icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kenmerken van een goede espresso

Je kunt op veel manieren koffiezetten, en allerlei kleine koffies gaan door als espresso. Dus wanneer kun je nou spreken van een goede espresso? Op deze pagina vind je de belangrijkste kenmerken van een ‘echte’ espresso. Zo drink je de heerlijkste koffie, gewoon bij je thuis.
Wouter Rensink_S

Wouter Rensink   Expert ElektronicaBijgewerkt op:17 september 2025

Artikel_goedkoopstekopjeespresso

Benodigdheden

Volgens de Italian National Espresso Institute (INEI) heb je voor een goede espresso nodig:

Daarnaast moet de koffie aan een aantal kenmerken voldoen, zoals de hoeveelheid koffie.

Gebruikstips_hoezetjedelekkersteespresso De koffie

Voor een espresso gebruik je ongeveer 7 gram gemalen koffie. Volgens INEI mag je hier een halve gram van afwijken.

  • Bij pistonmachines kun je zelf de juiste hoeveelheid bonen malen met een losse bonenmaler.
  • Gebruik je koffiecups? Kijk dan op de verpakking hoeveel gram koffie er in de cup zit.
  • Bij een volautomaat weet je niet altijd hoeveel gram koffie er gebruikt wordt. Je kunt de hoeveelheid koffie regelen door de koffiesterkte aan te passen.

Het water

Een espresso is ongeveer 25 ml. Volgens INEI mag je hier een 2,5 ml van afwijken.

De temperatuur

Als de koffie uit de machine loopt, moet deze 88°C zijn. Volgens INEI mag dit 2°C afwijken. Als de espresso in de kop zit, moet deze 67°C zijn. Volgens INEI mag dit 3°C afwijken.

Als het water te heet is, kan de koffie verbranden. Ook zal de koffie bitterder van smaak worden.

Er zijn espressomachines waarop je de temperatuur kunt instellen. De temperatuur van de koffiekop maakt ook uit. Deze kun je beïnvloeden door het kopje vooraf te verwarmen met heet water. Je kunt de kopjes ook bewaren op een espressomachines met kopjesverwarming.

Voorverwarmen koffiemachine

Het is belangrijk dat de machine goed is opgewarmd. De machine geeft aan als deze klaar is voor gebruik. Afhankelijk van de machine duurt het opwarmen een halve minuut tot een paar minuten. Soms adviseren fabrikanten om de machine al veel eerder aan te zetten. Volautomaten kunnen van tevoren druppelen om de leidingen voor te verwarmen. Bij een pistonmachine kun je dat zelf doen.

De doorlooptijd

Het zetten van je espresso moet 25 seconden duren. Maar het mag ook 5 seconden korter of langer duren voordat al het water door de gemalen koffie is gelopen. De waterdruk is hierbij 9 bar. Volgens INEI mag dit 1 bar afwijken.

Het is daarbij belangrijk dat de koffie direct doorloopt als je de watertoevoer start. Anders kan de koffie verbranden. Ook is het belangrijk dat de koffie in een vloeiende straal eruit komt. En dus niet druppel voor druppel.

Een te lange doorlooptijd zorgt voor bittere koffie. Een te korte doorlooptijd zorgt voor zure koffie met weinig smaak. Bij een juiste doorlooptijd geeft de koffie genoeg smaak af aan het water. De espresso geeft dan ook een lange nasmaak.

gebruikstips-espresso-maken-4m's De maalgraad

Omdat de waterdruk een gegeven is, kun je de doorlooptijd beïnvloeden met je koffiemaling. Bij een grovere maling loopt het water sneller door de koffie heen dan bij een fijnere maling.

De tamper

Als je een pistonmachine gebruikt, moet je de koffie ook gelijkmatig aandrukken met een tamper. Met een tamper van kunststof kun je de koffie minder goed aandrukken. Gebruik daarom een massieve tamper die goed aansluit in het filterbakje. Een andere optie is een tamperstation. Hier leg je de filterhouder in als je de koffie aantampt. Zo zet je meer kracht dan wanneer je de filterhouder in je hand houdt. Er zijn ook espressomachines met een elektrische tamper, die automatisch de juiste hoeveelheid druk zet.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.