vice versa.

  • Nespresso
  • Nespresso Vertuo
  • Dolce Gusto (zie foto)
  • Illy Iperespresso
  • Bosch Tassimo T-Discs
  • Lavazza a Modo Mio
  • Segafredo MyEspresso

Binnen alle koffiecupsystemen kun je kiezen uit verschillende machines. Verschillende merken maken Nespressomachines, zoals DeLonghi, Krups, Magimix en Sage. Krups maakt vooral machines van Dolce Gusto. Lees wat ons Consumentenbond Panel een goed merk espressomachine vindt.

Nespresso of Dolce Gusto of ..?

Kies je nu het beste voor een Nespressomachine of eentje voor Dolce Gusto? Of ga je toch voor een Illy Iperespresso? Lees wat de verschillende systemen onderscheidt en maak je keuze.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.