icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten melkopschuimers

Een espressomachine kan verschillende soorten melkopschuimers hebben. Van een stoompijpje waarmee je zelf aan de slag kan, tot een volledig automatische melkopschuimer.
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert espressomachinesBijgewerkt op:13 februari 2024

3 Melkslangetje

1 StoompijpjeStoompijpje

Hang het stoompijpje in een kannetje met melk. Zo schuim je de melk op. Dat moet je wel even oefenen. Maar als je de truc doorhebt, maak je zo het beste melkschuim. Je kunt er ook latte art mee maken. 

Er is wel verschil tussen stoompijpjes, de kwaliteit van het melkschuim en het gemak van het opschuimen. Soms wordt de temperatuur bijvoorbeeld niet hoog genoeg. De beste stoompijpjes hebben een goede hoek waardoor je makkelijk in het kannetje rond kunt bewegen. Ook geven ze krachtig en gelijkmatig stoom.

Vergelijk volautomaten en pistonmachines met een stoompijpje. 

Automatisch stoompijpje

Soms heeft een model een automatisch stoompijpje. Hierbij hoef je alleen het stoompijpje in het kannetje te hangen en het soort schuim te selecteren. Het kannetje staat op een sensor en het melk opschuimen stopt automatisch als het klaar is. 

Vergelijk espressomachines met een automatisch stoompijpje

2a direkt in glasDirect in het glas

Sommige apparaten hebben een stoompijpje en melkkloppertje ineen. Die schuif je direct in een glas melk. De melk wordt opgeschuimd en de koffie komt erbij. Per keer schenk je zelf de juiste hoeveelheid melk in het glas. Je kunt zo prima melk opschuimen. Maar je bent wel afhankelijk van de hoeveelheid melk en het soort glas.

Lees onze eerste indruk van de Krups Nespresso Atelier

Geïntegreerde melkopschuimer

Geïntegreerde melkopschuimerEen apparaat met een automatische melkopschuimer geeft altijd de juiste hoeveelheid opgeschuimde melk in het kopje. Afgestemd op jouw koffievariant. Je ziet dit vooral bij volautomaten.

In het apparaat zit een bak of reservoir melk. Je kunt deze loshalen en in de koelkast plaatsen. Sommige hebben een dubbele wand en blijven daardoor langer koel. De kwaliteit van het melkschuim is bijna altijd goed.

Vergelijk espressomachines met geïntegreerde melkopschuimer

3 MelkslangetjeMelkslangetje en cappuccinatore

Apparaten met een melkslangetje werken bijna hetzelfde als die met een geïntegreerde melkopschuimer. Alleen gebruik je voor de melk een externe kan, reservoir of melkpak. Via de melkslang wordt de melk aangezogen. En met een cappuccinatore wordt de melk met stoom verwarmd en met lucht opgeschuimd. De kwaliteit van het melkschuim is bij bijna alle apparaten goed.

Vergelijk espressomachines met melkslangetje

Losse melkopschuimer

Losse melkopschuimer grijsOm melk op te schuimen kun je natuurlijk ook een losse melkopschuimer kopen. Maar soms worden ze ook meegeleverd met de espressomachine en zitten ze er zelfs deels aan vast. Bijvoorbeeld bij de Nespresso Aeroccino.

Losse melkopschuimers koop je al voor enkele tientjes. Ze maken redelijk tot goed schuim en zijn vooral goed in het maken van volume. Voor de perfecte, stevige en fluwelen schuimlaag kies je beter voor een espressomachine met stoompijpje.

In 2019 testten we 18 melkopschuimers. Bekijk de resultaten van deze test melkopschuimers

Dolce gusto NescafeMelkcapsules

Met koffiecupmachines van Dolce Gusto kun je met speciale melkcapsules koffievarianten met melk zetten. Voor een cappuccino gebruik je dan 2 capsules: 1 voor de koffie en 1 voor de melk.