icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Espressomachine schoonmaken

Een espressomachine is een apparaat dat de nodige aandacht verdient. Zo moet je af en toe je espressomachine schoonmaken. Laat dagelijks de machine doorspoelen en reinig melkresten. Zo voorkom je verstopping en de verspreiding van bacteriën. Hoe pak je dit het handigst aan?
Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden

Gebruikstips_espressomachineschoonmaken

Reinig dagelijks het waterreservoir en gebruik altijd schoon water voor het lekkerste resultaat. Vergeet ook niet de residubak (waarin de koffiedrap wordt opgevangen), de lekbak en het rooster van de espressomachine schoon te maken. Doe dit met een zachte doek.

Melkresten

Als je melk opschuimt moet je een machine extra goed schoonmaken. Anders raakt deze verstopt. Bovendien voelen bacteriën zich thuis in de melkrestjes. Het ligt natuurlijk aan de melkopschuimvoorziening wat je moet doen.

Stoompijpje

Maak het stoompijpje van de espressomachine na gebruik direct schoon. Spoel het even door met stoom en neem het af met een schone doek.

Slangetje dat melk uit een pak of beker opzuigt

De machine heeft vaak een automatische spoelstand. Je klikt het slangetje dan vast op de machine en hij gaat spoelen. Heeft de machine dit niet? Zet het slangetje dan na gebruik in een kop schoon water en plaats een leeg kopje onder de uitloop. Zet de machine op 'stomen' en laat het water doorlopen tot het helder is. Haal aan het eind van de dag alle losse onderdelen van het melkreservoir en spoel ze schoon met warm water. Voeg eens per maand een speciaal reinigingsmiddel toe aan het water in het reservoir voor het spoelen. Dit is te koop bij speciaalzaken, online of bij de fabrikant.

Een geïntegreerd melkreservoir

De machine heeft vaak een schoonmaakprogramma voor de melkschuimonderdelen. Kijk daarvoor in de handleiding. Neem verder na het opschuimen de uitloop en de aansluitingen af met een doekje. Maak aan het einde van de dag het hele melkreservoir schoon in de vaatwasser, of gebruik warm water en een beetje afwasmiddel. Haal eerst de verschillende onderdelen los en controleer voor gebruik dat er geen melkresten zijn achtergebleven. Eventueel kun je met een tandenstoker hardnekkige melkresten loshalen. Vergelijk espressomachines met een melkopschuimvoorziening.

Waterfilters

Hoe vaak je een machine moet ontkalken ligt aan de waterhardheid in je woonplaats. Veel fabrikanten leveren teststrips om de waterhardheid te meten en anders is het op te vragen bij het waterbedrijf. Stel de juiste waterhardheid in op de machine, dan stemt hij de frequentie van de meldingen voor ontkalken daarop af.

Wanneer een filter?

Als je een machine zo min mogelijk wilt ontkalken, dan is een waterfilter aan te raden. Een waterfilter verzacht het water waardoor er minder kalkaanslag optreedt. Gebruik een waterfilter als de waterhardheid hoger is dan 10 DH. Veel machines hebben de mogelijkheid een waterfilter te plaatsen en vaak wordt ook een exemplaar meegeleverd bij aankoop. Waterfilters kosten €10 tot €15 per stuk en zijn elke 2 à 3 maanden aan vervanging toe. Wie tijdig het waterfilter vervangt hoeft minder of zelfs helemaal niet te ontkalken.

Onderhoudsvrij

Verschillende fabrikanten werken ook aan onderhoudsvrije machines. De Saeco Incanto HD8917 heeft een 'aquaclean-filter' waarbij het ontkalken pas nodig zou zijn na 5000 keer koffiezetten. De Miele CM7 ontkalkt volgens Miele geheel automatisch. Achterin de machine zit een klein patroon met appelazijn. Stel de machine zo in dat deze 's avonds of 's nachts de reinigingscyclus doorloopt, dan worden de pijpen met heet water en een druppel azijn doorgespoeld. Het patroon (€59,95) moet eens per jaar vervangen worden. Bekijk alle machines met een (optioneel) waterfilter.

Duurtest espressomachines

Tijdens de duurtest zetten we in ons lab 2500 kopjes koffie in 4 machines die werden onderhouden en 2500 kopjes koffie in dezelfde types espressomachines die niet werden onderhouden. Wat bleek: geen enkele van de machines vertoonde slijtage of zette na 2500 kopjes een minder lekkere espresso. Dus ook niet de machines die niet werden onderhouden.