icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zo maak je het beste melkschuim

Voor een cappuccino of latte macchiato heb je melkschuim nodig. Zo maak je het perfecte melkschuim.
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert espressomachinesBijgewerkt op:5 april 2022

Gebruikstips_hoemoetjemelkopschuimen

Perfect melkschuim

Het perfecte melkschuim is stevig en fluwelig wanneer de koffie wordt geserveerd. De schuimlaag heeft volume maar een fijne structuur (microschuim). Het bevat geen grote luchtbellen. De perfecte temperatuur is rond de 70°C. Boven de 76°C wordt de melk te zuur en onder de 60°C koelt de koffie te snel af.

Soorten melkopschuimers

Er zijn verschillende manieren waarmee het apparaat melk kan opschuimen. Het type melkopschuimer hangt af van het soort apparaat. Sommige zijn automatisch, bij anderen kun je zelf aan de slag.  

1 Stoompijpje

Beste melk voor melkschuim

Volle, koude melk

Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo’n 4°C.

Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim.'

Zonder lactose kan ook

Je kunt ook andere melk dan koemelk gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan sojamelk of amandelmelk. Lees meer over melkvervangers.

Zelf melk opschuimen

Je moet wel wat oefenen om zelf perfect melkschuim te maken. Melk in een pannetje wordt snel te heet en bij het opkloppen krijg je gauw grote luchtbellen. Krijg je het opschuimen met een stoompijpje onder de knie, dan kun je als een echte barista perfect melkschuim maken.

  • Gebruik een speciaal kannetje van RVS, om de temperatuur goed aan te voelen.
  • Vul het kannetje voor ongeveer de helft met melk.
  • Zet de stoompijp vol aan zodat het eerste condenswater eruit loopt en hij goed op stoom is. Zet hem daarna weer uit.
  • Plaats het tuitje van het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk. Zet de stoom aan en voeg zo lucht toe aan de melk. Het volume neemt toe. Beweeg de kan verder naar beneden om lucht toe te blijven voegen. Dit heet het stretchen van de melk. Ga door totdat de melk handwarm is. Dat kun je voelen aan de bodem van het kannetje.
  • Plaats het pijpje dieper in de melk en houd het kannetje wat schuin om een draaikolk (swirl) te maken. Zo blijft de melk in beweging en voeg je geen lucht meer toe. De bellen worden kleiner. Verwarm zo de melk tot zo'n 70°C.
  • Zet de stoom uit. Hoe ziet het melkschuim eruit? Als je grote bellen ziet, kun je het kannetje een paar keer op het aanrecht tikken. En draai de melk rond voor soepel, glanzend microschuim.  
  • Maak direct na het zetten het stoompijpje schoon. Dit doe je door hem kort open te zetten en daarna af te nemen met een vochtige doek.

Bekijk in de video hoe je een goede cappuccino of latte machiato maakt. En weet je hoe je figuurtjes in de melk maakt (latte art)? Dat wordt hierin ook stap voor stap uitgelegd.

 

Let op!

Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies

Instellingen aanpassen

Schoonmaken

Bacteriën houden van melkresten. Daarom is het belangrijk om melksystemen goed schoon te maken. Lees meer over espressomachines schoonmaken.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.