icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Espressomachine kopen: waar let je op?

Espressomachines zijn er in allerlei varianten. Je kunt kiezen voor een portiesysteem, halfautomaat of een volautomaat. Wij helpen je met het kiezen van het juiste apparaat.

Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  22 februari 2018


1
Verschillende soorten espressomachines

2
Welk type koffie wil je gebruiken?

3
Extra opties op je espressomachine

Er zitten allerlei extra functies op espressomachines. Maar wat kun je ermee en is het handig? Hier kun je op letten:

 • Melkopschuimer: een stoompijpje waarmee je dit handmatig in een kannetje doet, of een cappuccinotoren. Dan zuigt de machine melk op uit een kan of pak met een slangetje . Er zijn ook geïntegreerde melkopschuimers die je in de machine klikt, dan gaat alles vanzelf.
 • Heet water: voor een kopje thee.
 • Kopjeswarmer: zo blijft je koffie langer warm. Let wel op, vaak wordt de houder voor kopjes niet actief verwarmd.
 • Verstelbare tuit: handig voor andere maten koffiekopjes.
 • Waterfilter: hiermee verminder je kalkaanslag.

Filter op deze opties in onze vergelijker

extra-opties-espressomachine-koopadvies

4
Het goedkoopste kopje espresso?

 • De volautomaten en halfautomaten zijn het duurst in aanschaf. Maar je zet er wel het goedkoopste kopje espresso mee. Gemiddeld kost een kopje espresso dan 3 cent. Zelfs met dure koffie kost je kopje espresso maar €0,14. Wanneer je gebruik maakt van cupjes of capsules liggen de prijzen per kopje aanzienlijk hoger, rond de €0,30 en €0,35. Gelukkig zijn er voor Nespresso inmiddels veel alternatieven op de markt. Maar ook dan is de prijs niet veel lager dan €0,18 per kopje. Drink je veel espresso? Investeer dan in een halfautomaat of volautomaat. Wanneer je maar een enkel kopje per dag drinkt is een portiesysteem prima.

  Lees alles over het goedkoopste kopje espresso

5
Maalschijven voor een koffiemolen

Voor espresso is een fijne maling van de koffiebonen belangrijk. Voor een halfautomaat maal je zelf bonen in een elektrische of handmatige molen. Of je koopt gemalen koffie voor espressomachines. Zelf malen is beter voor de meest verse koffie.

Maalschijven zijn gemaakt van metaal of keramiek. Metalen maalschijven zijn doorgaans goedkoper, maar kunnen warm worden tijdens het malen. Door de korte maaltijd is dit waarschijnlijk niet nadelig voor de smaak. Keramische schijven zouden minder heet worden en langer meegaan, maar deze bewering wordt niet ondersteund door onze recente duurtest waarin we keken hoe lang een espressomachine meegaat.

Verder kun je kiezen uit conische of vlakke maalschijven. Conische maalschijven zijn kegelvormig en zouden minder heet worden tijdens het malen. Platte maalschijven zouden een constantere maling geven. In een espressomachine zitten vrijwel altijd conische maalschijven. In losse bonenmalers zitten grotere maalschijven en die zijn vaak plat. 

Lees meer over het malen van koffiebonen

Koopadvies_channel5

6
Welke merk espressomachine kies je?

 • Als je overweegt een nieuwe espressomachine te kopen, dan zijn er heel wat merken waaruit je kunt kiezen. Delonghi, Saeco en Siemens zijn grote merken bij de volautomaten. Krups en Magimix zijn populaire merken voor Nespresso. Met onze test proberen we inzicht in de kwaliteit van machines te bieden. Maar hoe goed bevalt een merk na aanschaf en waarom zou je voor een bepaald apparaat kiezen? Deze vragen zijn lastiger in een lab te beantwoorden. We vroegen ruim 3500 consumenten naar hun ervaringen en tevredenheid met de aanschaf en het gebruik van hun espressomachine.

  Een aanbieding blijkt vaak doorslaggevend bij de aanschaf van een bepaalde machine. Maar ook de prijs-kwaliteitverhouding speelt een rol.

7
Is koffie gezond?

Koffie is de meest gedronken drank in Nederland. Hoe zit het met koffie en onze gezondheid? Het goede nieuws: koffie is niet ongezond. Zo verlagen 2 tot 4 koppen koffie per dag het risico op coronaire hartziekten en beroerte. 5 koppen per dag verlagen het risico op diabetes type 2. Volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad zijn (gefilterde) koffie en thee zonder suiker goede alternatieven voor suikerhoudende dranken.

Maar er zijn ook een paar nadelen waar je op moet letten.

 • Heb je last van een hoog cholesterolgehalte? Drink dan filterkoffie. Af en toe een kopje espresso kan geen kwaad
 • Drink niet al te veel koffie. In koffie zit een kleine hoeveelheid acrylamide. Dit is mogelijk kankerverwekkend
 • Drink niet meer dan 1 kop koffie wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft

Lees meer op onze pagina ‘Is koffie gezond?’

illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je ervaringen!

Welk merk heeft de lekkerste koffiebonen? En wat zijn de beste ontkalkingstabletten? Vraag het aan de Community of deel je eigen ervaringen.

We zijn de topics aan het ophalen...