icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Espressomachine kopen: waar let je op?

Espressomachines zijn er in allerlei varianten. Je kunt kiezen voor een koffiecupmachine (met capsules), een halfautomatische pistonmachine of een volautomaat. Wij helpen je met het kiezen van het juiste apparaat.

1

Soorten espressomachines

Espresso Volautomaat - Default

Volautomaat

Met volautomatische espressomachines zet je met één druk op de knop verschillende soorten koffie, eventueel met melk. De koffiebonen worden vers gemalen. Je hebt veel instellingsmogelijkheden.

Espresso Capsule - Default

Koffiecupmachine

Voor Koffiecupmachines gebruik je koffiecups van bijvoorbeeld Nespresso of Dolce Gusto. De apparaten zijn het goedkoopst en het eenvoudigst. Ze zijn simpel te bedienen en schoon te maken.  

Espresso piston default

Pistonmachine

Met een halfautomatische pistonmachine waan je je een echte barista. Je vult de filterhouder met gemalen koffie, tampt de koffie aan en regelt de watertoevoer. Totdat je jouw perfecte koffie in de vingers hebt. 

koffiezet apparaat default

Of toch een andere?

Met een koffiezetapparaat zet je grotere hoeveelheden filterkoffie, die je warm kunt houden. Of kies voor de smaak en gemak van een Senseo-apparaat.

2

Video's espressomachines

Onze experts vertellen alles wat je moet weten over een espressomachine kopen. Ook probeerden ze een aantal espressomachines uit

Bekijk onze video's

3

Wat is je budget?

Koffiecupmachines goedkoopst

Koffiecupmachines zijn vaak goedkoper dan volautomaten of pistonmachines. Je koopt ze al voor minder dan €100. Voor een volautomaat of pistonmachine betaal je al gauw een paar honderd euro. De prijs hiervan kan oplopen tot meer dan €1500. 

Bonen goedkoper dan koffiecups

Maar de koffiecups die je gebruikt zijn juist duurder dan koffiebonen voor volautomaten of pistonmachines. Zelfs een kopje van een exclusief pak koffiebonen is vaak goedkoper dan met een koffiecup. Toch kun je ook voordeliger niet-originele koffiecups vinden. 

Hoeveel kopjes espresso per dag?

Waarmee je het goedkoopste kopje zet, hangt af van hoeveel je dagelijks drinkt. Een paar kopjes per dag zijn meestal voordeliger met een koffiecupmachine. Maar vanaf 2 kopjes per dag ben met je met originele Nespressocups al duurder uit dan koffie met een volautomaat van €300. 

Lees meer over:
Wat kost een espressomachine?

Video: 3 tips om op te letten

4

Melkopschuimers

Drink je graag een cappuccino of latte macchiato, kies dan een goede melkopschuimer bij je espressomachine. 

Stoompijpje

Een stoompijpje hang je in een kannetje met melk om zo handmatig melk op te schuimen. Je ziet dit met name bij pistonmachines, maar ook bij eenvoudiger volautomaten. Automatische stoompijpjes schuimen automatisch melk op in een kannetje of direct in het glas. 

Geïntegreerd melkreservoir

Een melkreservoir zit in of aan de machine. Met één druk op de knop zet de machine automatisch een cappuccino. Je vindt dit vooral bij volautomaten.

Melkslangetje met cappucinnatore

Je hangt het slangetje in een losse kan of een melkpak. Met een druk op de knop wordt de melk opgezogen en schuimt de cappuccinatore de melk op. 

Losse melkopschuimer

Je kunt ook een losse melkopschuimer gebruiken om melk op te schuimen. Nespresso verkoopt machines met een Aeroccino melkopschuimer, die soms áán het apparaat zit. 

Melkcapsules

Voor een cappuccino met een koffiecupmachine van Dolce Gusto gebruik je twee koffiecapsules: eentje voor de koffie en eentje speciaal voor de melk en het schuim. 

Lees meer over:
Melkopschuimers

melk-opschuimen

5

Instellingen en extra's

Met name volautomaten hebben allerlei (handige) extra’s. Ook kun je daarop met verschillende instellingen je favoriete kopje koffie maken. In principe geldt: hoe meer instellingen en extra’s, hoe duurder het apparaat.

Instellingen

Maalgraad: om te bepalen hoe fijn of grof de bonen gemalen worden, stel je de maalgraad in. Hoe fijner de koffie hoe sterker de extractie.

Temperatuur: kies hoeveel graden het water is vóórdat het met de koffie in aanraking komt door de temperatuur in te stellen.

Koffiehoeveelheid / sterkte: hoeveel koffie er gebruikt wordt voor één kopje. Hoe meer koffie, hoe sterker de koffie, door de koffiesterkte in te stellen. 

Waterhoeveelheid: het volume van je kopje espresso regel je door het koffievolume in te stellen. Hoe meer water, hoe voller je kopje. 

Extra’s

Waterfilter: wordt soms met de machine meegeleverd. Er komt minder kalk in de machine terecht, als je zo'n waterfilter in het waterreservoir plaatst. 

Kopjeswarmer: een verwarmd rekje bovenop de machine om kopjes op te plaatsen. Door een kopjeswarmer heb je altijd een verwarmd kopje om de koffie in te zetten.

Connected: enkele volautomaten kun je bedienen met een app. Op de app kun je precies jouw favoriete koffie samenstellen en opslaan. De koffie start met lopen via de app. Je moet helaas wel zelf nog het kopje eronder zetten.

Gebruiksgemak

6

Welk merk espressomachine kies je?

Er zijn heel wat merken om uit te kiezen als je een espressomachine wilt kopen. Grote merken voor volautomaten zijn De'Longhi, Philips en Siemens.  Krups en Magimix zijn populaire merken koffiecupmachines. 

In het laboratorium testen we wat de beste espressomachine is. Maar hoe tevreden zijn gebruikers over hun espressomachine? We vroegen het aan 4500 consumenten uit het Consumentenbond Panel.

Gangbare merken zoals De'Longhi en Magimix Nespressomachines scoren goed, maar het duurdere merk Jura steekt met kop en schouders boven de rest uit.

Lees meer over:
Goede merken espressomachines

Video: Bekijk waar je uit kunt kiezen

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke espressomachines goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Espressomachines