! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Espressomachine repareren of afdanken

Espressomachines worden soms overbodig of gaan stuk. Wat doe je er dan mee? In de schuur laten staan of in de vuilnisbak gooien zijn niet bepaald de beste keuzes. De volgende oplossingen zijn in elk geval beter voor het milieu:

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:20 november 2020


Espressomachine repareren

Een kapotte espressomachine repareren is over het algemeen milieuvriendelijker dan nieuw kopen, omdat het grondstoffen, energie en afval spaart als je er langer mee doet. Zelf repareren is meestal het goedkoopst, tenzij de reparatie nog binnen de garantie valt. Onderdelen van espressomachine zijn soms te koop bij speciale onderdelenwinkels, op internet en bij fabrikanten.

Verreweg de meeste problemen bij espressomachines komen doordat de machine niet of onvoldoende is ontkalkt of schoongemaakt. Als schoonmaken of ontkalken niet helpt zijn espressomachines vaak lastig zelf te repareren. Je kunt dan een monteur inschakelen.

Een professionele monteur inschakelen is meestal de duurste optie. Let goed op de mogelijke garantie, en vraag altijd vooraf een prijsopgaaf op papier. De uiteindelijke rekening mag niet meer dan 10% afwijken van het afgesproken bedrag, tenzij de reparateur hiervoor toestemming heeft gevraagd.

Hulp bij repareren kun je ook krijgen in een van de vele Repair Café's. Dit zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Er zijn reparatiedeskundigen aanwezig evenals gereedschap en materiaal om reparaties uit te voeren.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke espressomachines goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste espressomachine

Beste-Espressomachines-General

Espressomachne weggeven of verkopen

Mogelijkheden voor weggeven:

  • Familie, vrienden en kennissen.
  • (Sport)verenigingen.
  • Kringloopwinkel.
  • Goede-doelenwinkel.
  • Adverteren met 'gratis af te halen' op een website, zoals marktplaats.nl of gratisaftehalen.nl.

Mogelijkheden tot verkoop:

  • Verkoopwebsites zoals Marktplaats.
  • Veiligwebsites zoals eBay.

Vooral apparaten met een laag energieverbruik zijn geschikt voor een tweede leven, zoals  keukenapparatuur. Oude energieverslindende koelkasten, diepvriezers, wasmachines, vaatwassers en wasdrogers kun je beter niet verkopen of weggeven. Inleveren voor een milieuvriendelijke verwerking is beter.

Niet weggooien maar apart inleveren

Elektrische apparaten bevatten vaak schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Door ze op de juiste manier af te danken kunnen ze milieuvriendelijk verwerkt worden, en onderdelen worden gerecycled. Alle apparaten die op stroom of batterijen werken, kun je daarom het best apart inleveren. Gescheiden inleveren is gratis. Je hebt hiervoor namelijk al betaald via de verwijderingsbijdrage.

Er zijn diverse inleverpunten:

  • De winkel waar je een nieuw apparaat koopt: als je een nieuw apparaat koopt, is de winkel verplicht je oude soortgelijke apparaat in te nemen. Deze zogeheten oud-voor-nieuw-regeling geldt alleen voor particulieren. 
  • De gemeentelijke milieustraat. Zelf brengen is altijd gratis. Sommige gemeenten komen afgedankte apparaten zelfs bij inwoners thuis ophalen. Check bij je gemeente hoe het bij jou geregeld is.

Inleveren bij gemeente of winkel is gratis.

Verwijderingsbijdrage

Bij de aankoop van elektrische apparaten (en energiezuinige lampen), en dus ook espressomachines, betaal je een verwijderingsbijdrage. Deze is bij de prijs inbegrepen. Met dit geld worden gebruikte apparaten gerecycled.

Lees ook:

Welke espressomachine past bij jou?

Wij helpen je met een paar simpele vragen.

Gebruik de keuzehulp

Keuzehulp Espressomachine