icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ontdek de Gezondgids |

Word abonnee en kies je korting / cadeau.

Gezondgids 45x45
Gebruikstips

Gebruikstips voor je espressomachine

Hoe zet je de lekkerste espresso? En hoe maak je thuis de beste cappuccino? Wij geven je graag een aantal tips. Daarnaast vertellen we hoe je de machine het beste kunt onderhouden en ontkalken.

Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden


1
Hoe zet je de lekkerste espresso?

Een goede espresso zetten is een kunst. Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten.

  • Laat de machine goed opwarmen. Anders krijg je koude espresso.
  • Zorg voor bonen van goede kwaliteit.
  • De koffiebonen moet je vers en fijn malen.
  • Neem 7 tot 9 gram fijn gemalen koffie per kopje. Maal de koffie in een droge omgeving.
  • Druk de koffie goed aan met een massieve tamper die goed aansluit in het filterbakje. Gebruik geen tamper van kunststof. Hiermee druk je de koffie onvoldoende aan.
  • Een goede espresso zet je in 22,5 tot 27,5 seconden.

Lees meer over het zetten van een goede espresso.

Gebruikstips_hoezetjedelekkersteespresso

2
Hoe moet je melk opschuimen?

Wanneer je een cappuccino of latte macchiato maakt heb je melkschuim nodig. Nu zijn er espressomachines die dit zelf kunnen, maar je kunt ook een losse melkopschuimer kopen. Met een halfautomaat moet je met de stoompijp handmatig melk opschuimen. Dit werkt als volgt:

  • Gebruik melk direct uit de koelkast (4 °C).
  • Gebruik een speciaal kannetje. Vul die tot net onder het begin van het schenktuitje.
  • Zet de stoompijp vol aan en laat even doorlopen.
  • Plaats het tuitje van het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk. Voeg lucht toe tot de melk handwarm is.
  • Plaats het pijpje dan dieper in de melk en houd hem wat schuin om een draaikolk te creëren. Zorg dat de melk in beweging blijft.
  • Laat de temperatuur van de melk niet boven de 75 °C komen.
  • Tik de kan met de onderzijde enkele keren stevig op een vlakke ondergrond om luchtbellen te verwijderen.
  • Zet de koffie en giet er melk(schuim) bij.

Lees meer over het opschuimen van melk.

Gebruikstips_hoemoetjemelkopschuimen

3
Welke koffiespecialiteiten zijn er?

Espresso: koffie gezet onder hoge druk door fijn gemalen koffie bonen.

Doppio: 2 espresso’s in 1 kopje.

Caffè Americano: espresso met heet water. Lijkt qua smaak het meest op filterkoffie.

Caffè macchiato: espresso met een beetje melkschuim.

Cappuccino: 3 gelijke delen espresso, warme melk en melkschuim.

Caffè lungo: espresso die wat langer door blijft lopen, zo krijg je een grotere kop minder sterke koffie.

Caffè latte: caffè lungo die voor de helft uit warme melk bestaat.

Latte macchiato: lijkt op koffie verkeerd. Een glas warme melk met een kopje espresso.

welke-koffiespecialiteiten-zijn-er-gebruikstips

4
Espressomachine schoonmaken en ontkalken

Espressomachine schoonmaken

Het is belangrijk om dagelijks je espressomachine door te spoelen. Maak ook het stoompijpje of melkreservoir schoon als je dat gebruikt hebt. Zo voorkom je dat de machine verstopt of dat de koffie minder lekker wordt.

Lees meer over het schoonmaken van een espressomachine.

Espressomachine ontkalken

Het is belangrijk dat je de espressomachine regelmatig ontkalkt. Want kalkafzetting kan de machine beschadigen. Raadpleeg de handleiding voordat je begint. Sommige machines kunnen prima ontkalkt worden met azijn maar bij andere machines vervalt dan de garantie. Dan ben je aangewezen op speciale ontkalkingsmiddelen of tabletten. Deze zijn te koop bij speciaalzaken, online of bij de fabrikant. Reken op €1 tot €2 per tablet.

Volg het stappenplan om je espressomachine te ontkalken.

Gebruikstips_espressomachineschoonmaken

5
Veel voorkomende problemen met espressomachines

Hoelang een espressomachine meegaat, is erg afhankelijk van hoe goed en regelmatig je het apparaat onderhoudt. Gespecialiseerde zaken geven servicebeurten en kunnen onderdelen zo nodig vervangen. Bij onvoldoende aandacht kunnen mankementen zich zeker voordoen.

Te laat ontkalken

Als je te lang wacht met ontkalken dan ontstaat een dikke kalklaag die moeilijk te verwijderen is. Grote stukken kalk kunnen de machine beschadigen. Vaak betekent dit het einde van de espressomachine.

Verstopping

Bij het malen van bonen kan een gedeelte van de gemalen koffie verstuiven. Zeker wanneer de maalschijven versleten zijn. Dit stof gaat in het apparaat zitten en kan verstoppingen veroorzaken.

Machine lekt

Rubberen afdichtringetjes kunnen in de loop der tijd uitdrogen. Ze barsten en laten dan water door. Vervanging is dan noodzakelijk.

Zelf een probleem oplossen? Kijk dan in de handleiding, op de website van de fabrikant of op internet hoe je het probleem moet oplossen. Voor veel problemen zijn online tutorials te vinden.

Gebruikstips_veelvoorkomendeproblemen

6
Repareren of afdanken van je espressomachine

Espressomachines worden soms overbodig of gaan stuk. Wat doe je er dan mee? In de schuur laten staan of in de vuilnisbak gooien zijn niet bepaald de beste keuzes. De volgende oplossingen zijn in elk geval beter voor het milieu:

  • Kijk of je nog garantie hebt. Dan wordt hij vaak kosteloos gerepareerd of vervangen door de winkel of fabrikant.
  • Laat de machine repareren of repareer hem zelf.
  • Geef het apparaat eventueel weg.
  • Lever hem apart in.

Lees meer over het repareren of afdanken van je espressomachine.

Gebruikstips_reparerenenafdankenkleinhuishoudelijkapparaten

7
Duurzame koffie

Koffie is wereldwijd erg populair. Daarom vindt de productie plaats op grote schaal. Bij massaproductie gaat het er niet altijd even duurzaam aan toe. Ook bij koffie is dat het geval. Er worden nog altijd gevaarlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt en de koffieboeren krijgen erg weinig geld voor hun koffie. Wil je duurzame koffie kopen? Let dan op de volgende keurmerken:

  • Rainforest alliance: besteedt aandacht aan behoud van natuur en biodiversiteit en veilige omstandigheden.
  • Fairtrade (Max Havelaar): betaalt de boeren meer dan op de wereldmarkt, maar heeft ook aandacht voor het milieu.
  • UTZ Certified: werkt aan verbetering van landbouwmethoden, arbeidsomstandigheden en natuurbescherming.
  • Biologisch: zegt iets over de aandacht voor het milieu bij de koffieteelt.

Lees meer over duurzame koffie.

Gebruikstips_duurzamekoffie
illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je ervaringen!

Welk merk heeft de lekkerste koffiebonen? En wat zijn de beste ontkalkingstabletten? Vraag het aan de Community of deel je eigen ervaringen.

We zijn de topics aan het ophalen...


Er zijn helaas geen artikelen gevonden..