icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Melk opschuimen

Koffievarianten met melk maken kun je handmatig en automatisch maken. Handmatig doe je dit met een stoompijpje. Is er een pompsysteem aanwezig? Dan is het een kwestie van een druk op een knop. Sommige machines maken met 1 druk op de knop direct cappuccino, café latte of latte macchiato. Dit zijn zogenaamde one-touch-systemen.
Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden


Verschillende systemen

Afhankelijk van het systeem moet je zelf melk opschuimen, of gaat dit automatisch.

 • Dolce Gusto espressomachines worden altijd geleverd zonder melkopschuimvoorziening. Hier zijn speciale cups voor.
 • Lavazza A Modo Mio modellen zijn verkrijgbaar met stoompijpje of automatische melkopschuimvoorziening.
 • Bij Nespresso zijn alleen (enkele) machines van Delonghi voorzien van een melkopschuimsysteem. Voor Krups en Magimix is er een losse melkopschuimer, de Aerocinno.
 • Het systeem van FrancisFrancis en Illy heeft met de Y5 ook een capsulemodel met een automatische melkopschuimvoorziening.
 • Segafredo heeft geen melkopschuimvoorziening.
 • Bij volautomaten leveren vrijwel alle merken modellen met en zonder melkopschuimvoorziening. Als er een melkopschuimvoorziening is dan kan dat met een stoompijpje of met een automatisch systeem. Een automatisch melkopschuimsysteem kan bestaan uit een melkunit die je aan de machine koppelt, of uit een slangetje dat melk opzuigt uit een pak of beker. Zo’n systeem met een slangetje wordt ook wel een cappuccinotoren genoemd. In een enkel geval is de beker geïsoleerd zodat de melk koel blijft.

In de vergelijker van espressomachines kun je filteren op de beste kwaliteit opgeschuimde melk.

Welke melk kan ik het beste gebruiken?

Het maakt in principe niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Het hoeft ook geen koemelk te zijn, sojamelk kan ook. Voor het maken van latte art (figuurtjes in cappuccino) werkt volle melk het beste.

Melk opschuimen met een stoompijpje

Sommige apparaten zijn voorzien van een stoompijpje waarmee je handmatig melk opschuimt. Dat kan een metalen stoompijpje zijn, of bij goedkopere varianten een kunststof pijpje. Maar van welk materiaal het stoompijpje ook is gemaakt, begin altijd met de melk opschuimen en zet daarna koffie. Goed melkschuim blijft prima tot de koffie klaar is.

 • Voor het opschuimen van melk gebruik je melk direct uit de koelkast (4 °C).
 • Gebruik een speciaal kannetje. Vul die tot net onder het begin van het schenktuitje.
 • Zet de stoompijp vol aan en laat even doorlopen, zo verwijder je condens uit het pijpje.
 • Plaats dan het tuitje van het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk.
 • Voeg lucht toe tot de melk handwarm is.
 • Plaats het pijpje dan dieper in de melk en houd hem wat schuin om een draaikolk (swirl) te creëren. Zorg dat de melk in beweging blijft.
 • Nu voeg je geen lucht mee toe, maar worden de bellen kleiner gemaakt (stretchen van de melk).
 • Let wel op, als je het stoompijpje te diep in de melk steekt dan krijg je alleen maar warme melk en geen schuim.
 • Laat de temperatuur van de melk niet te hoog worden. Dan gaat het zurig smaken. Houd tussen de 65 °C en 71 °C aan. 75 °C is echt het maximum.
 • Tik de kan met de onderzijde enkele keren stevig op een vlakke ondergrond om luchtbellen te verwijderen.
 • Zet de koffie en giet de melk erbij.
 • Maak direct na het zetten het stoompijpje schoon door hem even open te zetten en af te nemen met een vochtige doek.

Goed melkschuim is stevig, heeft een fijne structuur (microschuim) en voelt romig in de mond.

Automatisch melk opschuimen met een pompsysteem

Sommige apparaten hebben een melkreservoir. Dit vul je met melk en de machine maakt met een druk op de knop melkschuim. Het melkreservoir kan aangesloten zijn op de machine. Het melkreservoir is dan via een slangetje aan te sluiten of op de machine te bevestigen. Het kan ook los naast het apparaat staan zoals bij een aantal Nespressomachines.

Melk opschuimen met melkpoeder

Naast het opschuimen van gewone vloeibare melk, is er ook een apparaat dat met melkpoeder werkt. Dit is de Caffeo Latteo van Melitta.

Je kunt kiezen uit verschillende smaken melkpoeder, zoals vanille en chocolade. Het kan alleen met het speciale poeder milk2shower van Melitta. Dit poeder plaats je in een houdertje dat met een magneetje aan de machine hangt. Je zet dan een glas onder de koffie-uitloop en laat heet water met een soort douche over het poeder spuiten waardoor schuim ontstaat. Het schuim stroomt van het houdertje automatisch naar het glas.

Vergelijk systemen met een melkopschuimer.