icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Is koffie gezond?

Koffie is de meest gedronken drank in Nederland. Hoe zit het met koffie en onze gezondheid? Koffie kan zeker een positief effect op de gezondheid hebben. Toch zijn er wel een paar dingen om op te letten.
Irene La Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 12 oktober 2022

Artikel_koffiegezond

Gunstige werking van koffie

Koffie bestaat voor een groot deel uit water en is daarmee een goede bron van vocht. Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid:

  • 2-4 koppen per dag:  geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte.
  • 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.

Cafeïne

De cafeïne in 1 à 2 kopjes koffie per dag is opwekkend en vermindert het gevoel van vermoeidheid. Ook het geheugen, de alertheid en motivatie nemen iets toe. Meer koffie drinken geeft geen groter effect. Sterker nog, een teveel aan cafeïne leidt tot prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid en hartkloppingen.

Cholesterol

In koffie zit cafestol. Dit stofje verhoogt het slechte (LDL-)cholesterol in het bloed.

Bij filterkoffie blijft cafestol achter in het papieren filter. In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol. Het drinken van filterkoffie heeft daarom bijna geen effect op het cholesterolgehalte. In espressokoffie zit meer cafestol. En in ongefilterde koffie uit een cafetière of Turkse koffie zit veel cafestol. 

Niet alleen de manier van zetten heeft invloed op het cafestolgehalte. Er is ook verschil tussen verschillende merken. Hierover lees je meer in de Test Koffie (pdf) uit de Gezondgids van augustus 2016. Ook bleek dat koffie gezet met espresso-cupjes de helft minder cafestol bevat als koffie gezet met Lungo-cupjes.

 

Zetmethode
 
Gefilterd*
 

Cafestol 
(mg per kopje)

Maximaal aantal kopjes per dag**

Filterkoffie ja 0,1 ongelimiteerd
Koffiepads ja 0,1 ongelimiteerd
Automaat met vloeibaar koffieconcentraat ja 0,1 ongelimiteerd
Automaat met een papieren filter *** ja 0,1 ongelimiteerd
Oploskoffie ja 0,2 ongelimiteerd
Koffiecapsules   1 2-3
Italiaans espressopotje (Moka)   1 2-3
Automaat met een metalen of nylon filter ***   1 2-3
Espresso   1,5 2-3
Cafetière (French press)   3,5 1
Turkse/Griekse koffie   4 1

* Met een papieren filter.

** Aantal kopjes dat je kunt drinken voordat het een opvallend effect heeft op het cholesterolgehalte.

*** Aan de buitenkant van een automaat kun je vaak niet zien welk type filter er wordt gebruikt. De zetmethode kun je vragen aan diegene die hem vult of aan de leverancier.

Acrylamide

Acrylamide is een stof die ontstaat bij verhitting van zetmeelrijke stoffen. Bij een hogere inname is het misschien niet goed voor je gezondheid. In 1 kopje koffie zit niet zoveel van deze stof. Maar bij flink koffiedrinken, telt het behoorlijk op.

Signaalwaardes

Er zijn signaalwaardes voor de hoeveelheid acrylamide in koffie. Is de waarde te hoog, dan moet de fabrikant zijn proces aanpassen.

De Franse consumentenbond liet in 2014 de hoeveelheid acrylamide meten in een aantal koffiecapsules van Nespresso en L'Or en in oploskoffie van Nestlé. De hoeveelheid acrylamide ging hier niet over de signaalwaardes heen. En alle koffies bevatten ongeveer evenveel acrylamide.

De Zweedse consumentenbond vond in datzelfde jaar wel enkele overschrijdingen. Het ging om koffiecapsules van de merken Lavazza (2 van de 4) en Nespresso (1 van de 4).

Koffiesurrogaat

Kies je voor granenkoffie of een andere koffiesurrogaat, dan kun je bedrogen uitkomen. Als deze 'koffie' gemaakt is van cichorei, dan zit er vaak flink wat acrylamide in. Tot wel 10 keer zoveel als in gewone koffie.

Hoeveel kopjes koffie?

Hoewel er weinig cafestol in gefilterde koffie zit, adviseert het Voedingscentrum om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken. Dit heeft te maken met de hoeveelheid cafeïne in koffie. Voor espresso en koffiecups is het advies van het Voedingscentrum om niet meer dan 2 à 3 kopjes per dag te drinken. Hier zit meer cafestol in.

Zwangerschap en borstvoeding

Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan kun je volgens het Voedingscentrum beter niet meer dan 2 kopjes koffie per dag drinken. Anders heeft het nadelige gevolgen voor je kind.

Kinderen

Voor kinderen onder de 13 jaar is het advies geen koffie te drinken. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar mogen maximaal 1 kopje. Het zenuwstelsel van kinderen is nog in ontwikkeling en kan door een overmaat aan cafeïne worden aangetast.

Lees ook:

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.