icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Koffievarianten met melk kun je handmatig of automatisch maken. Handmatig doe je dit met een stoompijpje. Met een melkbeker of een cappucccinatore is het een kwestie van een druk op een knop. Sommige machines maken met een enkele druk op de knop direct een cappuccino. Dit zijn zogenaamde one-touch-systemen.

Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:22 augustus 2018

Gebruikstips_hoemoetjemelkopschuimen

Verschillende systemen

Afhankelijk van het systeem moet je zelf melk opschuimen, of gaat dit automatisch.

  • Dolce Gusto espressomachines worden altijd geleverd zonder melkopschuimvoorziening. Hier zijn speciale cups voor.
  • Bij Nespresso hebben enkele machines (met name van Delonghi) een melkopschuimsysteem. Voor Krups en Magimix is er een losse melkopschuimer, de Aerocinno.
  • Het systeem van FrancisFrancis en Illy heeft met de Y5 ook een capsulemodel met een automatische melkopschuimvoorziening.
  • Bij de volautomaten hebben vrijwel alle merken modellen met een melkopschuimvoorziening. Een melkopschuimvoorziening kan een stoompijpje of een automatisch systeem zijn. Melk opschuimen met een stoompijpje moet je even oefenen.

In de vergelijker van espressomachines kun je filteren op de beste kwaliteit opgeschuimde melk.

Welke melk kan ik het beste gebruiken?

Het maakt in principe niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Het hoeft ook geen koemelk te zijn, sojamelk kan ook. Voor het maken van latte art (figuurtjes in cappuccino) werkt volle melk het beste.

Melk opschuimen met een stoompijpje

Sommige apparaten zijn voorzien van een stoompijpje waarmee je handmatig melk opschuimt. Dit vergt enige oefening, maar doet zeker niet onder voor een automatisch systeem. Dit zijn een paar tips:

  • Voor het opschuimen van melk gebruik je melk direct uit de koelkast (4 °C).
  • Gebruik een speciaal kannetje. Vul die tot net onder het begin van het schenktuitje.
  • Zet de stoompijp vol aan en laat even doorlopen.
  • Plaats dan het tuitje van het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk.
  • Voeg lucht toe tot de melk handwarm is.
  • Plaats het pijpje dan dieper in de melk en houd hem wat schuin om een draaikolk (swirl) te creëren. Zorg dat de melk in beweging blijft.
  • Nu voeg je geen lucht mee toe, maar worden de bellen kleiner gemaakt (stretchen van de melk).
  • Let wel op, als je het stoompijpje te diep in de melk steekt dan krijg je alleen maar warme melk en geen schuim.
  • Laat de temperatuur van de melk niet te hoog worden. Dan gaat het zurig smaken. Houd tussen de 65 °C en 71 °C aan. 75 °C is echt het maximum.
  • Tik de kan met de onderzijde enkele keren stevig op een vlakke ondergrond als je te grote luchtbellen hebt.
  • Maak direct na het zetten het stoompijpje schoon door hem even open te zetten en af te nemen met een vochtige doek.

Goed melkschuim heeft een fijne structuur (microschuim) en voelt romig in de mond.