icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Espressomachine repareren of afdanken

Espressomachines worden soms overbodig of gaan stuk. Wat doe je er dan mee? In de schuur laten staan of in de vuilnisbak gooien zijn niet bepaald de beste keuzes. De volgende oplossingen zijn in elk geval beter voor het milieu.
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert espressomachinesBijgewerkt op:16 februari 2024

Repareren of afdanken

Espressomachine repareren

Een kapotte espressomachine repareren is over het algemeen milieuvriendelijker dan nieuw kopen, omdat het grondstoffen, energie en afval spaart als je er langer mee doet. Zelf repareren is meestal het goedkoopst, tenzij de reparatie nog binnen de garantie valt. Onderdelen van espressomachines zijn soms te koop bij speciale onderdelenwinkels, op internet en bij fabrikanten.

Ontkalken en schoonmaken

Verreweg de meeste problemen bij espressomachines komen doordat de machine niet of onvoldoende is ontkalkt of schoongemaakt. Als schoonmaken of ontkalken niet helpt, is het vaak lastig om hem zelf te repareren. Schakel dan een dan een monteur in.

Monteur inschakelen

Een professionele monteur inschakelen is meestal de duurste optie. Let goed op de mogelijke garantie, en vraag vooraf altijd - op papier - wat het kost. De uiteindelijke rekening mag niet meer dan 10% afwijken van het afgesproken bedrag. Tenzij de reparateur hiervoor toestemming heeft gevraagd.

Repair café

Je kunt ook hulp krijgen in een van de vele Repair Café's. Dit zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Er zijn reparatiedeskundigen, gereedschap en materiaal om reparaties uit te voeren aanwezig.

Niet weggooien, maar apart inleveren

Elektrische apparaten bevatten vaak schadelijke stoffen zoals zware metalen. Daarom is het belangrijk dat je ze op de juiste manier afdankt. Ze worden dan milieuvriendelijk verwerkt en de onderdelen opnieuw gebruikt. Alle apparaten die op stroom of batterijen werken, kun je daarom het best apart inleveren.

Inleveren is gratis. Fabrikanten van apparaten betalen al een 'recyclingbijdrage' om de recycling van een apparaat te bekostigen. Dit zie je niet op het prijskaartje in de winkel.

Verschillende inleverpunten:

  • De winkel waar je een nieuw apparaat koopt. Als je een nieuw apparaat koopt, is de winkel verplicht je oude soortgelijke apparaat in te nemen. Deze zogeheten oud-voor-nieuw-regeling geldt alleen voor particulieren.
  • De gemeentelijke milieustraat. Zelf brengen is altijd gratis. Sommige gemeenten komen afgedankte apparaten zelfs bij inwoners thuis ophalen. Check bij je gemeente hoe het bij jou geregeld is.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.