icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Melk opschuimen

Voor een cappuccino of latte macchiato heb je melkschuim nodig. Espressomachines hebben daarvoor verschillende systemen. Dat kan met één druk op de knop of je gaat zelf aan de slag met een stoompijpje. Wat zijn de verschillende melkopschuimers en hoe maak je het perfecte melkschuim?

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:13 mei 2020

Gebruikstips_hoemoetjemelkopschuimen

Perfect melkschuim

Het perfecte melkschuim is stevig en fluwelig wanneer de koffie wordt geserveerd. De schuimlaag heeft volume maar een fijne structuur (microschuim). Het bevat geen grote luchtbellen. De ideale temperatuur is rond de 70°C. Boven de 76°C wordt de melk te zuur en onder de 60°C koelt de koffie te snel af.

Soorten melkopschuimers

Er zijn verschillende manieren waarmee het apparaat melk kan opschuimen. Het type melkopschuimer hangt af van het soort apparaat. Sommige zijn volledig automatisch, bij anderen kun je zelf aan de slag.  

1 StoompijpjeStoompijpje

Door het stoompijpje in een kannetje met melk te hangen, kun je handmatig de melk opschuimen. Dat vereist enige oefening. Als je de truc doorhebt, kun je hier het beste melkschuim mee maken. Er zit wel verschil in de stoompijpjes en de kwaliteit van de melkschuim en het gemak van het opschuimen. De temperatuur wordt bijvoorbeeld niet hoog genoeg. En de beste stoompijpjes hebben een goede hoek waardoor je hem makkelijk in het kannetje kan plaatsen.

Vergelijk koffiecupmachines, volautomaten en halfautomaten met stoompijpje

2a direkt in glasDirect in het glas

Een enkel apparaat heeft een combinatie van stoompijpje en melkkloppertje die je direct in een glas met melk schuift. De melk wordt zo opgeschuimd en de koffie komt erbij. Melk opschuimen kan zo prima, maar je bent minder flexibel in de hoeveelheid melk en het soort glas. Per keer schenk je zelf de juiste hoeveelheid melk in het glas.  

Espressomachines met melkopschuimer in het glas of lees onze eerste indruk van de Krups Nespresso Atelier

Geïntegreerde melkopschuimer

Met een druk op de knop voor een koffievariant, geeft een apparaat met geïntegreerde melkopschuimer automatisch de juiste hoeveelheid opgeschuimde melk in het kopje. Je ziet dit dan ook vooral terug bij volautomaten. De melk zit in een reservoir dat in het apparaat zit. Je kunt deze loshalen en in de koelkast plaatsen. Sommige hebben een dubbele wand en blijven daardoor langer koel. De kwaliteit van de melkschuim is vrijwel altijd goed.

Vergelijk espressomachines met geïntegreerde melkopschuimer

3 MelkslangetjeMelkslangetje en cappuccinatore

Apparaten met een melkslangetje werken vrijwel hetzelfde als met een geïntegreerde melkopschuimer. Alleen gebruik je voor de melk een externe kan, reservoir of melkpak. Via de melkslang wordt de melk aangezogen en met een cappuccinatore wordt de melk met stoom verwarmd en met lucht opgeschuimd. De kwaliteit van de melkschuim is bij vrijwel alle apparaten goed.

Vergelijk espressomachines met melkslangetje

4 Aeroccino NespressoLosse melkopschuimer

Om melk op te schuimen kun je uiteraard ook een losse melkopschuimer kopen. Maar soms worden ze ook met de espressomachine meegeleverd en zitten ze er zelfs deels aan vast, bijvoorbeeld bij de Aeroccino. Losse melkopschuimers zijn al te koop voor enkele tientjes. Ze maken redelijk tot goed schuim, ze zijn vooral goed in het creëren van volume. Voor de perfecte, stevige en fluwelen schuimlaag kun je beter experimenteren met een espressomachine met stoompijpje.

Bekijk de test melkopschuimers.

Melkcapsules

Koffiecupmachines van Dolce Gusto kunnen koffievarianten met melk zetten met speciale capsules met melk.

Beste melk voor melkschuim

Volle, koude melk

Het maakt in principe niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (=figuurtjes in de cappuccino). Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim'.
Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo’n 4°C.

Zonder lactose kan ook

Je kunt ook andere melk dan koemelk gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan sojamelk of amandelmelk. Lees meer over melkvervangers.

Zelf melk opschuimen

Het kan wat oefening vergen om zelf perfect melkschuim te maken. Melk in een pannetje wordt snel te heet en bij het opkloppen krijg je gauw grote luchtbellen. Als je het opschuimen met een stoompijpje onder de knie krijgt, kun je als een echte barista perfect melkschuim maken.

  • Gebruik een speciaal kannetje van RVS, om de temperatuur goed aan te voelen.
  • Vul het kannetje voor ongeveer de helft met melk.
  • Zet de stoompijp vol aan zodat het eerste condenswater eruit loopt en hij goed op stoom is. Zet hem daarna weer uit.
  • Plaats het tuitje van het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk. Zet de stoom aan en voeg zo lucht aan de melk toe. Het volume neemt toe en beweeg de kan verder naar beneden om lucht toe te blijven voegen, het stretchen van de melk. Ga door totdat de melk handwarm is. Dat kun je voelen aan de bodem van het kannetje.
  • Plaats het pijpje dieper in de melk en houd het kannetje wat schuim om een draaikolk (swirl) te maken. Zo blijft de melk in beweging en voeg je geen lucht meer toe. De bellen worden kleiner. Verwarm zo de melk tot zo'n 70°C.
  • Zet de stoomtoevoer uit. Hoe ziet het melkschuim eruit? Als je grote bellen ziet, kun je het kannetje een paar keer op het aanrecht tikken. En wals de melk rond voor een soepel, glanzend microschuim.  
  • Maak direct na het zetten het stoompijpje schoon door hem even open te zetten en af te nemen met een vochtige doek.

Bekijk in de video hoe je een goede cappuccino of latte machiato maakt. En hoe maak je latte art (figuurtjes in de melk)?

Let op!

Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies

Instellingen aanpassen

Schoonmaken

Melkresten zijn bij uitstek favoriet voor bacteriën. Daarom is het belangrijk om melksystemen goed schoon te maken. Lees meer over espressomachine schoonmaken.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke espressomachines goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste espressomachine

Beste-Espressomachines-General

Lees ook: