icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke soorten espressomachines zijn er?

Espressomachines zijn er in allerlei soorten en maten. Een volautomaat maalt met 1 druk op de knop de koffiebonen vers voor jouw kopje koffie. Koffiecupmachines zijn geschikt om snel een kopje koffie te zetten. En met een halfautomatische pistonmachine ben je zelf de barista. Welk soort apparaat past bij jou?
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert espressomachinesBijgewerkt op:12 februari 2024

espressomachines-cup-pisto-1200x800px

Welke espressomachine kies je?

Het hangt van een aantal factoren af welk soort espressomachine het beste bij jou past:

 • Je budget.
 • De beschikbare ruimte.
 • Het aantal kopjes dat je per dag zet.
 • Koffiedranken die je wilt maken, bijvoorbeeld met melk.
 • De opties en instellingen die je interessant vindt.
 • Hoeveel je zelf wilt doen, of de machine automatisch doet.

6b VolautomaatVolautomaten

Een volautomaat maalt de koffiebonen vers voor elk kopje koffie. Koffiezetten gaat hiermee helemaal automatisch. De meeste machines hebben een aantal programma's waarmee je eenvoudig een espresso of een lungo zet. Als de machine automatisch melk kan opschuimen, dan heeft het meestal ook een knop voor cappuccino. Uitgebreide machines hebben vaak meer dan 10 verschillende voorgeprogrammeerde koffierecepten.

Smaak aanpassen

Je kunt de smaak van koffie bij een volautomaat op een aantal manieren aanpassen:

 • Gebruik andere bonen.
 • Pas de hoeveelheid water aan.
 • Verander de maalgraad van de bonen.
 • Pas de dosering van de koffie aan.

Schoonmaken

Met een volautomaat moet je heel wat onderdelen van de espressomachine schoonmaken en ontkalken. Het hangt van het merk af of dit volautomatisch gebeurt of dat je dit handmatig moet doen.

Melk opschuimen

Sommige volautomaten hebben een melkopschuimer. De voordeligste machines hebben een stoompijpje om handmatig melk op te schuimen. Voor een paar tientjes extra koop je een machine met een melkslangetje en cappuccinatore. De meest geavanceerde machines hebben een geintegreerd melkreservoir. Daarmee zet je met één druk op de knop een melkkoffie. 

Testresultaten

Bekijk de testresultaten en vergelijk volautomatische espressomachines of kijk direct wat de beste volautomaat is.

Koffiecupmachines8 Koffiecupmachine

Koffiecupmachines kennen we onder andere van Nespresso of Dolce Gusto. Dit zijn vrij compacte, eenvoudige apparaten waarmee je onder hoge druk koffie zet met koffiecupjes. Momenteel zijn er 4 koffiecupsystemen te koop, waarvan de cupjes verschillen:

 • Nespresso
 • Nespresso Vertuo
 • Dolce Gusto 
 • Illy Iperespresso

Overige koffiecups

Er zijn ook nog andere koffiecupsystemen te koop: Bosch Tassimo, Lavazza a Modo Mio en Segafredo MyEspresso. Deze systemen kun je in Nederland niet echt vinden, maar zijn wel via (internationale) webwinkels te koop.

Lees meer over de voor- en nadelen van koffiecupmachines en de verschillen tussen de systemen. Of bekijk meteen wélke Nespresso-cupjes of cups van Dolce Gusto je kunt kiezen.

Testresultaten

Bekijk de testresultaten en vergelijk koffiecupmachines of kijk direct wat de beste koffiecupmachine is.

7a PistonmachinePistonmachines

Pistonmachines worden ook wel halfautomaten of manuele (handmatige) espressomachines genoemd. Je doorloopt zelf alle stappen van het koffiezetten. Daardoor heb je de ultieme controle om de koffie precies zo te zetten zoals jij hem wilt hebben. 

Het kost wel wat tijd en experimenteren om precies de juiste instellingen te vinden. Gemalen koffie druk je aan in een filter. Deze hang je in een filterdrager onder de uitloop voor heet water. De machines hebben meestal een filter voor 1 en 2 kopjes.

Espresso maken met een pistonmachine

Een espresso met een pistonmachine maak je zo:

 1. Vul het filterbakje met gemalen koffie of een ESE-pad.
 2. Stamp de koffie aan met een zogenaamde 'tamper'. Daarmee verdeel je de koffie gelijk en zorg je dat het water niet te snel door de koffie loopt.
 3. Plaats de gevulde filterdrager terug in de espressomachine. En laat het water doorlopen. De espresso is gezet.
 4. Tik de koffieprut uit de filterdrager, maak de drager schoon en draai hem terug in de machine. 

Soorten filters

Er bestaan 2 soorten filters voor in een pistonmachine: een drukfilter en een (traditionele) filter zonder druk.

Drukfilter

Een drukfilter bestaat uit een basis met veel gaatjes met daaronder een tweede wand, waarin vaak een enkel gaatje zit. Hierdoor ontstaat druk in het filter, als er water door de koffie loopt.

Het voordeel van dit filter is dat het minder precies aankomt op de maling van de koffie en de kracht waarmee de koffie wordt aangestampt in het filter. De opbouw van het filter zorgt voor een goede extractie. In de meeste instapmodellen worden deze filters gebruikt.  

Traditioneel filter

Het traditionele filter bestaat uit een enkele wand met gaatjes. De druk wordt niet door het filter opgebouwd, maar door de maling van de koffie en de kracht waarmee de koffie wordt aangestampt. Bij dit filter is de maling en het aanstampen van de koffie dus wel heel belangrijk.

Met een traditioneel filter is het dan ook echt even oefenen voordat je altijd een heerlijke espresso zet. Maar hiermee kun je wel tot in detail de smaak en aroma's van een espresso bepalen. Dit type machine is het meest geschikt voor de echte koffieliefhebber.

Melk opschuimen

De meeste pistonmachines hebben een stoompijpje voor het opschuimen van melk. Zelf melk opschuimen met een stoompijpje kost misschien wat oefening. Maar het schuim is zeker niet minder goed dan opgeschuimde melk uit een automatische melkopschuimer. Als een echte thuisbarista kun je zo allerlei verschillende koffiedranken maken. 

Smaak aanpassen

De smaak bij een pistonmachine hangt af van de machine. Maar ook van een aantal andere zaken:

 • De melange en branding van de bonen.
 • De maalgraad en hoe constant de maling is.
 • De versheid van de bonen.
 • De extractietijd en de aanstampdruk.
 • Het onderhoud van je espressomachine.

Boiler en thermoblok

De hoeveelheid kalkafzetting wordt bepaald door het materiaal van de boiler of het thermoblok. Deze worden van aluminium, messing of koper gemaakt. Bij koper is de geleiding van de temperatuur het beste. Aluminium is gevoeliger voor kalkafzetting en moet je dus eerder ontkalken.

Testresultaten

Bekijk de testresultaten en vergelijk alle pistonmachines of kijk direct wat de beste pistonmachine is. Of start onze Keuzehulp espressomachines. Beantwoord een paar vragen en je weet direct welk type machine het beste bij je past. 

Let op: sommige machines van Illy Lavazza lijken op een pistonmachine door de pistongreep (een hendel aan de filterhouder). Maar hierbij gebruik je toch capsules en geen gemalen koffie of ESE-pads.

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.