icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Koopadvies

Espressomachine kopen: waar let je op?

Espressomachines zijn er in allerlei varianten. Je kunt kiezen voor een portiesysteem, halfautomaat of een volautomaat. Wij helpen je met het kiezen van het juiste apparaat.

Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


1
Kies de espressomachine die bij je past

Wil je weten welke espressomachine het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste espressomachine.

Help mij kiezen

Espressomachines

2
Soorten espressomachines

3
Welk type koffie wil je gebruiken?

4
Prijs van een kopje espresso

 • Volautomaten en halfautomaten zijn relatief duur. Maar je zet er wel het goedkoopste kopje espresso mee, gemiddeld zo'n 6 cent per kopje. Zelfs met dure koffie kost een kopje espresso maar rond de €0,14.

  Wanneer je gebruik maakt van cupjes of capsules liggen de prijzen per kopje aanzienlijk hoger, tussen de €0,25 en €0,39. Gelukkig zijn er inmiddels veel alternatieve capsules op de markt. Cupjes van supermarkthuismerken zijn er al vanaf €0,11 per kopje. Drink je veel espresso? Investeer dan in een halfautomaat of volautomaat. Wanneer je maar een enkel kopje per dag drinkt is een portiesysteem prima.

  Lees meer:

  Goedkoopste kopje espresso

5
Maalschijven

Voor espresso is een fijne maling van de koffiebonen belangrijk. Voor een halfautomaat maal je zelf bonen in een elektrische of handmatige molen. Of je koopt gemalen koffie voor espressomachines. Zelf malen is beter voor de meest verse koffie.

Maalschijven zijn gemaakt van metaal of keramiek. Metalen maalschijven zijn doorgaans goedkoper, maar kunnen warm worden tijdens het malen. Door de korte maaltijd is dit waarschijnlijk niet nadelig voor de smaak. Keramische schijven zouden minder heet worden en langer meegaan, maar deze bewering wordt niet ondersteund door onze duurtest espressomachines waarin we keken hoe lang een espressomachine meegaat.

Verder kun je kiezen uit conische of vlakke maalschijven. Conische maalschijven zijn kegelvormig en zouden minder heet worden tijdens het malen. Platte maalschijven zouden een constantere maling geven. In een espressomachine zitten vrijwel altijd conische maalschijven. In losse bonenmalers zitten grotere maalschijven en die zijn vaak plat. 

Lees meer: 

Malen van koffiebonen

Koopadvies_channel5

6
Welke merk espressomachine kies je?

 • Als je overweegt een nieuwe espressomachine te kopen, dan zijn er heel wat merken waaruit je kunt kiezen. Delonghi, Saeco en Siemens zijn grote merken bij de volautomaten. Krups en Magimix zijn populaire merken voor Nespresso. Met onze test proberen we inzicht in de kwaliteit van machines te bieden. Maar hoe goed bevalt een merk na aanschaf en waarom zou je voor een bepaald apparaat kiezen? Deze vragen zijn lastiger in een lab te beantwoorden. We vroegen ruim 5200 consumenten uit het Consumentenbond Internetpanel hoe tevreden zij zijn met hun huidige espressomachine. Jura, hét merk voor volautomaten, prijkt bovenaan. 

  Lees meer:

  Espressomachines: goede merken

7
Is koffie gezond?

Koffie is de meest gedronken drank in Nederland. Hoe zit het met koffie en onze gezondheid? Het goede nieuws: koffie is niet ongezond. Zo verlagen 2 tot 4 koppen koffie per dag het risico op coronaire hartziekten en beroerte. 5 koppen per dag verlagen het risico op diabetes type 2. Volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad zijn (gefilterde) koffie en thee zonder suiker goede alternatieven voor suikerhoudende dranken.

Maar er zijn ook een paar nadelen waar je op moet letten.

 • Heb je last van een hoog cholesterolgehalte? Drink dan filterkoffie. Af en toe een kopje espresso kan geen kwaad
 • Drink niet al te veel koffie. In koffie zit een kleine hoeveelheid acrylamide. Dit is mogelijk kankerverwekkend
 • Drink niet meer dan 1 kop koffie per dag als je zwanger bent of borstvoeding geeft

Lees meer: 

Is koffie gezond?

Hulp nodig of vragen?

Welk merk heeft de lekkerste koffiebonen? En wat zijn de beste ontkalkingstabletten? Vraag het op het forum of deel je eigen ervaringen.

 

Bekijk het forum