! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Espressomachine kopen: waar let je op?

Espressomachines zijn er in allerlei varianten. Je kunt kiezen voor een portiesysteem, een halfautomatische pistonmachine of een volautomaat. Wij helpen je met het kiezen van het juiste apparaat.

Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


1
Soorten espressomachines

2
Welke koffie wil je gebruiken?

3
Prijs van een kopje espresso

 • Volautomaten en pistonmachines zijn relatief duur. Maar je zet er wel het goedkoopste kopje espresso mee, gemiddeld zo'n 9 cent per kopje. Zelfs met dure koffie kost een kopje espresso maar rond de €0,20.

  Wanneer je cupjes of capsules gebruikt, kost een kopje koffie gemiddeld meer: 22 cent. Originele merkcupjes kosten met €0,42 het meest. Gelukkig zijn er inmiddels veel alternatieve capsules op de markt. Cupjes van supermarkthuismerken zijn er al vanaf €0,10 per kopje.

  Drink je veel espresso? Investeer dan in een pistonmachine of volautomaat. Wanneer je maar een enkel kopje per dag drinkt is een koffiecupapparaat prima.

  Lees meer:

  Goedkoopste kopje espresso

4
Welke merk espressomachine kies je?

 • Als je overweegt een nieuwe espressomachine te kopen, dan zijn er heel wat merken waaruit je kunt kiezen. De'Longhi, Philips en Siemens zijn grote merken bij de volautomaten. Krups en Magimix zijn populaire merken voor Nespresso. 

  Met onze test geven we inzicht in de kwaliteit van machines. Maar hoe tevreden zijn gebruikers van de espressomachines? We vroegen het aan 3880 consumenten uit het Consumentenbond Internetpanel.

  Gangbare merken zoals De'Longhi en Magimix Nespressomachines scoren goed, maar het duurdere merk Jura steekt met kop en schouders boven de rest uit.

  Lees meer over goede merken espressomachines

5
Is koffie gezond?

Koffie is de meest gedronken drank in Nederland. Het goede nieuws: koffie is niet ongezond. Zo verlagen 2 tot 4 koppen koffie per dag het risico op coronaire hartziekten en beroerte. 5 koppen per dag verlagen het risico op diabetes type 2. Volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad zijn (gefilterde) koffie en thee zonder suiker goede alternatieven voor suikerhoudende dranken.

Maar er zijn ook een paar nadelen waar je op moet letten.

 • Heb je last van een hoog cholesterolgehalte? Drink dan filterkoffie. Af en toe een kopje espresso kan geen kwaad.
 • Drink niet al te veel koffie. In koffie zit een kleine hoeveelheid acrylamide. Dit is mogelijk kankerverwekkend.
 • Drink niet meer dan 1 kop koffie per dag als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Lees meer: 

Is koffie gezond?

6
Kies de espressomachine die bij je past

Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste espressomachine.

Help mij kiezen

Espresso Keuzehulp - Columns

Hulp nodig of vragen?

Welk merk heeft de lekkerste koffiebonen? En wat zijn de beste ontkalkingstabletten? Vraag het op het forum of deel je eigen ervaringen.

 

Bekijk het forum